Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/start_to_eat_for_kids

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 april 2021

Start to Eat for kids

Start to Eat for kids®:

Flandria lanceert een programma om kinderen, ouders en leerkrachten samen te laten werken rond gezonde voeding 

Vijftien percent van onze kinderen heeft overgewicht en nog een hoger percentage ongezonde voedingsgewoonten. Ouders en scholen willen daar best iets aan doen, maar weten vaak niet goed hoe. Start to Eat for kids® is een programma  waarbij kinderen, ouders en leerkrachten een duw in de goede richting én een praktische leidraad krijgen. Gedurende een volledige schoolweek volgen ze zowel thuis als op school een gedetailleerd én lekker eetplan. Het programma kwam tot stand op initiatief van het groente- en fruitkeurmerk Flandria in samenwerking met het voedingsinformatiecentrum NICE.

Help!

Natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen gezond eten, maar tussen droom en daad staan allerlei verleidingen, de routine en tijdsgebrek in de weg. Start to Eat for kids® wil daarom vooral een praktische hulp zijn.

Het programma is een vervolg op het succes van Start to Run® en Start to Eat®. Start to Run® helpt mensen die meer willen bewegen. Start to Eat® is er voor iedereen die gezond wil leren eten in combinatie met meer bewegen. Start to Eat for kids® wil hetzelfde bereiken voor kinderen.

Een week lang gezond eten

  • De basis van Start to Eat for kids® is een volledig en gedetailleerd eetplan voor een vijfdaagse schoolweek (maandag-vrijdag). Met alle recepten en praktische tips. Het is gebaseerd op de actieve voedingsdriehoek. Het richt zich vooral op kinderen van de laatste leerjaren van de lagere school.

  • Het omvat vijf eetmomenten: ontbijt, tienuurtje, lunch, vieruurtje en avondmaal (+ dessert).

  • Voor het ontbijt geeft het eetplan elke dag twee mogelijkheden: een zeer snel ontbijt en een ontbijt dat iets meer werk vraagt.

  • Voor de tienuurtjes, de lunch en de vieruurtjes hebben de kinderen de keuze: ze meebrengen van thuis of ze op school klaarmaken met klasgenoten.

  • Op woensdag biedt het eetplan twee mogelijkheden: voor  kinderen die thuis zijn vanaf de lunch en voor kinderen die gebruik maken van het schooltoezicht en naschoolse activiteiten.

  • Alle recepten zijn eenvoudig en alle ingrediënten betaalbaar. 

  • Er is specifiek rekening gehouden met de smaken die kinderen lusten (zoetzuur!) én met een decoratieve of “spannende” presentatie.

  • Elk recept voor het avondmaal vertelt hoe de kinderen kunnen helpen bij de bereiding: dat maakt het eten voor hen nog aantrekkelijker.

Thuis én school samen

Vanaf dit schooljaar wordt van de Vlaamse scholen verwacht dat ze een gezondheidsbeleid uitstippelen op maat van hun leerlingen. Alleen heeft het weinig zin dat de school zich inspant voor gezonde maaltijden en gezonde snacks als de thuismaaltijden minder gezond zijn. En omgekeerd. Deze fout is in het verleden vaak gemaakt en daarom is Start to Eat for Kids® uitdrukkelijk bedoeld als een samenwerking tussen thuis én school: gedurende één week volgen de ouders en de school één en hetzelfde eetplan.

Dat betekent dat de school de ouders best ook vooraf uitnodigt op een informatieavond. Daar krijgen de ouders het eetplan overhandigd. De ouders volgen het eetplan voor de ontbijten en de avondmalen thuis. Voor de lunches, de tienuurtjes en de vieruurtjes biedt het eetplan, zoals al vermeld, twee mogelijkheden: klaarmaken in klasverband of meebrengen van thuis. De gerechten die in klasverband worden bereid, vereisen weinig apparatuur.

In een Start to Eat for kids®-week op school kan er ook breed gewerkt worden rond thema’s als gezonde voeding, eetstoornissen, de eigen voedingsgewoonten, samen eten klaarmaken enz.

En na die week?

Start to Eat for Kids® wil een startshot zijn. Gedurende één week leren de deelnemers in de praktijk wat een gezond ontbijt is, hoe eten gezond, kindvriendelijk én lekker kan zijn, wat in een warme maaltijd de verhouding tussen groenten en andere ingrediënten moet zijn enz.

Gewapend met die ervaring kunnen gezinnen en scholen zelf aan de slag om nadien zelf te gaan variëren in hun weekmenu. Daarbij kunnen ze ook inspiratie vinden op de website van Start to Eat® ( www.start2eat.be). Hier vinden ze het basisplan (10 weken), snelle recepten, traditionele recepten en allerhande tips.

Start in Merksem
Start to Eat for Kids® wordt gelanceerd in de week van 12 tot 16 november in de scholengemeenschap ANT1GON in Merksem (gemeenschapsonderwijs), die als pilootschool de spits afbijt.

In de twee lagere scholen van ANT1GON (Het Laerhof en de Melgesdreef) en in het Koninklijk Atheneum gaan de kinderen én hun ouders met het eetplan aan de slag. In de lagere scholen gaat het om het vijfde en het zesde leerjaar, in het Atheneum om de klassen van de eerste graad. Ze gaan ook bij elkaar op bezoek om samen de tussendoortjes en de lunches klaar te maken. In de week voordien werden de ouders uitgenodigd op een informatieavond. Iedereen kreeg er heel wat informatie mee. Met natuurlijk een uitdrukkelijke oproep om de hele week thuis ook rond gezonde voeding te werken. Om de ouders alvast een voorproefje te geven, kwam Eddy, de bekende wokkok van Flandria, voor hen groente- en fruithapjes wokken. Het programma kregen alle kinderen de volgende dag mee naar huis.

Een hele waaier activiteiten

Natuurlijk is een Start to Eat for kids®-week op school een ideale gelegenheid om breed rond gezonde voeding te werken. In de pilootschool in Merksem bij voorbeeld zien de kinderen een film over eetstoornissen en houden daarna een groepsgesprek over dit thema. Ze ontleden de voedingsdriehoek, ze leren over tafelgewoonten in andere culturen en ze beoordelen hun eigen eetgewoonten. De doe-activiteiten zijn niet minder interessant: een actief spel, een bezoek aan de tentoonstelling “Sla je slag”, een portret maken met groenten en fruit in de stijl van Guiseppe Arcimboldo en – misschien nog het leukst van al - gerechten klaarmaken voor elkaar.

Ook voor feestjes!

Overgewicht bij kinderen wordt voor een deel ook veroorzaakt door de suiker en de nutteloze calorieën die ze krijgen op allerlei kinderfeestjes, bij traktaties in de klas, bij gaming enz.Daarom biedt Start to Eat for kids® ook praktische tips en recepten voor gezonde verjaardagspartijtjes, traktaties en snacks.

Materiaal voor ouders

Ouders kunnen alle informatie vinden en downloaden op de website www.start2eat.be (doorklikken op Start to Eat for kids®). Ze vinden hier alle kinderrecepten én de praktische tips voor  feestjes, traktaties en snacks.

Materiaal voor leerkrachten

Leerkrachten kunnen een didactisch dossier opvragen bij LAVA, de koepelorganisatie van zes Belgische groente- en fruitveilingen via tel. 015/50.42.50 of via e-mail marketing@lava.be
Behalve het eetplan en de praktische tips voor feestjes en traktaties in de klas bevat het een overzicht van nuttige startpunten voor een gezondheidsbeleid op school, uitgewerkte lessen over gezonde voeding en beweging plus informatie over klasbezoeken aan een veiling.

Een wokfeest voor de gezondste school

Scholen of individuele klassen die nog dit schooljaar (2007-2008) met Start to Eat for kids® aan de slag gaan, hebben er alle belang bij dit te melden aan LAVA (e-mail: marketing@lava.be) met een beschrijving van hun project en hun ervaringen.

Op het einde van het schooljaar beloont LAVA de school met het beste project. Flandria-wokkok Eddy komt dan voor de deelnemende klassen een wokfestijn bouwen.

#1270

Bron: Lava