Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/seniorennetplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 25 februari 2021

Plant nu uw voorjaarsbloeiende bolgewassen

Lente uit een bolletje

Na in het voorjaar en de zomer te hebben genoten van de tuin, is het najaar een mooie periode om bezig te zijn in de tuin. Er is genoeg te doen: snoeien, bladruimen en… bloembollen planten. Hoewel je niet direct resultaat ziet; komend voorjaar komen de bolletjes allemaal tot bloei en zorgen ze voor een kleurrijk voorjaar. Tuinieren is vooruitzien!

Tulp Elegant Lady -
Tulp Elegant Lady

Timing
Wie komend voorjaar wil genieten van een kleurrijke lentetuin, zal in oktober/november eventjes aan de slag moeten om bloembollen te planten.
Het is een kinderlijk eenvoudig werkje. De vuistregel is: plant de bol twee keer zo diep als de bol hoog is en… het puntje omhoog!
Het assortiment beschikbare bloembollen bij (o.a.) tuincentra is vanaf begin september optimaal. Er zijn bollen die vroeg bloeien (vanaf januari/februari) en laatbloeiers (mei/juni). Plant komend najaar eens krokussen, narcissen en tulpen. De tuin kleurt dan vanaf februari tot in mei!

Onderzoek
Nederland is verantwoordelijk voor ruim 65% van de totale wereldwijde bloembollenproductie; naar schatting komt dat neer op twaalf miljard bloembollen.
Het Productschap Tuinbouw onderzocht in 2008 het “bollengedrag” van Nederlanders. Meer dan één op de vier Nederlandse huishoudens koopt ieder najaar bloembollen.
Het overgrote deel van de bloembollen wordt direct in de tuin geplant; een kleiner deel wordt geplant in potten.

Bollentop 5

  1. Tulp
  2. Narcis
  3. Hyacint
  4. Krokus
  5. Blauw druifje

Muscari botryoides Album -
Muscari botryoides Album: de witte vorm van het ‘blauwe druifje’.

De Fritillaria imperialis bollen die ik gekocht heb stinken zo. Is dat verkeerd?
De bollen en bloemen van Fritillaria imperialis horen te stinken. Een bijnaam van deze fritillaria is ‘stinklelie’. Een leuke bijkomstigheid is dat de geur van Fritillaria imperialis mollen weert uit uw tuin.

Fritillaria imperialis Rubra -
Fritillaria imperialis 'Rubra'

Welke bollen kan ik allemaal buiten planten?
In principe kunnen alle voorjaarsbloeiers buiten geplant worden, zij kunnen een redelijk strenge winter makkelijk overleven. Sterker nog, zij hebben zelfs een periode kou nodig om in bloei te kunnen komen. Narcis 'Avalanche', Hippeastrum (Amaryllis) en voorbehandelde of geprepareerde hyacinten kunnen niet buiten geplant worden. Deze bollen kan men in potten planten en koel bewaren tot december/januari. Dan kunnen zij in een warme ruimte in bloei komen.

geprepareerde Hyacinthus Carnegie - wit
geprepareerde Hyacinthus Carnegie
Narcis Avalanche - voor huiskamer
Narcis Avalanche

 

Is het beter om bloembollen eerder of later in de herfst te planten?
De tijd van planten verschilt, afhankelijk van de temperaturen in de herfst, maar als algemene regel is het 'hoe eerder hoe beter'. Bollen moeten sterke wortels ontwikkelen, voordat de vorst komt. Zorg er voor dat de bloembollen voldoende water hebben om de wortels te stimuleren.

Tulpen
Tulpen 'humilis Persian Pearl

Men heeft mij verteld hoe groter de tulpenbol, des te beter de bloem. Is dit waar?
Niet helemaal. Als algemene regel is het zo dat hoe groter de bol, hoe groter de bloem. Maar groter betekend niet automatisch beter. De bollen van speciale soorten, bijvoorbeeld Tulp tarda zijn klein in vergelijking met de grote bloem van de tulp ‘Apeldoorn’. Maar deze kleine Tulipa tarda is één van de mooiste bloemen die je in je tuin kunt laten groeien. Daarnaast bloeien ze ook meerdere jaren. Tulpen bollen worden op bolmaat verkocht. Bij de meeste tulpen geldt dat hoe groter de bol hoe hoger de prijs. Voor grote show displays zijn de grote bollen de kosten zeker waard. In de tuin kan een iets kleinere maat echter net zoveel plezier geven

  Bloemschikken
  Bomen
  Dieren
  Fruit
  Groenten
  Kamerplanten
  Kruiden
  Planten
  Plantenkennis
  Sierheesters
  Tuinaanleg
  Tuin allerlei
  Tuindecoratie
  Tuinkalender
  Tuinrecepten
  Vijver
  Tuinforum
  Tuinwinkel.be  
#544