Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/recept_zalm_gerecht

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 16 oktober 2019

Taartje van gerookte zalm met broccoli en bieslook

Taartje van gerookte zalm met broccoli en bieslook

Een heerlijk voorgerechtje. Gemakkelijk om te maken. Kan gerust ook de dag voordien gemaakt worden. Dus wat meer tijd op de dag zelf

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 kleine broccoli (of halve grote)
  • vinaigrette / dressing zoals je gewoon bent te maken
  • 5-tal frambozen (uit diepvries of verse)
  • +- 200 gerookte zalm
  • 7 blaadjes gelatine van 2 gr
  • peper en zout
  • 2 dl water
  • 1 bouillonblokje (mag een groentebouillon zijn, maar ook kippenbouillon )
  • 2 dl room
  • 8-tal bieslookpijpjes
  • bakpapier
  • enkel blaadjes sla (vb ijsbergsla)
  • 4 serveerringen (of potjes, vb soufflépotjes zie einde tekst )

Bereiding

  • Was de broccoli en doe ze in roosjes
  • Stoom de broccoli of kook ze
  • week gelatine in koud water
  • Los ondertussen je bouillonblokje op in de 2 dl water
  • doe de uitgeknepen gelatine er bij en roer tot die opgelost is in de bouillon
  • laat even afkoelen
  • vet nu je vormpjes in met een klein beetje olie. Dit is om je taartjes vlot los te laten komen van je vormpjes.

  • Ondertussen snij je uit de plakjes gerookte zalm, rondjes de grootte van je serveerringen. Die zalm komt op de bodem van je taartje. Je kunt gerust een stukje zalm leggen op een plaats waar de zalm te dun is, of gescheurd door het snijden.
  • De rest van je gerookte zalm snij je in kleine stukjes
  • Snij 5 pijlen bieslook heel fijn
  • Doe broccoli en bieslook bij de bouillon met de gelatine
  • Mix alles goed
  • Laat dit mengsel een tijdje rusten, je zult zien dat de gelatine zijn werkt doet in het mengsel en dit al een beetje dikker wordt
  • Klop de room op
  • als het broccolimengsel reeds afgekoeld maar toch nog niet helemaal stijf is, kun je de room er voorzichtig onder mengen
  • Als je met serveerringen werkt, neem je een stuk bakpapier of plastiekfolie en leg dit in een plastiek doos. (Werk je liever niet met aluminiumfolie (zoals op de foto) want gezouten vis en aluminiumfolie geven blijkbaar een rare reactie op elkaar – ik zag grijze vlekjes op de zalm)
  • Bakpapier in je doos werkt gemakkelijker om je taartje los te maken.
  • Leg onderaan je serveerring het rondje zalm (niet als je met potjes werkt)
  • giet nu +- de helft van het mengsel op de zalm, verdeel hierop de helft van je kleine stukjes zalm (hou de 2de helft gekoeld)
  • Giet hierop de andere helft van je broccolimengsel en zorg er voor dat de vier taartjes +- gelijke hoogte hebben.
  • dek de doos af en zet in de koelkast om op te stijven
  • Voor het opdienen haal de taartjes uit de ringen, door met een mes langs de zijkanten te gaan.
  • Verdeel de rest van de stukjes zalm bovenaan en versnipper er ook de 3 overige pijltjes bieslook over

Bordafwerking

  • Maak een vinaigrette zoals gewoonlijk
  • mix je frambozen en doe ze bij de vinaigrette
  • Leg je broccoli-zalmtaartje midden op je bord
  • Leg langs de ene kant wat sla, drapper langs de andere kant frambozensaus

Andere vormen

  • Heb je geen serveerringen in je bezit, werk dan met gesloten vormpjes.
  • Om de taartjes uit de vormpjes te halen, kun je de kleine dessertpotjes even in warm water plaatsen. De taartjes klikken er zo gemakkelijk uit
  • Je kunt dan wel geen laagje zalm onderaan leggen. Ofwel versnipper je al je zalm en doe die onder het broccolimengsel. Ofwel ga je juist omgekeerd te werk. Leg je een schelletje zalm als bovenste laagje eer je taartje opstijft. Dat wordt dan nadien je bodem

Tip:

  • Je kunt ook een klein beetje gerookte zalm over houden en dat mengen met die frambozenvinaigrette met wat suiker er bij. Een heerlijk zoetzuur gerechtje om op een aperietieflepeltje te serveren.

Smakelijk

#1824