Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/rammenas

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 15 augustus 2020

Rammenas

Een groter verschil is er nauwelijks te vinden in de groenterekken. De grote ronde pompoen met zijn flamboyante kleur en de slanke, zwarte rammenas met zijn witte vruchtvlees.

Rammenas is een eeuwenoude plant die al in het dieet van de pyramidebouwers stak samen met ui en knoflook. Onder de zwarte schil van de winterrammenas schuilt hagelwit vruchtvlees met een pittige smaak. Deze zwarte wortel is enkel in het late najaar en de winter te koop.

Zwarte rammenas is een typische wintergroente, maar er bestaat ook een zomersoort die in Duitsland populair is en als 'rettich'  bekend staat. Deze zomersoort is meestal wit, maar er zijn ook soorten met rode, blauwe en gele schil. Daikon is de Japanse variant van de rammenas.

Kopen
Rammenas moet stevig aanvoelen en mooi egaal zijn van kleur.

Bewaren
Zwarte rammenas bewaar je op een koele plaats, maar niet in de koelkast, zo blijft de wortel een tweetal weken goed. Heb je heel veel rammenas - bijvoorbeeld uit de eigen groentetuin - dan kan je de wortels op ouderwetse manier 'inkuilen'. Stop ze in een bak vol vochtig zand in een vorstvrije kelder. Zo heb je een winter lang verse rammenas.

Keuken
Zwarte rammenas kan je rauw eten, maar je moet de wortel wel altijd schillen. Geraspte rammenas is lekker pittig als broodbeleg of als oppepper van salades. Rammenas kan je meekoken in stoofpotjes of apart stoven.

Tip: rammenas verkleurt snel. Je kan dit tegengaan door geschilde rammenas in water met citroenen te leggen.

Salade van avocado, rammenas en wakamé met scampi

  • 12 scampi, ontvroren
  • 1 avocado, in blokjes gesneden
  • 1/2 rammenas
  • olijfolie
  • handvol jonge spinazie, gewassen en gedroogd en fijngesnipperd
  • 2 el wakamésalade (kant-en-klaar)

voor de marinade:

  • 1 tl gembersiroop
  • 1 tl acaciahoning
  • scheutje sushi-azijn
  • scheutje witte wijnazijn
  • enkele blaadjes koriander, fijngesnipperd

voor de wasabi-mayonaise:

  • 2 el mayonaise
  • 1 el wasabi
  • enkele druppels limoensap

Bereiding:

Meng voor de marinade alle ingrediënten.
Schil de ramenas en haal er met een dunschiller slierten van.
Meng de avocadoblokjes met de ramenasslierten en doe in de marinade. Laat ca. 1/2 u marineren.
Meng voor de mayonaise alle ingrediënten.
Ontdoe de scampi van het darmkanaaltje, snijd ze in 2 en bak gaar in een scheutje olijfolie.
Verdeel de spinazie over de borden, leg bovenop de wakamésalade, verdeel de avocadoblokjes en de ramenasslierten errond en werk af met de scampi. Geef de mayonaise apart.

#4495

Bron: Lava