Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/pinus_pinea_parasolden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 2 augustus 2021

Pinus pinea of de parasolden vaak aangeplant langs straten, pleinen en in tuinen

bos van ParasoldennenParasolden

  • Pinus pinea (bot.)
  • Italian stone pine, umbrella pine (Eng.)
  • Pin parasol (Frans)
  • Schirmpinie, Pinie (Duits)
  • Pineaceae – dennenfamilie

 

De parasolden is met zijn schilderachtige, schermvormige, gewelfde kroon één van de karakteristieke groenblijvende bomen van het Middellandse Zeegebied. Zij hebben zich perfect aan het klimaat in deze streek (droge, warme zomers, milde, vochtige winters) aangepast.

Plantkenmerken

De parasolden wordt ca. 25 m hoog. De takken zijn meestal onder een scherpe hoek opstijgend aan de stam. De naalden staan paarsgewijs aan de korte loten en zijn 10-18cm lang, stijf en stekend, licht tot donkergroen. De mannelijke bloemen staan dicht opeen aan de basis van de jonge loten. Ze zijn cilindrisch, lang en geel. De vrouwelijke bloeikegeltjes staan met zijn drieën rechtop en zijn geelgroen.

De kegels zijn eivormig tot breed ovaal, 10-15 cm lang en 10 cm breed. Ze zijn glanzend bruin. De dekschubben zijn sterk gewelfd. De zaden zijn donkerbruin en eetbaar (pijnboompitten). Ze zijn pas rijp in de herfst en winter van het 3e jaar na de bloei.

De schors is grijs tot roodbruin en gegroefd..

De parasolden heeft een breed vertakt wortelsysteem.

kegel

Gebruik

Het geurende hars dient ter vervaardiging van terpentine.

De zaden (pijnboompitten) worden gebruikt om gerechten een nootachtige smaak te geven.

In Zuid-Europa wordt de parasolden vaak aangeplant langs straten, pleinen en in tuinen. In Nederland en België is hij niet winterhard.

pijnboompitten

Symboliek en geschiedenis

De parasolden is het symbool van de overwinning van de dood. Zoals ook andere altijd groene, zaaddragende bomen straalt hij levenskracht en vruchtbaarheid uit. In oriëntaalse culturen symboliseerde hij ook moed, trouw, standvastigheid en karaktersterkte.

De parasolden werd rond 400 v.Chr. naar Griekenland en van daaruit later naar Italië gebracht. Rond 200 v.Chr.. gebruikte men de zaden in Egypte om de spijsvertering te bevorderen, tegen verkoudheid, nierklachten en buikpijn.

oude parasolden op La Palma        parasoldennen in de Toscane

#1255

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl