Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/patisson_lekker_en_mooi

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 20 februari 2020

Patisson, lekker en mooi

Patisson, lekker en mooi

Patisson komt uit de komkommerfamilie (Cucurbitacae), bestaat in diverse kleuren en met verschillende texturen, glad en met wratten. Door hun grappige vorm lijken ze wel vliegende schotels.

Patisson, lekker en mooiDe jonge vruchten kunnen ook gegeten worden. Laat ze hiervoor niet groter worden dan 7 tot 10 cm doorsnede, dan gaat de zachte smaak niet verloren. Je kunt ze gebruiken zoals courgette maar ze zijn zoeter. Beschik je toch over grotere vruchten dan kunnen ze nog gevuld worden maar het vruchtvlees voelt al snel sponsachtig aan. Een beter idee is om ze helemaal te laten rijpen, dan zijn ze heel erg decoratief.

Verschillende soorten en kleuren samen gebruiken voor een vrolijk gerecht, is altijd een leuk idee:

  • donkergroene Scaloppini F1
  • lichtgroene Patty Pan
  • geel/groene Flying Saucer
  • witte Custard White
  • eventueel nog patisson Orange

 
Wat heb je nodig:

  • 1 patisson, doorsnede 7 tot 10 cm of meerdere kleintjes
  • 1 rookworst
  • 1 ui
  • zout en peper
  • boter of margarine
  • brood

Aan de kook:

Een snelle hap voor 4 personen, als bijgerecht of lunch:
Smelt de margarine in de pan, fruit de ui en bak hier de, in kleine plakjes gesneden, rookworst in. Ondertussen de patisson ook in stukjes snijden en mee roerbakken. De worst moet bruin worden, de patisson mag wat aanbruinen maar moet wel heel blijven. Breng het geheel op smaak met een snuifje peper en zout. Eventueel met een scheutje witte wijn laten sudderen of iets indikken met wat water en een eetlepel bloem. Kan gegeten worden met alle soorten brood, maar kan ook perfect als bijgerecht naast een warme maaltijd.

Telen van Pattison

Patisson, lekker en mooiPatissons voor consumptie kunnen tot in juli gezaaid worden. Ze verdragen echt geen nachtvorst, daardoor gaan ze rotten. Ongeveer 50 dagen na de kieming kunnen de eerste vruchten geoogst worden voor consumptie, snij regelmatig jonge patissons af zodat de plant nieuwe vruchten blijft produceren. Als de vruchten te groot zijn om te verwerken in de keuken, laat ze dan aan de plant verder rijpen.

it kan nog een maand duren, houd rekening met 80 dagen vanaf de kieming voordat de eerste rijpe vruchten kunnen dienen als decoratie. Net als bij pompoenen en kalebassen verdwijnt de glans van de vrucht tijdens het verouderen en worden de kleuren intenser.

e schil wordt steviger en kan niet meer ingedrukt worden met de duim en het steeltje is harder. Patissons kunnen maanden decoratief blijven als ze op een droge en frisse plaats bewaard worden.

#4712