Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/paksoi

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 21 november 2019

Paksoi of Brassica rapa var. chinensis

Paksoi is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen. Net als de Chinese kool is paksoi van Aziatische origine. Ook qua smaak lijken beide op elkaar.  Omdat de groente in zowel vollegrond als onder glas wordt geteeld, is er praktisch het ganse jaar door aanvoer.  Er zijn drie variëteiten op de markt: wit, groen met witte en groene stengels en rood met rode bladeren.  Ook qua grootte is er variatie, maar de meest decoratieve is ongetwijfeld de mini-paksoi of 'baby-paksoi'.

Paksoi

Kopen
Net als bij alle kolen moeten de bladeren van de paksoi gaaf zijn en zeker niet slap. Kijk ook steeds even naar het snijvlak onderaan. Dit moet glad, zuiver en niet bruin zijn.

Bewaren
Je kan paksoi maximaal twee dagen bewaren op een koele plaats (12-15°C) of 7 dagen in open plastic zak in de koelkast (4-7°C).

Keuken
Van paksoi kan je zowel de groene ietwat taaiere bladeren eten als de sappige witte nerven. De groente is makkelijk en snel te bereiden en je kan er diverse kanten mee uit. Zowel rauw in salades verwerkt als stoven, stomen en koken. Hou de kook/stoomtijd zeker kort, ongeveer 7 minuten, zodat de groente lekker knapperig blijven. Paksoi is bijzonder populair in wokgerechten. Van zichzelf heeft ze weinig smaak en je moet dus zorgen voor een pittige  kruiding met bijvoorbeeld, curry, peper, gember, ....

Paksoi

Viscurry (4 personen)

PaksoiEen heerlijk, pittig gerecht. Laat zeker de graat in de vis, dit geeft meer smaak.

  • 800 g zeeduivel (lotte), in stukken gesneden 
  • olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngesnipperd
  • 1 stengel citroengras, in stukjes
  • 2 el madras currypoeder
  • 1 venkel, in stukken gesneden
  • 1 paksoi, stelen in de lengte versneden en bladeren grof gehakt
  • 600 ml kokosmelk
  • enkele takjes koriander

Bak de ui samen met de gember en het citroengras enkel minuten in een scheutje olie in een diepe braadpan. Voeg de curry toe en laat het geheel al roerend een paar minuten bakken.
Doe de stukken vis in de pan en schep ze enkele minuten om, zodat ze dichtschroeien. Doe er de paksoistelen en laat even stoven, voeg venkel en paksoibladeren toe samen met de kokosmelk en laat ca. 15 min. verder sudderen.
Bestrooi vlak voor serveren met de koriander. Lekker met zilvervliesrijst.

#4551