Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/over_de_strijd_tegen_dop-_en_schildluizen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 22 januari 2021

Over de strijd tegen dop- en schildluizen!

Dop- en schildluizen zijn beiden moeilijk te bestrijden maar verschillen toch enigszins van elkaar. Bij dopluizen is het dopje of het schild met het insect vergroeid terwijl bij schildluizen het insect van het schild kan worden gescheiden. Ook in kleur en vorm zijn ze verschillend maar in hardnekkigheid zijn het beiden uitblinkers.

Dopluizen en wollige veriantendopluizen bestrijden - taxusdopluis

Dopluizen hebben een bolvormig uiterlijk en kan je op alle plantendelen terug vinden. Hun voordeel is dat ze met een lichtbruine tot groengele kleur nauwelijks opvallen tijdens het jonge stadium. In een latere fase zijn ze duidelijk zichtbaar maar natuurlijk heb je tegen dan ook een groter schadebeeld en zijn ze ook moeilijker te bestrijden. 

pulvinaria hydrangea - wollige dopluis bestrijden

Er bestaan ook wollige dopluizen die zowel op bomen als heesters voorkomen, zoals bijvoorbeeld de hydrangea dopluis (Pulvinaria hydrangeae).

De aangetaste planten kennen een minder goede groei doordat de dopluizen sap uit de planten zuigen. Bij een grote plaag wordt er vaak veel kleverige honingdauw afgescheiden die op zijn beurt een ideale omgeving voor roetdauwschimmels vormt waardoor de bladeren zwart worden en uiteindelijk afvallen.

In de zomer zijn er bij de hydrangea dopluis opvallende witte eimassa's te zien waardoor de luizen extra goed opvallen. Je kan deze luizen biologisch gaan bestrijden met een zeep en olie-emulsie waarmee je de planten goed nat zet. Dit kan je op gepaste tijden herhalen indien nodig, opgelet, jonge hydrangea wolluizen bevinden zich al te vaak op de onderkant van de bladeren en komen onder ander voor bij hortensia's, esdoorn, plataan en linde, camellia's en viburnum- soorten.

Ook fruitsoorten zoals druif, kiwi's, aalbessen, kruisbessen en verschilende andere soorten kunnen door wollige dopluizen (Pulvinaria vitis) worden aangetast, deze wordt beter manueel verwijderd of chemisch bestreden.

Schildluizen

Deze kleine bladluizen zijn afgedekt door een schild en dit schild is meteen ook het enige wat je te zien krijgt. Op die manier is het kleine insectje zeer goed beschermd tegen allerhande bestrijdingsmiddelen en dus een hardnekkige tuingast. 

Ze zijn er in allerlei vormen van rond tot lang uitgerekt, en soms verschillen ze binnen dezelfde soort van vorm per geslacht. Sommige mannelijke schildluizen groeien op in een witte cocon waardoor ze vaak met wolluizen worden verward. Hoewel schildluizen minder vaak voorkomen dan wol- en dopluizen zijn ook zij meesters in het zuigen van plantensappen. Je merkt ze vaak op door de aanwezigheid van gele bladvlekken. Bij een zware plaag kunnen ze volledige planten vernietigen, ze scheiden echter geen honingdauw af.

Sommige schildluizen zijn soort specifiek terwijl andere op verschillende gewassen voorkomen. Ze tasten ondermeer orchideëen, rozen (Aulacaspis rosea), varens, oleanders (Aspidiotus nerii) en cactussen aan. De kommaschildluis (Lepidosaphes ulmi) vinden we dan weer op buxus, Pachysandra en appelsoorten.

Schildluizen kunnen tegenwoordig biologisch worden bestreden door het uitzetten van roofkevers, sluipwespen en rooftripsen. Deze middelen worden vooral in kassen ingezet. Ook het zeep- oliemengsel kan hier wonderen doen. In geval van een lage aantastingsgraad kan je de schildluizen manueel gaan verwijderen, zwaar aangetast planten dienen mogelijks vernietigd te worden. 

Zowel dop- als schildluizen kunnen ook worden bestreden met een systemisch insecticide dat in de sapstroom van de plant wordt opgenomen.

Hardnekkig maar bestrijdbaar, zeker indien je er tijdig bij bent...

 

#5394

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p