menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 4 maart 2024

Groenblijvers met bonus

Met groen om je heen voel je je aantoonbaar prettiger. Om tuin of terras het hele jaar door te voorzien van groen hoef je eigenlijk maar één keer aan de slag… met tuinplanten die permanent hun blad behouden. Groenblijvers vormen daardoor een vaste basis en afhankelijk van het seizoen geven ze bovendien iets extra’s: bloemetjes, besjes of bijzondere bladverkleuringen. Oktober is een uitstekende maand om ze een plekje in de tuin of in potten op het terras te geven.

Hieronder 5 tips voro het terras:

glansmispel (Photinia) Glansmispel

Het blad van de glansmispel (Photinia) heeft vanaf de herfst een prachtige warmrode tint. Behalve in de tuin kan deze groenblijver in potten en als haag worden toegepast.
De glansmispel is een forse struik of kleine boom. Er zijn blad houdende en bladverliezende soorten. Met zijn warmrode en zomergroene bladeren en zijn witte bloemtuilen in het voorjaar is het een decoratieve plant voor de kleine tuin.

Naamgeving

Photinia is afgeleid van het Griekse woord photeinos wat glanzend betekent.

Herkomst

De glansmispel is inheems in de Himalaya, China, Korea en Japan.

Leucothoe

LeucothoeGroenblijver Leucothoe heeft spitsvormig blad dat verkleurt in de winter. In mei verschijnen witte bloemtrosjes.
Is het geen plaatje: zo’n groep kleine heestertjes in verschillende bonte kleuren? Rode, geelbonte en lichtoranje tinten blad steken mooi af tegen de donkergroene achtergrond van de lancetvormige bladeren.

De bieder van al dit moois is de Leucothoe. Het is een kleine, groenblijvende heester, die zich in de herfst gedraagt als een toverbal. De lancetvormige bladeren verkleuren, afhankelijk van de soort, van donkergroen naar allerlei roodtinten, roze of lichtgeel. Een groepje van deze heestertje doet het niet alleen goed in de tuin maar ook in een pot op het balkon of terras.
Het plantje bloeit in mei met witte bloemetjes, die verraden dat de Leucothoe verwant is aan heide. Net als heide houden de heestertjes van zure grond. De Leucothoe heeft overigens een hekel aan tocht.

ViburnumViburnum

De sneeuwbalfamilie (Viburnum) is groot en de meeste soorten zijn groenblijvend. In het najaar geven sommige Viburnumsoorten blauwe besjes of witte bloemen.

Winterbloeiend met roze tot wit verkleurende bloei en heel licht geurend. Na de bloei verschijnen zwarte bessen. 
Ze verlangen een normale, goed bemeste grond, niet te nat in de winter en enigszins beschut tegen vorst. 

Ze kunnen op beschutte plaatsen ook als haag dienen of ook op het terras in potten. Bij het planten in haag wordt een plantafstand van 2 tot 3 planten per lopende meter aangehouden.
Viburnum tinus snoeien is enkel nodig om de struik op vorm te houden. Bij het snoeien worden uitstekende takken verwijderd.

Winterbloeiende, dichtvertakte sierstruik met witte of roze-witte bloemen afhankelijk van de variëteit. Het is een van de weinige sierheesters die lang en rijkelijk bloeien gedurende de winterperiode. Elke bloem bestaat uit vijf bloemblaadjes en evenveel meeldraden.

OsmanthusOsmanthus

Osmanthus is een groenblijvende struik die wel wat op hulst lijkt. Vandaar de Nederlandse naam ‘Schijnhulst’. Het donkergroene, glanzende blad is in mooi contrast met de geurende, witte bloemetjes die in het voorjaar verschijnen. Er zijn ook bontbladige soorten.

Osmanthus kan zowel een struik als boom zijn, wintergroen met fijn of grof getande, gekartelde bladeren. 

Bloeien in het voorjaar, zomer of najaar met trosjes witte bloemen, velen zijn geurig gevolgd door kleine zwarte steenvruchten. 

de wintergroene PierisPieris

Het blad van de wintergroene Pieris heeft veel mooie bladkleuren. Al vroeg in het najaar verschijnt het jonge, vaak opvallend rode blad. In het voorjaar verschijnen de witte bloemen.

Bijna iedereen heeft een in zijn tuin een struik Pieris staan want met zijn altijd groene bladeren en de lichtbruine bloemknoppen die op springen lijken te staan, kleedt hij de winterse tuin aan. Hij trekt zich niets aan van regen, sneeuw, hagel of ijzel. Het mooie van de rotsheide is dat de struik tot aan de grond bebladerd blijft. Je moet hem daarom ook nooit snoeien. In combinatie met rododendrons is hij een lust voor het oog.

Terug naar boven icoon