Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/oeverplanten_en_moerasplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 7 december 2021

Moeras- en oeverplanten in de vijver

dopheide (Erica cineria)
Dopheide, een mooie plant maar moeilijk zelf te houden

Moeras- en oeverplanten vormen de grootste groep waterplanten.  Ze staan met hun wortels permanent in ondiep water of afwisselend droog en nat.  Ze hebben sierwaarde door hun bloemen of hun blad, soms beide.

Veel moeras- en oeverplanten doen het in ondiep water (0 tot 20 cm) in de tuin heel goed.  Over het algemeen passen deze planten zich bovendien goed aan als de waterdiepte wisselend is.  Enkele soorten verlangen echter speciale omstandigheden die in een tuin niet of nauwelijks zijn na te bootsen.  Dag geldt bijvoorbeeld voor dopheide (Erica cineria), veenpluis (wollegras) en zonnedauw (Drosera, een vleesetend plantje) die alle drie in de vennen en/of veenmoerassen voorkomen. 
Daarbuiten voelen zij zich praktisch nergens thuis. Des te groter is de uitdaging om het toch te proberen in een moerasje of op een glooiende oever.  Eén seizoen zult u in elk geval plezier hebben van deze planten.

Woekerplanten
Vooral planten met wortelstokken kunnen zich sterk uitbreiden. Bij de ene plant is dat een groter bezwaar dan bij de andere.  Grote planten als de lisdodde of de rietsigaar (Typha) groeien een vijver sneller vol dan moerasvergeetmijniet.  Waterplanten in een pot of andere container woekeren minder.  Camoufleer die pot of container dan wel, anders is het middel erger dan de kwaal.  Als van woekeraars kleine soorten te koop zijn, verdienen die voor een vijver de voorkeur.  In een natuurgebied is grote lisdodde (Typha latifolia) op z’n plaats, maar voor een vijver heeft kleine lisdodde (Typha minima) de voorkeur.

Rietsigaar of Typha
Rietsigaar of Typha

Tips:
Riet (Phragmites), bont liesgras (Glyceria maxima), pitrus (Juncus), holpijp (Equisetum fluviatile) en mattenbies (Scirpus lacustris) woekeren nog sterker dan lisdodde en zijn alleen geschikt in grote natuurlijke vijvers, de wortels van riet kunnen bovendien vijerfolies lek maken.

drijfplant voorjaarssterrekroos (Callitriche palustris)
drijfplant voorjaarssterrekroos (Callitriche palustris)

Aanpassing
De natuur is nooit helemaal zwart-wit.  Er komen tal van overgangsvormen voor bij waterplanten.  De drijfplant voorjaarssterrekroos (Callitriche palustris) ziet er drijven in het water zelfs heel anders uit dan in ondiep water, waar deze soort overgaat in een landvorm.  Kattenstaart (Lythrum) kan in het water staan, maar schrikt ook niet terug voor vrij droge grond elders in de tuin.

#3007

Bron: PPH - Plant Publicity Holland