Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/mooiste_tuin_belgi_2011?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 september 2021

Mooiste tuin van België 2011 - ´t Goede Gevoel te Westerlo

Mooiste tuin van België 2011

Naam van de tuin: ´t Goede Gevoel  
Ligging: Taxandriastraat  4 - 2260 Westerlo                  
Tuineigenaars: Griet Mertens en Michel Van Mellaerts

Wat was de grootste uitdaging bij de aanleg van uw tuin?
Het prille begin van onze huidige tuin situeert zich eind ’96. Door de aankoop van een aanpalend stuk grond verdubbelde onze grondoppervlakte tot 4000 m². Wij besloten toen een gans nieuwe tuin aan te leggen. Om het oude en het nieuwe gedeelte met elkaar te verbinden waren wij verplicht om bomen en struiken te rooien. Het veilige, knusse gevoel van de oude tuin verdween en tja… wij zaten zowat in ons hemd! De grootste uitdaging was dan ook om zo vlug mogelijk de randen met allerlei groen te bufferen.
Een andere uitdaging vloeide voort uit het feit dat wij romantische zielen zijn. Wij houden van rozen en clematissen, van slingerende paadjes, van borders vol bloemen waarvan de kleuren naadloos in elkaar overlopen als in een schilderij van Monet, maar … ons huis is strak. Omdat de stijl van huis en tuin bij elkaar moeten passen hebben wij dan geopteerd om  rond het huis een eigentijds strakke structuur van hagen en massieven aan te houden, terwijl verder weg in de achtertuin, de zwierige uitbundigheid van de kleurrijke borders tot uiting komt.

Hoe lang ben je reeds door de tuinmicrobe gebeten?
De liefde voor de planten krijg je waarschijnlijk bij je geboorte mee en groeit dan verder met de jaren tot het een echte passie wordt.

Welke hoek / border / plantencombinaties vind je het best geslaagd in uw tuin?
Ik heb geen voorliefde voor een bepaald stukje tuin. Ik zie de tuin als een complex geheel van functionaliteit en bekoorlijkheid, het ene versterkt het andere. Elke border weerspiegelt een eigen gevoel.

De border in wit, geelgroen en grijs, vertolkt een stille voornaamheid terwijl de border in warme kleuren, bruisend en temperamentvol, je hart sneller doet kloppen. Je hebt de rijke kleuren van de paarse border en de vrolijkheid van de gemengde border. Maar hoeveel zouden deze borders niet in schoonheid inboeten als ze niet op een presenteerblaadje aangeboden waren door het groene gazon en gerugsteund door rustgevende hagen of heesters?

Benadrukken de beklinkerde rechte paadjes niet dat strakke gevoel of brengen de slingerende aardepaadjes niet een extra vleugje romantiek?  Wat zou het effect zijn zonder het verticale element van de bomen?  Kan een subtiel geplaatst ornamentje niet de kers op de taart zijn?


 

Van welke plant ben je zeer trots dat deze in uw tuin staat te pronken?
Op dit ogenblik ben ik apetrots op mijn Veratrum nigrum, hij zal dit jaar voor de eerste maal bloeien. Vijf jaar geleden heb ik het plantje aangeschaft en het al die tijd door de droge periodes heen geloodst met de nodige gietertjes water. Elk jaar terug kreeg ik drie blaadjes te zien tot plots, kort na deze winter, smalle blaadjes zich bovenuit de grote bladeren frutselden en daaruit langzaam maar zeker een bloemstengel te voorschijn kwam. Elke dag, steeds hoger en hoger wordend, bewonder ik hem met een zekere ontroering, spannend afwachtend op de komst van zijn roodbruine bloemen.


Veratrum nigrum bijna in bloei.

Sinds enkele dagen staat ook de Romneya coulteri, de boompapaver, met prachtige, geurende, enkele, witte bloemen met opvallende neus van gele meeldraden weer te pronken in de tuin.

Ook de Tetrapanax papyrifera, rijstpapierplant, heeft als jonge plant verleden jaar de hittegolf doorstaan en is nu met zijn prachtige grote bladeren een lust voor het oog.

De Melianthus major is de aanwinst van het jaar. Het is één van de mooiste bladplanten. Hij heeft een grijsblauw berijpt samengesteld getand blad.

Eén van de volgende dagen zullen de hoge eenjarigen, Tithonia rotundifolia ‘Torch’ en Leonotis leonurus zeker de show stelen.

Hoeveel tijd besteed je in deze maand gemiddeld aan uw tuin?
In ´t Goede Gevoel ontwaakt het eerste vogeltje ongeveer om twintig over vier, tien minuutjes later geeft hij samen met zijn gevleugelde vriendjes een heel concert en om vijf uur wrijven de tuiniers de slaap uit de ogen om kort daarop gedurende de ganse dag hun geliefde hobby te beoefenen.

Aan welke voorbereidingswerken wordt er vooral aandacht besteed tijdens de wintermaanden?

Tijdens de wintermaanden worden rozen met blote wortel geplant, bladverliezende heesters gesnoeid,  leilindes en wisteria krijgen in februari een eerste snoeibeurt.
Dit jaar zullen nog een tiental meter paadjes van kleiklinkers voorzien worden.
De stekjes van de vorstgevoelige planten moeten veilig door de winter worden geloodst.
Het maken van enkele klimrekken staat ook op onze werklijst.
De website wordt weer aangepast met nieuwe foto’s, onze plantenlijsten worden bijgewerkt en onze plantenkennis verruimd door het lezen van boeken en het speuren op internet ( ook bij www.tuinadvies.be wordt dikwijls aangeklopt).

Wat vindt je de moeilijkste of meest arbeidsintensieve tuinklus?
De moeilijkste tuinklus is ongetwijfeld in het najaar wanneer de planten moeten gedeeld en verplant worden. De bloemen zijn dan voor het merendeel verdwenen en je moet dan bloemkleur, bloeitijd, bloeihoogte en textuur van bloem en blad in je hoofd oproepen om het volgende jaar terug te kunnen genieten van een harmonisch opgebouwde border.
De arbeidsintensiefste tuinklus is voor mij in het bloeiseizoen het opbinden van planten op een manier die toch natuurlijk overkomt en het constante wieden en verwijderen van verwelkte bloemen zodat de tuin steeds weer een frisse aanblik geeft. Voor mijn man zal de arbeidsintensiefste tuinklus zeker en vast het snoeien van de vele hagen zijn.

Welk favoriete werk mogen ze jou niet uit handen nemen?
Het combineren van planten geeft mij een supergevoel dat ik voor geen geld ter wereld zou willen missen. Mijn man zou het scheren van zijn tapse buxushaagjes nooit uit handen geven. Wegens de enorme hoeveelheid scheerwerk gebeurt dit machinaal, maar hij werkt de hoekjes en randjes liefdevol met de hand bij.

Wat zijn de favoriete plantenkwekerijen waar je jouw planten koopt?
Ik koop mijn planten her en der, op beurzen, kwekerijen of bij liefhebbers tijdens een tuinbezoek. Telkens ik een mooie plant zie, kan ik er niet aan weerstaan.

Probeer je de planten ook zelf te vermeerderen?
Jazeker. Zaaien en scheuren, afleggen en het nemen van kop- of wortelstek maken deel uit van onze hobby.

Heb je nog tuinplannen voor de komende jaren?
Een tuin is nooit af. Je streeft steeds naar beter. Je voert een project uit als het een meerwaarde voor je tuin betekent. Is het bijna af, dan duikt er steevast een ander op.

Wanneer geniet je het meest van uw tuin?
In de winter is het genieten van de tuin tijdens het eten. De eettafel staat voor het grote schuifraam dat uitgeeft op de tuin. De structuur van de tuin komt dan het best tot zijn recht. De vogels vliegen op en aan hun voederhuisje of hangen als acrobaten aan de mezenbollen.
In de zomer is het volop genieten tijdens het werk zelf. Het is werken in een levend schilderij tussen gonzende bijtjes, fladderende vlinders en geurende planten.

Heeft u een interessant weetje of tuintip die de lezers ook kunnen gebruiken/toepassen in hun tuin?
Als  je weinig tijd hebt, hou je tuin dan eenvoudig. Beperk het aantal vaste planten en kies enkel gemakkelijke soorten. Een mooie tuin hoeft helemaal niet arbeidsintensief te zijn.

Uw tuinhek staat ook meerdere keren open voor tuinliefhebbers. Wat vindt uzelf het fijnste op zo’n dagen?
Het fijnste op die dagen is het ontmoeten van gelijkgestemde zielen.

Heeft u af en toe groepen of bussen die op bezoek komen?
Groepen bezoeken ons na afspraak. Als de groep aankomt of de bus stopt is het eventjes stil maar enkele minuutjes later hebben wij een tuin die volledig ingenomen is door een vrolijk kakelende bende die ons bestookt met allerlei vragen. Het bezoek wordt afgerond met een tas koffie of thee met een stukje cake gebakken door de heer des huizes. Nadat we deze bezoekers hebben uitgewuifd, blijft hun enthousiasme nazinderen en geeft ons een warm gevoel.

Is een bezoek aan de tuin te combineren met nog andere mooie tuinen in de regio? Zo ja, welke?
In de buurt zijn verscheidene mooie tuinen die makkelijk te vinden zijn in de Open Tuinengids van de Landelijke Gilden of op hun website: www.opentuinen.be

Wanneer staat de tuin dit jaar nog open voor het brede publiek?
Dit jaar heeft ´t Goede Gevoel nog Open Tuindagen op zaterdag en zondag 25 en 26 juni en zondagen  3 en 10 juli telkens van 10u tot 18u. Meer info op: http://users.skynet.be/grietmertens

Gaan jullie zelf ook al eens op bezoek in andere tuinen?
Wij bezoeken zoveel mogelijk andere tuinen, het geeft een puur vakantiegevoel. Elke tuin is anders, iedereen heeft andere ideeën en overal kan je wat opsteken.

#3047

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be