menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 16 juni 2024

Moestuin beschermen tegen ongewenste gasten

Verboden toegang voor insecten

Niemand krijgt graag ongewenst bezoek, ook je moestuin niet. ‘I love my garden’ geeft je enkele gouden tips om je moestuin en je teelt (preventief) te beschermen tegen schadelijke indringers zodat je groenten, fruit of kruiden ongestoord verder kunnen groeien.

Moestuin beschermen tegen ongewenste gasten

Preventief je moestuin beschermen met…

… netten

Als je net een nieuwe moestuin hebt aangelegd dan wil je die uiteraard beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals konijnen, vogels en insecten. Insectengaas maakt het niet alleen moeilijker voor insecten om je teelt te belagen, het houdt ook vogels, konijnen en andere bijtgrage dieren op een veilige afstand. Het net is bovendien zo ontworpen dat je planten nog steeds voldoende lucht en water krijgen: het water loopt zonder problemen door de maasopeningen.    

… vangplaten en feromoonvallen 

Om insecten te vangen kan je vanaf maart gele vangplaten ophangen in fruitbomen.  Idealiter op ooghoogte; zo kan je controleren hoe groot de plaag is. 

Onderzoek heeft aangetoond dat witte vliegen, bladluizen, mineervliegen, varenrouwmuggen en nog veel andere (vliegende) insecten aangetrokken worden door gele kleuren. Trips heeft dan weer een voorkeur voor blauw. Als je platen ophangt komen ze dus af op de kleur en blijven eraan plakken. Als er zeer veel insecten op de platen terechtkomen kan je spreken van een plaag en behandel je je planten best met plantaardige insecticiden zoals Naturen Eradigun of Naturen Eradibug.

Je kan insecten ook lokken met Naturen feromoonvallen. Wij bieden 5 soorten vallen. Deze biologische insectenval verspreidt een geur waaraan mannetjes niet kunnen weerstaan. Ze komen dus af op de val, waarna ze eraan blijven plakken. Als de mannetjes in de val zijn gelokt, wordt de voortplanting beperkt.


… brandnetelgier

Je kan ook je planten, groenten en fruit vooraf behandelen met brandnetelgier. Het voedt je planten met onder andere stikstof en mineralen zodat ze beter bestand zijn tegen ziektes en maakt de plant weerbaarder tegen insecten zoals bladluizen, rupsen, koolvliegen, wortelvliegen, etc. Je kan brandnetelgier een keer per week gebruiken met water om aan je planten te geven. 

… behulp van biodiversiteit 

Je moestuin mag dan wel veel vijanden hebben, hij heeft minstens evenveel vrienden met goede bedoelingen. Creëer voldoende biodiversiteit en plant bloemen in je moestuin, zodat die nuttige insecten kunnen aantrekken zoals lieveheersbeestjes zweefvliegen, bestuivers (hommels en bijen) en vlinders. Zij beschermen op een natuurlijke wijze je kostbare teelt.

Wat als het al te laat is?

Was het warme en vochtige weer je te snel af? Geen nood, Naturen Eradigun Plantaardig insecticide is gebruiksklaar en bestrijdt verschillende vervelende insecten zoals bladluizen, wolluizen en spint. Het product bevat koolzaadolie die na fysiek contact een laag vormt rond het insect, waardoor het verstikt. Je kan het plantaardig middel gebruiken van februari tot oktober en het is efficiënt om zowel eitjes, larven én volwassen insecten te bestrijden. Soms moet je twee keer behandelen voor je effect ziet, wacht wel 7 tot 10 dagen na de eerste behandeling om Naturen Eradigun opnieuw te gebruiken. 

Wil je al het mogelijke doen om je moestuin te beschermen?

Bezoek het dichtstbijzijnde tuincentrum. De groenexperts geven je met plezier professioneel advies en raden je de meest geschikte producten aan.

Terug naar boven icoon