menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 21 april 2024

Asperges telen: van moestuin naar bord

De temperaturen gaan stilaan de lucht in en dan denken we al eens aan de start voor het aspergeseizoen! Voor alle liefhebbers van deze superieure groente is dit een feest, want het aspergeseizoen is kort, veel te kort wat mij betreft! Het is het witte goud van de keuken, maar je vindt ze ook in het groen en soms zelfs in het paars. Een asperge is een zeer fijne groente die vrij duur is in de winkel, zeker buiten het seizoen, maar ook zelf kan gekweekt worden. Eens je de planten in jouw moestuin hebt staan, kan je er tot 10 jaar lang van genieten. Heb je er voldoende ruimte voor, dan is het zeker de moeite waard om het uit te proberen.

kweken van asperges

De herkomst

De asperge is een struikachtige plant waarvan het fijne loof met zijn naaldvormig blad ook vaak in bloemcreaties wordt gebruikt. In de herfst sterft dit loof af, terwijl de ondergrondse delen overwinteren en in het voorjaar nieuwe scheuten vormen wat het bekende witte goud is. Deze scheuten ontstaan vanuit de houtachtige wortelstokken van de plant.

Deze groente werd reeds in de oudheid bekend als een exclusieve delicatesse, geprezen omwille van zijn geneeskrachtige werking door zowel de Grieken als de Romeinen. De stof asparagine die in asperges voorkomt, heeft een gunstige invloed op onder andere een lage bloeddruk, de nieren, de lever en het hart. Het werkt ook bloedzuiverend en vochtafdrijvend.

Merkwaardig is ook de geur die vrij komt bij een toiletbezoek enkele uren nadat we asperges hebben gegeten. De niet zo aangename geur ontstaat doordat de zwavelhoudende stoffen in de asperge in ons lichaam snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen.

Zelf asperges kweken

Zaden of pootgoed?

asperges kwekenAsperges kan je zaaien of planten: de zaden zijn het hele jaar door te verkrijgen, de wortels tussen eind februari en april. Van zaaien tot oogsten vergt behoorlijk wat werk in het eerste jaar en pas in het derde jaar na aanplant kan je maximaal genieten van je opbrengst. Kies je voor aspergewortels, dan bespaar je jezelf veel werk en tijd. Want dan duurt het maar een tweetal jaar tot je kan oogsten. Gelukkig profiteer je daarna wel tot 10 jaar ver van heerlijke, verse asperges uit eigen tuin.

De standplaats

Ze groeien het best op een lichte grond maar met de juiste grondverbeteraar kan je ze ook op wat zwaardere grond kweken. Enkel op kleigrond is het niet mogelijk vanwege de behoefte aan humus en het risico op te veel vocht in de winter. Een goed gedraineerde grond is dan ook van belang. Vooral witte asperges zijn nogal kieskeurig wat betreft hun standplaats, terwijl groene asperges veel minder veeleisend zijn.

Leg het aspergebed aan op een zonnige plek waar het zonlicht de bodem kan opwarmen en zo voor een vroege oogst kan zorgen. Kies ook een plekje aan de zijkant van je moestuin want het loof van de asperges wordt hoog en kan voor vrij veel schaduw zorgen.

De aanplant

Een aspergebed aanleggen vraagt enige zorg, maar is ook voor niet ervaren tuiniers niet zo moeilijk. Bereid de gekozen plek voor door de grond tot ongeveer 30 cm diep te mengen met organische compost of mest om de bodem van extra voedingsstoffen te voorzien. Graaf in deze verbeterde grond sleuven van 30 cm  diep en 70 cm breed waarin je de aspergeklauwen plaatst met de wortels naar beneden en de knoppen naar boven. Reken per lopende meter maximum 4 planten, want het loof groeit wijd uit. Bedek met een 5-10 cm aarde en druk goed aan. Met ze regelmatig van wat water te voorzien, zeker tijdens droge periodes, zijn de wortels klaar om te groeien. Enkel de bodem dien je nog onkruidvrij te houden en zo nu en dan wat extra meststof bijgeven geeft de plant de nodige energie om goed te groeien. 

Klaar om te oogsten

In het vroege voorjaar kunnen de asperges worden aangeplant, waarbij jonge planten het beste resultaat opleveren. Het eerste jaar mag je nog niet oogsten en de oogst in het tweede jaar zal nog niet optimaal zijn. Pas in het derde jaar kan je maximaal oogsten. Oogst de groente als ze 15 à 20 centimeter groot zijn door ze net aan het oppervlak af te breken of te snijden met een aspegemes. Na 10 tot 12 jaar zijn de planten uitgeput en kun je best nieuwe planten op een ander plekje in de tuin.

Onze aspergekooktips 

asperges schillen of wassen

Wanneer je asperges in de winkel koopt, let er dan op dat ze kraakvers zijn: stevig, zonder vlekken, met gesloten kopjes en een mooie glans. Een handige tip is om te luisteren of ze een piepend geluid maken wanneer je twee asperges tegen elkaar wrijft!

Voor het koken moeten witte asperges goed geschild worden met een dunschiller. Houd de asperge vast bij het kopje en schil van boven naar beneden, rondomrond. Om te controleren of je goed geschild hebt, breek je een stukje van de onderkant af. Als er nog draadjes meekomen, schil je best nog wat zachtjes verder met je dunschiller. Groene asperges hebben een veel dunnere schil en hoeven niet geschild te worden maar spoel je gewoon even af onder stromend water.

De gaartijd hangt af van de grootte en de dikte. In de handel worden asperges vaak gesorteerd verkocht, zodat alle asperges van één pakje ongeveer dezelfde kooktijd hebben. Heb je asperges uit je eigen moestuin dan moet je rekening houden met verschillende gaartijden. Leg dikkere asperges eerder in de kookpot dan de dunnere exemplaren.

Zet de asperges rechtop in een kookpot met koud water, zodat de kopjes nog boven uitsteken. Breng het water aan de kook en laat nog 5 minuten doorkoken op een zacht vuur. Neem de pan van het vuur en laat de asperges afhankelijk van de dikte nog zo'n 10 tal minuten rusten in het warme water. Serveer de asperges naar eigen wens, maar laat de unieke smaak van deze heerlijke groente tot zijn recht komen.

#5104Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon