menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Asperges bereiden + aankooptips

Asperges: Aankopen en bewaren

Er bestaat een goede truc om de versheid van asperges na te gaan: als u twee stengels tegen elkaar wrijft moet u een tsjirpend geluid kennen. Voel ook even aan het harde uiteinde: dat mag niet houterig, hol of droog zijn. Bij verse asperges zijn de topjes helemaal gesloten. Let ook op de gaafheid van de stengels en de kleur. De stengels mogen geen beschadigingen vertonen en de kleur moet egaal wit (of groen) zijn, zonder vlekken.
Na de aankoop wikkelt u de asperges thuis zo snel mogelijk in een vochtige doek, waarna u ze in de koelkast legt. Bewaar ze liefst niet langer dan twee dagen. Verse asperges zijn immers broos en gevoelig voor uitdroging.
De vraag naar asperges is meestal het grootst in de periode van Hemelvaartsdag en Pinksteren. In de week na Pinksteren zijn ze vaak iets goedkoper.

asperges klaar maken in de keuken

Hoe asperges bereiden?

Het is gemakkelijk bij het koken de asperges in een bijeengebonden bussel te laten. Bindt losse asperges samen in bundeltjes met een keukentouw en bind dat vast aan een oor van de kookpan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit en de dikte. Zorg ervoor dat de aspergetoppen boven het kookwater uitsteken. Laat de bundel ongeveer 15 minuten in een pan met licht gezouten kokend water liggen. De kopjes garen in de stoom, zo koken ze niet tot moes. Ideaal is een speciale hoge, smalle aspergepan, maar een gewone kookpan met een klein grondoppervlak bewijst ook goede diensten. Laat de gare asperges op een keukendoek uitlekken.
U kan asperges ook in de microgolf bereiden. Leg ze dan met de punten in dezelfde richting naast elkaar. Leg ze nooit op elkaar. Overgiet ze zuinig met water. Laat ze afgedekt 8 tot 10 minuten garen, naargelang de dikte van de stengels, en laat ze daarna nog enkele minuten rusten.

De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld, hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie.
U rekent best ongeveer 300 tot 350 gram asperges per persoon.

Asperges kunnen zowel koud als warm geserveerd worden. Wikkel enkele asperges in ham of gerookte zalm. Durf hierbij witte en groene asperges te combineren. Snij eens asperges in schuine stukken en stoof ze zonder kleuren en vetstof met een weinig water of witte wijn. Kook de pellen van de asperges in water en gebruik dit als basis voor aspergesoep of saus.


Asperges op Vlaamse wijze

De asperges schillen met een dunschiller en ze beetgaar koken in lichtjes gezouten water. Uit het water nemen en laten uitlekken.
De boter laten smelten, afschuimen en kruiden met peper en zout.
De uitgelekte asperges op een speciale aspergeschotel of op een dienstschotel met een gevouwen servet schikken.
Opdienen met gesmolten boter, hardgekookte en fijngesnipperde eieren en gehakte peterselie.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 24 asperges
  • 4 eieren (hardgekookt)
  • 100 g boter (roomboter)
  • 4 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  • peper
  • zout

recepten met asperges

Aspergeroomsoep

De asperges schillen en in stukken van 1 centimeter snijden. De aspergepunten afzonderlijk houden.
De stukjes asperge laten gaarkoken in een weinig licht gezouten water.
De stukjes asperge samen met het kookvocht doorsteken in een roerzeef.
De boter laten smelten, de bloem toevoegen en aanlengen met kokende bouillon en de doorgestoken asperges.
De aspergepunten toevoegen en nog een vijftal minuten laten doorkoken. Op smaak brengen met peper en zout.
De eierdooier loskloppen met de room en overgieten met de soep.
Versieren met fijngehakte peterselie.
Tip: deze soep wordt nog feestelijker wanneer gaargekookte punten van groene asperges worden toegevoegd.

heerlijke aspergeroomsoep maken

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 12 asperges
  • 15 dl bouillon
  • 30 g boter (bakboter)
  • 40 g bloem (tarwebloem)
  • peper
  • zout
  • 1 eierdooier
  • 0.5 dl room
  • 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)

Aspergeproducten in onze webwinkel

#2473
Terug naar boven icoon