Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/maken_van_een_kleine_tafeldecoratie_met_vilt

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 oktober 2021

Maken van een kleine tafeldecoratie met vilt

Wie geen al te grote tafel heeft en toch regelmatig eens een vers bloemetje op tafel wil zetten kan met deze basis alle kanten uit.

Maken van een kleine tafeldecoratie met vilt.

Wat heb je nodig?

 • plastic bakje van oasis genaamd “table design Neo”: 15 cm op 7 cm (hierin zit reeds oasis!)
 • stukjes vilt : voor onderaan een reepje bv ecru en de andere stukjes zijn in vierkantjes / rechthoekjes geknipt van ongeveer 3,5 X 3,5 cm. Je hoeft dit niet exact af te meten. Met het blote oog knippen is evengoed.
 • groenmaterialen als basis : Lentisco
 • bloemen: zoals Gerbera, Calla, Trachelium, Dianthus Green Trick, Anjer, kleine roosjes, trosroosjes…
 • lijmpistool en lijmpatronen
 • bloemschikmateriaal : snoeischaar, goed snijdend aardappelmesje, schaar, kniptang …

Hoe ga je te werk?

bloemschikken tafeldecoratie

 • Haal het steekschuim er uit en laat volzuigen in een teil met water en snijbloemenvoedsel.
 • Knip een fijn strookje vilt die je onderaan het bakje kleeft. (zie foto) . Doe lijm op het bakje en niet op het vilt! Let op: als je met warme lijm werkt (bij voorkeur LOW MELT zodat je je vingers niet verbrandt) dien je de te lijmen materialen zo snel mogelijk op elkaar te leggen en aan te drukken. Als je té lang wacht dan koelt de lijm af en lijmt hij niet meer.
 • Knip nu alle andere vierkantjes – rechthoekjes (ongeveer een 30 tal) . Plaats in het midden van het vierkantje één druppeltje lijm en druk aan op je plastic bakje.  Je herhaalt dit voor elk stukje vilt : 1 druppeltje in het midden !
 • Als je de stukjes naast elkaar lijmt zet je de rand van het naastliggende stukje naar omhoog.  Op de voorbeeldfoto zijn deze vrij dicht bij elkaar gelijmd. Je mag iets meer plaats tussen laten zodat je een meer gegolfd effect bekomt.
 • Haal het steekschuim uit het water en plaats in het bakje.
 • Vul nu compact op met fijne groenmaterialen. Bv: Lentisco, buxus,…
 • Daarna kan je verder opvullen met bloemen: snij steeds de bloemen aan met een scherp aardappelmesje. Hoe meer cellen er vrij zijn, hoe beter de wateropname is. Hou rekening met de hoogte van het steekschuim: de stengels van de bloemen mogen bij wijze van spreken geen 10 cm lang meer zijn.  Heb je een bloem gestoken maar zit ze niet echt op de juiste plaats? Je kan deze wél hersteken nà het opnieuw aansnijden.  Niet volledig in hetzelfde gaatje steken want die celstructuur van de oasis is al “kapot”.  Je kan wél hetzelfde gaatje gebruiken maar dan de bloem schuin gaan steken.  Wil je mooi rond werken steek dan de materialen allemaal met de stengel naar het optisch middenpunt.  Je steekt dan als eerste 1 hoofdbloem bovenaan in het midden en alle andere materialen richten zich met de stengel naar dat optisch middenpunt waar de stengel van de hoofdbloem zit.  Denk aan een waaiermotief.

Een oasis design Neo schaaltje is ideaal want je kan nadien nog water bijgieten in het bakje.  Wens je graag een Calla te verwerken in het bloemstukje: steek die dan als eerste en laat de stengel liggen om als laatste te buigen over de andere materialen.  Als je dit als laatste wil doen heb je meestal geen plaats meer. Een Calla is ook een vlezige stengel: recht aansnijden en tussen duim en wijsvinger voorzichtig in stukjes in de oasis steken.  Voor het bevestigen van de Calla heb ik hier wel een lange sierspeld gebruikt.
Zijn de bloemetjes verwelkt?  Oasis eruit, nieuw stukje oasis er in en je kan terug aan de slag.

Succes!

#5122

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be