Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_ehbo?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 oktober 2021

Kruiden uit de natuur als eerste hulp bij wagenziekte, builen, netelen, verstuikingen, zweetvoeten,...

Wie in de natuur rondloopt, riskeert, wel eens een ongelukje. Als het gaat om kleine ongemakken, trekt de natuur zijn natuurlijke medicijnkast voor je open. Bij elke kwaal past een kruid.
Ik zet er hier een paar op een rijtje

Geneteld: hondsdraf en weegbree
Als je je netelt kan je twee dingen doen. Je verzoenen met de gedachte dat het mierenzuur in de brandnetels goed is tegen reuma en jicht, of een blaadje hondsdraf zoeken om over de zere plek te wrijven. Meestal groeit dat plantje wel ergens in de buurt van de brandnetel.
Vind je geen hondsdraf, dan kan je ook weegbree gebruiken voor hetzelfde doel. De brede weegbree komt ook goed van pas als je een blaar op je voet dreigt te krijgen. Zoek een breed weegbree-blad, kneus het en leg het op je geïrriteerde huid.
 

Builen: arnica
Valkruid
Als je op reis gaat mag je zeker je arnica zalf niet vergeten. Arnica groeit hier niet goed. Ook met de beste zorgen in je tuin is het een hele opgave om het plantje tevreden te stellen. Koop daarom arnica zalf in de handel. Als je valt of ergens tegenaan loopt, onmiddellijk arnica erop. Geen buil, geen blauwe plek en geen pijn te bespeuren. Arnica heet niet voor niets “valkruid”.

Blaren en zweetvoeten: bijvoet
Bijvoet (artemisia vulgaris) vind je haast langs alle veldwegen. In het voorjaar zie je de groene toefjes al. Die groeien langzaam uit tot een tak van soms 1,50 m. Daar komen dan donkergroene bladeren aan. Als je de blaadjes omdraait, zie je de grijze onderkant.
Die blaadjes legden de mensen vroeger (de Romeinen bijv.) in hun schoenen om langer te kunnen 'stappen' zonder moe te worden. Het kruid heet niet voor niets bijvoet, dachten ze.
Wetenschapslui hebben het kruid onderzocht en vinden niet meteen wonderbaarlijke stoffen die je in een roes van zevenmijlslaarzen brengen. Het enige wat zijn nut zou kunnen hebben is de samentrekkende werking van de bijvoetstof. Die zorgt ervoor, dat je voeten niet te vlug gaan zweten. Daardoor krijg je dan weer minder vlug weke voeten. Bijgevolg heb je minder kans op blaren. En dat kan het afhaakproces tijdens kilometerlange (kruiden)wandelingen even vertragen...
Tip: melkwei helpt tegen voetschimmels. Te koop in een natuurwinkel of apotheek.

Verstuiking: smeerwortel:
Als je niets anders bij de hand hebt kan je smeerwortel gebruiken. Leg de gekneusde bladeren op de wonde. Doe er eerst een beschermende laag goudsbloemzalf op anders kan je huis verbranden. Bind er voor alle zekerheid nog een zakdoek rond. Smeerwortel staat al lang bekend voor zijn helende werking bij kneuzingen, verstuikingen en breuken.
Je kan natuurlijk ook zorgen voor smeerwortel zalf. Die kan je kant en klaar in de natuurwinkel of apotheek kopen.

Zweertje: sedum en huislook:
Als je last hebt van een ontstoken schrammetje, leg dan eens een blaadje sedum of huislook op de zere plek. Doe er eerst het natuur-selofaantje van af en leg de vrijgekomen groene moes op de wonde. Sedum en zijn zus, huislook trekken al het vuil uit de wonde.

Diarree: kweepeer
Kweepeer stopt diaree. Neem daarom voor alle veiligheid een pot kweepeerjam mee op reis. Stop hem in verschillende plastic zakken. Mocht hij stuk gaan hangt de gelei niet tussen je vakantie kledij. Kweepeer helpt ook tegen constipatie. Voor elk wat wils met één pot kweepeer jam.

Constipatie: lijnzaad:
Strooi geplet lijnzaad tussen je boterham met platte kaas. Goed tegen constipatie. Je mag je theelepel zaadjes ook zo naar binnen werken maar dat is niet zo gemakkelijk.

Wagenziekte: gember
Misschien kijk je op tegen een verre reis, zeker als je last hebt van wagen of zeeziekte. Je hebt veel kans dat gemberpoeder helpt. Al jaren staat gember bekend voor zijn goede werking als je je duizelig of misselijk voelt.
Gember preparaten zijn te koop in de handel.
De voedingsdeskundige Andrew Weil adviseert één tot twee gram per dag. Andere adviezen geven een dosis aan van 2-4 gram driemaal per dag of als vloeistof 1.5 – 3 ml driemaal per dag. Eigen ervaring zal hier uitkomst moeten bieden.
Tip: Recent onderzoek heeft uitgewezen dat gemberpoeder ook goed is tegen migraine.

#627

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be