Tuinaanleg: tips en richtprijzen van hoveniers
Bij nieuwbouwwoningen wordt de tuin vaak als laatst aangelegd. Dat is logisch want meestal dient die oppervlakte als doorgang voor grote machines, opslagplek van materialen of stortplaats van afgegraven grond. Eenmaal het huis is afgewerkt - en er terug wat geld kan vrijgemaakt worden - begint de aanleg van een tuin.
Heb je niet de kennis of de tijd om iets in elkaar te boksen, dan kan je beroep doen op een tuiniersbedrijf of hovenier. Zij kunnen in een eerste gesprek al enkele richtingen geven of mogelijkheden wat er in jouw specifieke ruimte mogelijk is. Ook bij de heraanleg van een tuin kan een hovenier helpen.
Bij het gebruik van een hovenier zijn er meestal 2 mogelijkheden: je laat een plan maken en je voert het zelf uit, of zij maken het tuinplan en voeren ook alles zelf uit.
Afhankelijk van de prijs en mogelijkheden kan het dus vrij snel gaan, maar wat kost nu de aanleg van een tuin met een hovenier? Hieronder geven we enkele tips en richtprijzen voor professionele tuinaanleg.
Waarom kiezen voor een professionele hovenier?
Afhankelijk van wat je wilt kies je de juiste hovenier. Sommige hoveniers doen alleen ontwerp en aanleg, andere doen er ook het steeds terugkerend onderhoud bij. Heb je nood aan bestrating, bijgebouwen (tuinhuis, carport, patio, ...) of (zwem)vijver / zwembad? Dan kies je misschien beter voor tuinaanleggers die ook hier al ervaring mee hebben. Zo kan het totaalconcept door 1 en dezelfde organisatie gemaakt worden, wat de communicatie en vordering van het totaalconcept alleen maar ten goede brengt.
Opgelet: Meestal wordt een renovatie van de tuin wat onderschat. Het is niet zomaar wat nieuws aanplanten. Een hovenier zal eerst de bodemtoestand controleren, en afhankelijk van hoe ver de voorgaande woesternij is doorgezet, de grote middelen bovenhalen om alles te verwijderen. Vaak zal ook het gehele gazon opnieuw ingezaaid worden en wordt alles op plan uitgezet. Zo wordt de uitwerking van de eerst onschuldig lijkende renovatie plots een serieuze klus.

Prijs en offerte hovenier
Er zijn verschillende factoren waarbij de hovenier rekening houdt bij de opmaak van zijn prijsbestek. Allereerst is er de keuze aan gebruikte materialen, de oppervlakte van het project en ook het seizoen waarin dat moet gebeuren. In de herfst of winter is het doorgaans duurder, omdat de werken gebeuren in moeilijkere omstandigheden. Uiteraard is de kostprijs ook afhankelijk van welke bouwwerken er in de tuin moeten komen (tuinhuis, waterpartij, zitplaatsen, ...) De prijzen van de planten zijn dan ook weer lager, omdat er planten met blote wortel worden gebruikt. In andere seizoenen moet je kiezen voor planten uit pot, die doorgaans duurder zijn.
Wanneer het gaat over kleinere tuinen (tot 250 à 300 m²) ligt de gemiddelde prijs tot 400 euro voor een tuinontwerp. Gaat het over grotere tuinen dan wordt er meestal gerekend in prijzen per vierkante meter, en die schommelen rond de 2 euro.
Weetje: Het opmaken van een tuinontwerp vraagt ook tamelijk wat tijd, en dus kost dit vaak een kwart van de totaalsom van het volledige project.
Gras aanleggen is iets wat vrij snel gaat, en voor praktische uitwerking mag je rekenen dat dit tussen de 5 en 10 euro zal kosten, per vierkante meter. Vaste beplanting is duurder, uiteraard afhankelijk van de gekozen planten. Grof gerekend kost dit tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter.
Aanleg van opritten of andere verharding kost 10 tot 70 euro. Een belangrijk punt is de prijs van de tegel of materiaal. Klinkers zijn goedkoop en snel te leggen op een gestabilseerde ondergrond. Ga je voor verharding waarbij de stenen 1 per 1 in de mortel liggen, zal de kostprijs uiteraard ook hoger zijn.
Aanleggen van houtwerk (terrassen, vlonders, ....) is nog iets duurder. De kostprijs daarvan gaat al snel richting 100 euro per vierkante meter. Hout is een natuurlijk product en hoe duurder het hout, hoe langer de levensduur. Zeker in combinatie met water zal je moete kiezen voor een zeer duurzame / duurdere houtsoort. Bovendien is de constructie ervan meestal maatwerk en daar kruipt al snel wat tijd in.
Besparingstip: Wil je de prijs drukken, overleg dan welke voorbereidende werken je eventueel zelf kan doen!