Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kleurenleer_kleuren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 3 december 2021

Kleurenleer - kleurentheorie

Kleurtheorie
De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. We noemen ze primaire kleuren omdat we daarmee alle andere kleuren kunnen maken.

Primaire kleuren
Als we bijvoorbeeld rood en geel mengen, dan krijgen we oranje. Mengen we rood met blauw, dan krijgen we paars en als we dat met blauw en geel doen, groen. Paars, oranje en groen heten secundaire kleuren. Als we een primaire kleur met een secundaire kleur mengen, dan krijgen we een zogenaamde tertiaire kleur, zoals rood met oranje.

Rood
Rood is de kleur van de liefde. Van de passie, de erotiek, maar ook van de jaloezie, de blinde haat. Liefde en haat liggen natuurlijk dicht bij elkaar, vandaar.
Rood is voor mensen heel opvallend, het heeft een grote attentiewaarde, vandaar dat we het veel zien als waarschuwingssignalen en bij verkeersborden.

Geel
Geel symboliseert onbezorgdheid en de zon. Geel is zonnig en vrolijk, tenminste als die naar oranje gaat, ‘warm’ is. Want fel knalgeel vinden we meestal ‘koud’ en dat zien we dan vaak als de kleur van de haat, vandaar wellicht dat we spreken van ‘zich groen en geel ergeren’?
Veel van de bloemen die bij ons in het wild voorkomen, zijn geel en dat komt misschien wel omdat bijen dat een hele mooie kleur vinden en ze dus gele bloemen het eerst bevruchten.
Geel is heel gemakkelijk te combineren met andere kleuren. Geel met blauw kan een wat minder geslaagde combinatie zijn; nogal wat mensen vinden deze combinatie goedkoop. Geel met zwart zien we vaak als een combinatie die duidelijk maakt dat er gevaar dreigt.

Blauw
Blauw is een ‘zakelijke’, ‘koele’ en ‘rationele’ kleur. Het is de kleur die we overdag zien in de lucht en het water dus heel ‘aards’ en herkenbaar, rustgevend.
Vandaar veel blauw bij scheepvaart- en luchtvaartmaatschappijen. Het is ook een kleur die we associëren met ‘neutraal’ (denk aan het blauw van de Verenigde Naties) en ‘conservatief’ (banken en verzekeringsmaatschappijen).

Complementaire kleuren
Een zogenaamde complementaire kleur van rood is groen. Een complementaire kleur is een kleur die tegenovergesteld is, die contrast geeft. Ze lijken elkaar te versterken als je ze naast elkaar gebruikt. Ze liggen het verst van elkaar af: rood en groen, blauw en oranje of paars en geel. Dit noemen we ook wel een complementair contrast. Vandaar waarschijnlijk dat de scheep- en luchtvaart groen gebruikt voor stuurboord (rechts) en rood voor bakboord (links). Het contrast vergroot de attentiewaarde. Als je complementaire kleuren met elkaar mengt, dan krijg je zwart.

#2264

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl