Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/grote_tuin_aanleggen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 21 september 2021

Zilver mooiste grote tuin 2009

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².

Hier volgen foto's en uitleg bij het ZILVER in de categorie met tuinen groter dan 1000 m² (2009 - 2010)

Lonken naar de eeuwigheid 

Toen Stefaan Parret en zijn vrouw ongeveer twintig jaar geleden de kans kregen om eigenaar te worden van een groot stuk grond met woning, grepen ze die met beide handen. Doorheen de jaren ging elk vrije uur naar het vormgeven van dit 60 are groot domein. Het resultaat is om in te kaderen: tuinbrede, frisgroene grasperken, rustgevende waterpartijen en een zwemvijver, eindeloze wandelgangen, een pronkboog voor Sint Elooi en majestueuze bomen om u tegen te zeggen.

Bij dit project kunnen we zonder schroom van een 'groene' verslaving spreken. De tijd die immers besteed werd aan de uitwerking van dit levenswerk is onbetaalbaar. De tuinaannemer vertelt ons er nog bij dat het de bedoeling is dat deze tuin binnen honderd jaar nog steeds mensen inspireert. Het volledige domein is onderverdeeld in drie kamers en omzoomd met een haag van Metasequoia’s.

De tuin telt in totaal maar liefst vierhonderd meter aangelegde paden. In een eerste kamer gaat alle aandacht naar een fontein en vier in elkaar overlopende vijvers. Taxusblokken en buxus- en taxushagen geven de waterpartij een strakke omkadering. In het verlengde van de vijver ligt een verhoogd terras met een lange arduinen tafel. Tuingasten kunnen ook hun stoel onder tafel schuiven in een nabije overdekte zitkuil met barbecue.

De tweede kamer bestaat voornamelijk uit een grasperk waarin een aantal berken, Liriodendrons en Metasequoia's elkaar groepsgewijs zijn terugvinden. Zij krijgen nog het gezelschap in de hoogte van enkele karaktervolle solitaire oude bomen. Opmerkelijk hier is hoe een betonnen loods volledig aan het oog onttrokken wordt door een hoge haag van lindes die hoog in hun takken getooid zijn met witte klimrozen. Ertegenover zorgen de standbeelden van Sneeuwwitje en de zeven dwergen voor een speelse noot.

Een trap leidt naar de derde tuinkamer. De trekpleisters hier zijn een opvallende kiosk en een grote zwemvijver die omgeven is met bodembedekkers en diverse struiken. Achteraan in de tuin kreeg een witstenen beeld van Sint Elooi een gloriette en een erehaag van perfect geschoren taxuskegels. In zijn buurt staat tevens een ronde berceau van haagbeuk die zicht biedt op het vlakke landschap.

Contactgegevens van de tuinaanlegger

Stefaan Parret

Marshofstraat 9
8908 Ieper-Vlamertinge
Tel.: 057 20 95 87
GSM: 0497 48 64 37

 

#2162