Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ginkgo_biloba_notenboom

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 28 juli 2021

Ginkgo biloba: Enkele nieuwe zeldzame cultivars die ook geschikt zijn voor kleinere tuinen.

Ginkgo biloba : Enkele nieuwe zeldzame cultivars.

Terug onder het gamma “zeldzame kleine bomen voor kleine tuinen” wil ik u deze keer laten kennis maken met enkele nieuwe Ginkgo biloba cultivars.

Onze kwekerij www.HortusConclusus.be heeft dit jaar verschillende klein blijvende cultivars vermeerderd, die uiterst geschikt zijn om in een kleine tuin aan te planten. Sommige van deze boompjes kunnen hierdoor ook gemakkelijk gebruikt worden als balkon- of terrasplant in een pot. Zelfs in de rotstuin kunnen een paar soorten een plaatsje krijgen! Het grote voordeel is dan ook dat u deze boompjes in de winter gewoon mag laten buiten staan!

1.Botanische achtergrond:

De enige nog levende vertegenwoordiger van de orde Ginkgoales, Ginkgoaceae is de soort Ginkgo biloba.

Ginkgo: komt van het Chinese woord Ginkyo dat betekent “zilveren abrikoos”(gin = zilver, kyo = abrikoos). Waarom Ginkgo en niet Ginkyo? Engelbert Kaempfer (1651-1716) was een Duitse arts en botanicus die van 1690-1692 in Japan en China was voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Hij heeft een schrijffout gemaakt waarbij hij de y en g verwisselde.

biloba: tweelobbig; bi van het Latijnse ‘bis’= dubbel, loba = lobben. De bladeren zijn waaiervormig met een insnijding in het midden, daarom tweelobbig.

In China: Voor de 11e eeuw werd de boom Ya-chiao genoemd wat eendevoet betekent, dit omdat mandarijneenden als liefdessymbool gelden in China en Japan en het Ginkgoblad op een eendenvoet lijkt.

2. Verzorging en planttips:

De Ginkgo heeft een voorkeur voor een zonnige plaats en vochtige, diepe en goed doorlatende grond, maar past zich gemakkelijk aan, dus hij groeit ook in arme grond, dichte grond, diverse zuurgraden, bij hitte, droogte, luchtvervuiling etc. 
De Ginkgo heeft een buitengewoon grote weerstand tegen ziektes, insectplagen, schimmels, vuur, luchtvervuiling en zelfs radioactieve straling. Daarom wordt hij veel toegepast als straatboom in steden, want hij hoeft nooit bespoten te worden met bestrijdingsmiddelen. 
Hij tolereert sneeuw- en ijsstormen en kan tegen de effecten van het broeikaseffect.

Jonge boompjes kunnen het beste aan een paaltje gebonden worden om scheefgroei te voorkomen en dienen extra water te krijgen in droge perioden. De jonge boom kan eventueel gesnoeid worden in het vroege voorjaar, oudere bomen niet snoeien.
 

3. Nieuwe cultivars:

Ginkgo biloba 'Barabits' Nana': Een traag groeiende Ginkgo die nog wat grover is dan Mariken en Globus. Een halve dwergvorm die amper 3m hoog wordt. Nieuw in seizoen 2007/2008, slechts beperkt aantal beschikbaar.

Ginkgo biloba 'Beijing Gold’: Geweldige nieuwe struikvorm in het Ginkgo-sortiment. Deze nieuwe introductie loopt geel(!) uit, verkleurt vervolgens subtiel bontbladig in de zomer en weer geel in het najaar. Spectaculaire nieuwe introductie. Nieuw in seizoen 2007/2008, slechts beperkt aantal beschikbaar. Tot 4m hoogte.


Ginkgo biloba 'Beijing Gold’ 

 

Ginkgo biloba 'Californian Sunset’: Deze soort is eveneens bontbladig, als sport gevonden van G. b. Saratoga´ Een zwak groeiende soort, wordt slecht 6 tot 8m. Daardoor is dit boompje zeer geschikt voor een kleinere tuin en kan zelfs in een pot gekweekt worden voor op terras. Deze soort wordt gekenmerkt door zijn zeer lange en diep ingesneden bonte bladeren. Zeer winterhard! Nieuw in seizoen 2007/2008, slechts beperkt aantal beschikbaar.


Ginkgo biloba 'Californian Sunset’
 

Ginkgo biloba ‘Fastigiata’: Smalle zuilvormige vorm. Architecturaal geeft deze boom een verticaal accent, lichtjes breder bij de basis, grote bladeren. Ik kweek alleen de mannelijke vorm. Deze mannelijke cultivar van Ginkgo is praktisch ongedierte-vrij, bestand tegen onweersschade, en gedijt ook goed in de schaduw. Het is een duurzame straatboom met een lengte van 8 tot 10m. Een goede boom voor het groeien in een beperkte luchtruimte. Ginkgo tolereert de meeste grond, met inbegrip van samengeperste zure grond tot zelfs alkalische grond. De boom laat zich gemakkelijk verplanten en heeft een levendige gele herfstkleur, een ware gouden schittering. In tegenstelling tot de gewone soorten, draagt deze mannelijke boom geen fruit.


Ginkgo biloba ‘Fastigiata’

De zuilvormige Ginkgo biloba ‘Fastigiata’ met mooie herfstverkleuring

Ginkgo biloba 'Roswitha': Mooie bonte vorm waarvan de takken horizontaal groeien. Groei is hetzelfde als G. b. ‘Horizontalis’. Als sport gevonden in Duitsland. Deze soort heeft een mooi roomgeel gestreept blad. Nieuw in seizoen 2007/2008, slechts beperkt aantal beschikbaar.


Ginkgo biloba 'Roswitha

 

Ginkgo biloba 'Troll': Kleinste ginkgo tot nu toe, groeit amper 2 tot 3 cm per jaar en wordt max. 80cm tot 1m. Zoals alle ginkgo's stelt ook deze vorm weinig eisen ten aanzien van de bodem. Is goed vorst bestendig en volledig winterhard. Zeer geschikt voor kommen en rotstuinen. Een nieuwe Ginkgo in miniformaat dus. Hij werd ontdekt als heksenbezem in Noorwegen. 'Troll' hoeft niet gesnoeid te worden, hij groeit nauwelijks twee centimeter per jaar. De kroon wordt maximaal één meter. De bladeren zijn kleiner en dik waardoor er een perfecte relatie ontstaat tussen zijn klein gestalte en de bladeren. De bladerengrootte kan door de standplaats worden veranderd, hoe zonniger de plaats hoe kleiner de bladeren zullen zijn. Met zijn esthetische vorm is hij heel goed bruikbaar als Bonsai. In de herfst verkleuren de bladeren van groen in oktober naar helder goudgeel. Het blad blijft zeer lang aan de boom waardoor ze b.v. zeer gegeerd zijn door bloemschikliefhebbers. Nieuw in seizoen 2007/2008, slechts beperkt aantal beschikbaar.


Ginkgo biloba 'Troll

Ginkgo biloba 'Mariken': !Nieuw! Dit is de meest compacte bolvorm of heksenbezem onder de Ginkgo's Door zijn compacte groeiwijze kan hij in het kleinste stadstuintje een plaatse krijgen. Het blad is waaiervormig met een mooie warme goudgele herfstkleur. Een aanrader!


Ginkgo biloba 'Mariken'

Ginkgo biloba ‘Umbrella’: Paraplu -treurvorm van de Ginkgo biloba met mooie goudgele herfstkleur. Een Japanse notenboom bij ons geënt op stam. De kruin hangt niet zoals de cultivar ‘Pendula’ met de takken tot op de grond. Hij dijt uit en groeit meer in de breedte. Zoals de naam al suggereert: parapluvormig.

Ginkgo biloba ‘Tubiformis’: Het blad van deze Ginkgo lijkt op een omgekeerde kegel (kelk) waarin regendruppels blijven staan, zeer merkwaardig! Mooie goudgele herfstkleur. Een struikvormige soort met iets open groeiwijze. Het blad is opvallend: deels klein Ginkgoblad deels bekervormige vergroeiingen van het blad.


Ginkgo biloba ‘Tubiformis’

Ginkgo biloba ‘Pendula’: Deze treurvorm met mooie hangende takken kan goed geleid worden, hij groeit nogal breed uit waardoor je er een perfecte pagode kan van maken. Mooie warme goudgele herfstverkleuring! Een treurvorm die soms aan de voet wordt geënt, gestokt en zo als opgaande vorm wordt gekweekt met slank naast de stam neerhangende twijgen. Dikwijls ook op half- en hoogstam geënt, zoals bij ons, waardoor vanaf een vooraf bepaalde hoogte alle takken naar beneden hangen. Schitterend! Uitermate waardevolle, weinig gebruikte boom met de prachtige, opvallende, waaiervormige, groene bladeren met ingesneden top.


Ginkgo biloba ‘Pendula’

Ginkgo biloba ‘Horizontalis’: Breed horizontaal groeiende takken, mooie goudgele herfstkleur. Deze boom heeft een horizontale kroon en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van circa 3m dit afhankelijk op welke hoogte hij is veredeld. Deze boom is typisch kenmerkend door zijn zeer frisgroene, waaiervormig, decoratieve fraaie bladeren die ongeveer 5cm tot 10cm groot zijn. De bast is grijs en heeft diepe groeven zeer sierlijk dus. In de herfst verschijnt er een oogverblindende goud/gele herfstkleur. De boom is van nature mannelijk en krijgt dus geen vruchten. Kortom heeft deze boom ruim voldoende sierwaarde het gehele jaar door en is zeer geschikt voor de kleine tuin en is daarom dus echt de moeite waard in de tuin.

#1194

Auteur: Jo De Martelaer
Boomkwekerij Hortus Conclusus