Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gevelbegroeiing

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 19 januari 2022

Gevelbegroeiing: een verrassende nieuwe muur

Een nieuwe trend dringt zich tegenwoordig op: de gevel laten begroeien met groenblijvende planten. Meer en meer wordt er dichter op elkaar gebouwd waarbij voor sommigen de plaats om te tuinieren ontbreekt. Het is eveneens de manier om een minder mooie muur te verdoezelen. Met een gevelbegroeiing wordt de look van het huis opeens volledig anders. Als bovendien aandacht wordt besteedt aan de plantensoorten voor de gevelbegroeiing zult u ongetwijfeld denken: “Tiens, dit moest ik al veel eerder gedaan hebben”.

Gevelbegroeiing wordt vaak geassocieerd met klimop die zich vasthecht op het metselwerk en voegen en anderen vermoeden dan weer dat klimplanten de muur nat houden waardoor ongewenste vochtophoping voorkomt enz. Dat klopt voor een deel, want niet alle klimplanten zijn goed geschikt voor gevelbegroeiing. Op voorhand de opties overlopen is hier dus aangeraden.

gevelbegroeiing . Muur laten begroeien met groenblijvende klimplanten

Allereerst kunnen we twee soorten planten gebruiken om de gevel te camoufleren.
We hebben de directe begroeiing, waaronder wilde wingerd en klimop behoren. Deze hechten zich met hun zuignapjes vast in de muur om zo naar boven te kunnen klimmen. Deze directe begroeiing kan dus voor schade aan de muur zorgen. Een tweede en betere soort is de indirecte begroeiing (ook wel afstandsgroeiers genoemd). Deze heeft een klimhulp nodig om de muur te kunnen bedekken. Slingerplanten en klimplanten die hiervoor in aanmerking komen zijn oa. klimhortensia, blauwe regen, kamperfolie, bruidssluier, Duitse pijp, trompetklimmer,...

Voordelen van gevelbegroeiing:

De indirecte begroeiing kan enkele centimeters voor de muur geplaatst worden met behulp van klimrekken, waardoor de vooroordelen direct van de kaart geveegd worden: de gevelbegroeiing beschermt de muur tegen regen. Een ander voordeel van de begroeiing van de muur weg te houden, is dat er ruimte ontstaat voor ventilatie. Een eventueel vochtige muur zal op die manier ook tijd krijgen om op te drogen. Tevens zorgt de massa aan bladeren er ook voor dat er een isolerende laag komt voor de gevel. De koude wind kan in de winter niet rechtstreeks tegen de muur komen. Hoe dikker de bladerlaag is, hoe hoger de isolatiewaarde zal zijn.

Een gevelbegroeiing zal ook insecten aantrekken. Vogels zullen dit snel opmerken en op deze manier creëer je een natuurlijke woonomgeving voor vogels zoals mussen, merels, meesjes, vinken en andere tuinvogeltjes. Anderzijds wordt ook gezegd dat een hogere concentratie aan insecten zo dicht bij het huis, niet goed is, omdat deze dan ook naar binnen zullen komen. Dit klopt niet helemaal: doordat de insecten de gevelbegroeiing als hun leefomgeving aanzien zullen ze ook daar blijven en niet direct in huis komen.

Een ander ecologisch voordeel is dat gevelbegroeiing de vervuilde stadslucht zal zuiveren door de stofdeeltjes te binden op het blad.

muur begroeid met klimplanten. muur isoleren met planten

Aanplanten van gevelbegroeiing

Bij het aanplanten van een gevelbegroeiing is het – net zoals het planten van alle andere planten – verstandig om te kijken of de plant wel de juiste standplaats krijgt op die muur. Een plant die liever  in de schaduw staat zal dus niet goed gedijen wanneer de gevel naar het zuiden gericht is. Bedenk dat een muur dikwijls warmer wordt dan een andere zonnige plaats in de tuin.
Het aanplanten gebeurt bij voorkeur tussen november en eind maart. Bij de aanplanting van niet-winterharde begroeiing is het begin van de lente aangewezen, zodat de plant zich al voldoende kan gaan ontwikkelen, om zich te beschermen tegen de koude in het late najaar.

Net zoals andere vaste planten wordt de aarde eerst goed voorbereid op de komst van de nieuwe aanplant: onkruid wordt verwijderd, eventuele onzuiverheden zoals steenpuin gaat eruit. Daarna kan de grond gemengd worden met grondverbeteraar zoals meststoffen of rijpe compost. Maak het gat voldoende groot zodat ze ruim voldoende plaats hebben om hun wortelgestel te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de wortels niet pal naast de muur komen te staan, ook dit komt de ontwikkeling ten goede. Laat de wortelkluit goed vochtig worden door onder te dompelen alvorens te planten en zet de klimplant daarna in het plantgat.

In het eerste weken kan je bij drogere periodes de plant extra water geven. Help de plant ook regelmatig met de groei langsheen de klimhulp, zo zal de muur sneller bedekt kunnen worden met de gevelbegroeiing.

#2759