Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/fruit_mispels

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 juli 2021

Mispel (Mespilus germanica) info en cultivars


 

Mispel (Mespilus germanica) info en cultivars:

Mispels: adembenemend lekker, hebben een laxerende werking en helpen bij menstruatiepijnen!

Mispels zijn oude, Europese vruchten die de laatste jaren een beetje in de vergetelheid geraakt zijn. Vroeger was de mispel algemeen bekend en werd hij in heel veel tuinen aangeplant om bovenstaande reden.

Het waren de Romeinen die ze uit klein Azië naar Europa brachten. Mispels groeien aan kleine, struikachtige bomen. Linnaeus gaf aan de mispel de Latijnse naam Mespilus germanica, omdat hij dacht dat die in Duitsland van nature groeiden. Nu zie je ze nog nauwelijks omdat ze nog maar zelden aangeplant worden. Helaas want in het voorjaar bloeit deze stuik of boompje rijk en is dan beladen met grote witte bloemen die bovendien nog aantrekkelijk geuren. De vruchten zijn in de herfst als ze overrijp zijn bijzonder lekker!

De mispel bevrucht zichzelf, dus zijn twee exemplaren voor de bestuiving en vruchtzetting niet nodig.

Het bijzondere van de mispel blijkt uit het gezegde 'zo rot als een mispel'. De vruchten moeten inderdaad lang aan de struik blijven hangen; dit komt uiteindelijk de smaak ten goede. Omstreeks oktober kan je gaan oogsten. Heb geduld; laat er eerst een paar lichte nachtvorsten overheen gaan, voordat u oogst. De vorst zorgt ervoor dat het vruchtvlees zacht wordt. Dan nog is het raadzaam de vruchten een tijdje op een koele donkere plaats te bewaren. Het vruchtvlees wordt dan bruin, zacht en zoet. Ze lijken dan wel rot te worden, maar zijn dit beslist niet! De mispel kan nu zo uit de hand gegeten worden, door hem open te breken en het vruchtvlees eruit te zuigen. Een mispel is sappig met een zoetzure smaak. Er kan heerlijke jam of gelei van worden gemaakt.

Veel receptuur voor mispels is er niet voorhanden maar op deze site vind je een paar heerlijke recepten terug van de hand van Daniëlle Houbrechts..
 

Opmerkelijke variëteit: 'Reus van Uitbergen'

Deze mispel heb ik zelf veredeld, jarenlange kruisingen gingen vooraf totdat ik de grootste vruchten had (diameter tot 8cm > zie foto’s) Ze zijn bovendien zeer smakelijk en zoet. In de lente rijk bloeiend met grote witte welriekende bloesems, het blad is donkergroen langwerpig en heeft in de herfst een goede bronzen herfstverkleuring.

Ik heb me dan maar het voorrecht toegeëigend om deze variëteit tot “Reus van Uitbergen’ te dopen. In de kwekerij www.hortusconclusus.be zijn nu al verschillende maten te bekomen.

Een groot pluspunt aan deze mispel is het vele vruchtvlees. Vergeleken met een gewone mispel geeft deze veredelde variëteit wel 80% meer vruchtvlees. Hierdoor zijn ze beter geschikt om in de keuken verwerkt te worden tot een delicieus gerecht.

De nog niet rijpe mispels worden eveneens gegeerd door mijn vrouw in om in een of ander bloemstuk te verwerken!

Plantenkenmerken :

Bloemkleur: grote witte welriekende bloemen.
Bladkleur: donkergroen – licht behaard.
Hoogte: 2,50 - 3,50 meter
Bloeitijd: april – mei.
Groeivorm: uitgroeiend, kleine stuikachtige boom.
Vermenigvuldigen: Deze variëteit wordt onderaan geënt.
Leverbaar in: container of uit volle grond.

Van insecten of ongedierte heeft deze boom weinig of geen last.

Biotoop :

Standplaats: zonlicht, halfschaduw en zelfs schaduw wordt goed verdragen.
Bodem: Alle bodemsoorten, stelt weinig eisen.
Vochtigheid: doorlatend.
Zuurtegraad: Neutraal

Snoeien :

Een mispel hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden, hoe meer je snoeit, des te meer verticaal groeiende scheuten je aan de boom krijgt. Een jonge struik daarentegen kan door middel van snoeien worden opgeleid tot een boompje. De hoofdtak wordt in de beginjaren aangehouden en aan een stok geleid. In de winter worden de zijtakken met eenderde van de lengte ingekort. Er zullen in het daaropvolgende seizoen zijtakken aan deze hoofdtak worden gevormd.

Mispel bloeit op tweejarig hout. In de navolgende jaren worden alleen oude vruchttakken weggeknipt als de kroon te dicht dreigt te worden. Deskundigheid op het gebied van snoeien is ook niet nodig om toch vruchten te krijgen. Een mispel heb je op stam of je maakt er een waaiervorm van.

De mooie en stevige vruchten zijn trouwens ook zeer geschikt om te verwerken in uw bloemstukjes.

 
 

 

#112

Auteur: Jo De Martelaer
Boomkwekerij Hortus Conclusus