Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/exochorda_parelstruik

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 oktober 2020

Exochorda of de parelstruik

Romantische blikvanger op het terras
Een bloeiende struik in pot kan een echte blikvanger vormen. Zeker als deze vrolijke bloeier een ereplaats op het terras krijgt. En dat mag ook wel, want het is een teken dat de donkere winterdagen definitief voorbij zijn.

Exochorda macrantha 'The Bride in pot

Parelstruik
Een verrassend voorbeeld van een echt uitbundige bloeier is de Exochorda macrantha 'The Bride'. Zoals de naam al verraadt, vormt deze struik een sluier van helderwitte bloemen, die mooi afsteken tegen het frisgroene blad.
Een lichte, strak gevormde vaas vormt een mooie tegenhanger voor deze wat los groeiende struik met breed overhangende takken. Deze combinatie past ook prima in de voorjaarstrend van dit jaar, waarin bleke pasteltinten een belangrijke rol spelen.
Ook is het belangrijk dat het overtollige water goed weg kan lopen. Planten houden niet van een te natte kluit. Zorg voor een goed afvoergat onder in de pot. Leg daarop een grote potscherf om te voorkomen dat het gaatje verstopt raakt met grond en wortels.

Exochorda macrantha 'The Bride
Bloemen van de parelstruik.

Vele extra’s
Niet alleen bloemen geven sierwaarde. Het kan ook zijn dat zo'n plant later in het seizoen nog eens opvalt, vanwege de mooie bessen, of de herfstkleur.
Verschillende sneeuwbalsoorten (Viburnum) hebben bijvoorbeeld eerst een mooie bloei, die uiteindelijk aantrekkelijke bessen oplevert. Het krentenboompje (Amelanchier) vertoont een hele mooie herfstkleuring. Deze heesters worden op den duur wel groter dan op een doorsnee balkon praktisch is. Heeft u de beschikking over een dakterras, geef deze prachtige bloeiers dan een ruim formaat plantenbak.
Omdat een struikje toch gauw twee tot drie jaar in dezelfde bak zal blijven staan, is een goede kwaliteit potgrond noodzakelijk. Let hierbij wel op de toegestane maximale belasting van uw balkon of dakterras.

#2471