Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ecomaand08

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

De ene slak is de andere niet

Wie zegt dat slakken zo'n vervelende dieren zijn? Ze zorgen wel voor een pak opruimingswerk in de natuur! Eigenlijk eten ze alles, van dood organisch materiaal, levende planten, tot kleine diertjes. Helaas doen ze zich ook maar wat graag te goed aan jouw sappige plantenbladeren. En dat is minder leuk.

hostabladeren afgegeten door slakken
Copyright Laurence Machiels

Slakken tellen veel natuurlijke vijanden: egels, spitsmuizen, mollen en vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen). Maar ook kikkers en padden, hagedissen en hazelwormen lusten wel een slakje net als loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven, en enkele spinnen zoals een hooiwagen. Het lijkt bijna een wonder dat er nog slakken overleven!

naakslakken bestrijden
Copyright Laurence Machiels

Met of zonder huis
Wist je dat huisjesslakken vooral plantaardig afval eten en niet echt een bedreiging vormen voor je planten? Naaktslakken (zonder huisje) zijn de grote veelvraten. Bovendien vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Ze leven 9 tot 12 maanden en leggen in één keer tot 500 eitjes. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot een spectaculaire vermenigvuldiging leiden. Bovendien blijven naaktslakken heel lang actief en gaan ze pas in winterrust wanneer de temperatuur onder 5 °C duikt - hou ze dus ook in de herfst nog even in de gaten!

huisjesslakken
Copyright Laurence Machiels

Op slakkenjacht
Vroeg begonnen is half gewonnen, en dat geldt zeker voor de slakkenjacht. Begin er al aan in maart, wanneer er nog maar heel weinig zijn. Elke slak die je dan vangt, kan zich niet meer vermenigvuldigen. Of laat je kippen een paar dagen los in de tuin, nadat je de borders opgeruimd hebt; die zijn dol op jonge slakken! Slakken hebben ook een hekel aan een scherpe ondergrond zoals grof zand, gebroken schelpen, houtas en lavagruis. Strooi regelmatig een laagje rond de gevoeligste planten. Je kan ook een slakkenmuur kopen of maken, of de diertjes vangen met bier.

Help!
Helaas, bij een echte slakkenplaag helpen al deze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet meer en heb je wat doeltreffends nodig. Gelukkig zijn er ecologische slakkenkorrels zoals Naturen Limex die de slakken wel doden maar de dieren die (dode) slakken eten, zoals merels, lijsters, egels en padden, geen kwaad berokkenen. Strooi de korrels in een cirkel rond de meest kwetsbare planten en herhaal zodra je weer vraat ziet. Leg bij regenweer de korrels onder een dakpan of in een stukje holle pijp, zo voorkom je dat ze snel uitspoelen.

PS: Wist je dat huisjesslakken een zomer- of droogteslaapje houden? Zodra het hen te warm of te droog wordt, klimmen ze op planten of palen, kruipen in hun huisje en sluiten het hermetisch af met een slijmlaag. Die wordt droog en hard; er blijft alleen een piepklein gaatje vrij om door te ademen. Na een paar weken komen de slakken weer tevoorschijn; meestal tijdens een frisse regenbui.

Copyright Laurence Machiels

#3479

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be