Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ecomaand04

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 8 december 2021

Ecomaand - Je buxus in topvorm


Copyright Laurence Machiels

In bijna elke Vlaamse tuin vind je wel minstens één buxus. Of je hem als haagplant, solitair, snoeivorm of potplant houdt, een buxus is een echte slokop, die regelmatig mest en kalk eist.


Copyright Laurence Machiels

Wil je dat je buxus z’n mooie volle vorm houdt, dat z'n blaadjes intens groen blijven en hij genoeg weerstand opbouwt tegen ziekten en ongedierte dan moet je hem regelmatig verwennen met mest. Geef een eerste keer organische buxusmest zoals Naturen Meststof voor buxus en hagen in februari of maart, een tweede keer na de snoei in juni en nog een laatste maal in september. Een handjevol (dat is ongeveer 50 gram) per struik of 100 gram per m² volstaat. Strooi de korrels aan de voet en hark voorzichtig in. Gaat het de dagen erna niet regenen, begiet dan zelf.

Dol op kalk
Plan je veel buxussen in je tuin, laat dan eerst de bodem analyseren om de juiste zuurgraad (pH) te kennen. Blijkt die te zuur, corrigeer dan met extra kalk à rato van 15kg per 100m² - buxus groeit immers het best op een kalkrijke plek. Strooi het niet in één keer uit – de bodem kan zoveel kalk toch niet opnemen – maar spreid het over de seizoenen: één derde in het voorjaar (tot april) en twee derden in het najaar (vanaf september). De fossiele zeewierkalkzal geleidelijk aan de zuurgraad verhogen en er voor zorgen dat je buxusplanten mest en voedingselementen beter opnemen. Heeft je tuin al een goede zuurgraad, dan is een jaarlijkse dosis tussen september en april van zo’n 5 tot 10kg per 100m² voldoende. Strooi de korrels onder je buxussen en werk in de grond, eens ze door de regen of het gietwater opgelost zijn. Een buxus met kalktekort herken je meteen: z'n groei valt stil en de randen van de blaadjes worden bleek tot bijna wit.


Copyright Laurence Machiels

Buxus in pot
Wil je je buxus in pot houden, kies dan voor een compacte soort met kleine blaadjes die traag groeit. Plant in biologische potgrond zoals Naturen Universele potgrond en leg onderin de pot een draineringlaag potscherven of hydrokorrels. Verplant elke twee tot drie jaar, bij voorkeur in de herfst of vroege lente. Bemest je buxus in pot drie keer per jaar (begin april, medio juni en eind augustus) met organische meststof zoals Naturen Meststof voor buxus en hagen; een handjevol (50 gram) voor een grote pot van zo’n 25 liter volstaat. Leg een laagje cacaodoppen bovenop de aarde: het weert het onkruid en remt de verdamping. Buxus moet regelmatig water krijgen. Heb je veel potten dan is een automatisch druppelsysteem handig.

Snoeiregels
Buxus snoei je tussen eind mei en half juni, en een laatste keer begin september. Doe je het (veel) vroeger of later, dan kunnen de jonge, slappe scheuten bevriezen. Snoei op bewolkte dagen: te veel zon kan de bladeren verbranden en lelijk bruin kleuren. Hoe vaker je je buxus snoeit, hoe compacter de haagjes en hoe mooier de snoeivormen worden. Ga minstens twee keer per jaar met de schaar langs. Een scherpe schaar is onontbeerlijk voor een mooi resultaat.

 

#3456

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be