menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 25 juni 2024

De rozenkalender: wat doe je wanneer?

November is de maand bij uitstek wanneer het gaat om rozen verzorgen. De prachtige bloemen staan al eeuwenlang symbool voor de liefde, schoonheid en genegenheid. Over de hele wereld zie je ze in talloze variëteiten en kleuren verschijnen in de tuincultuur. En met veel liefde en aandacht kan je het hele jaar door van hun bloei en schoonheid genieten. Met onze handige rozenkalender bij de hand, wordt dit een eenvoudig werkje waardoor je jouw rozen kunt laten schijnen. Maar eerst...

Hoe krijg je een mooie rozentuin

Een stukje rozengeschiedenis

Het kweken van rozen heeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat tot zelfs de oude beschavingen. De oudste bekende (fossiele) rozenblaadjes dateren van wel zo'n 40 miljoen jaar geleden en kennen dus al een lange geschiedenis. Rozen hebben door de eeuwen heen naast liefde en schoonheid, ook diverse culturele en religieuze betekenissen gekend. Van het gebruik van rozenolie bij de oude Grieken voor het balsemen van overledenen, tot het toepassen van rozengeur door de Romeinen om ziekten op afstand te houden. In de middeleeuwen stonden rozen vaak symbool voor koninklijke families en prijkten ze op de wapenschilden.

Maar de fascinatie voor rozen heeft zich door de eeuwen heen blijven voortzetten. Vandaag de dag behoren ze nog steeds tot de meest geliefde bloemen die we kennen. Letterlijk, want ook in de liefde symboliseert ze nog steeds de verbintenis tussen mensen.

De Rozenkalender

Heb of wil je rozen houden in jouw tuin, dan kan een rozenkalender bij de hand helpen om de planten de juiste verzorging te geven. Elk jaar ondergaat de plant dezelfde transformatie. Dus eens je weet hoe je ze het best kan verzorgen, wordt het houden kinderspel. De rozenkalender biedt een handig overzicht van wat er elk seizoen dient te gebeuren en waar je op moet letten. Hier is een overzicht van de belangrijkste aandachtspuntjes per seizoen:

Lente

In het voorjaar start een nieuw tuinseizoen, waarin de eerste rozen hun prachtige bloemen onthullen. Rozen die je sinds vorig jaar in jouw tuin hebt staan, dienen na de strenge vorstperiode een eerste "verjongings"kuur te krijgen. Dit kan vanaf maart, ook al beginnen de eerste takken uit te lopen. Opgepast: snoei niet zo lang het overdag nog vriest. Dit kan brandwonden veroorzaken aan de snijwonden waardoor de plant niet meer verder zal groeien.


Leent het weer er zich toch toe om te snoeien, wees dan zeker niet te bescheiden. Je snoeit beter ietsje te veel dan ietsje te weinig weg. Bij een struikroos bijvoorbeeld verwijder je de takken die naar binnen toe groeien en hou je een paar stevige takken over die je terugknipt tot vijf à zeven ogen boven de grond. Een oog herken je aan de kleine, roze knopjes die in het voorjaar verschijnen op de takken. Snoei telkens één centimeter schuin af boven het oog zodat de wonde bij slecht weer niet rot. Enkel forse heesterrozen en Engelse rozen snoei je de eerste drie jaar niet. Pas daarna kan er elk jaar een derde van de takken worden gesnoeid. Hou de struik luchtig door aan de basis een tak of twee weg te nemen. Na de snoei bemest je met organische mest, bijvoorbeeld koemest.

Zomer

Knip uitgebloeide rozen wegIn de zomer zorg je ervoor dat de rozen mooie bloemen behouden worden door de uitgebloeide bloemen af te knippen (zomersnoei), zodat de plant al haar energie kan steken in de aanmaak van nieuwe bloemen. De juiste manier om dit te doen, is door de bloementak boven het eerste vijfbladige blad terug te knippen. Onder elke bloem bevindt zich een groep van drie blaadjes, met nog een groep van vijf bladeren iets verder naar beneden aan de tak. Het is uit deze bladoksels dat de plant sterke nieuwe bloemknoppen kan ontwikkelen voor een tweede bloeiperiode na de snoei. Bij de klimroos is het belangrijk om lange takken goed te ondersteunen zodat ze niet gaan doorhangen. Zeker in de eerste, jonge jaren is dit van belang. Bemest in juli een tweede maal met eventueel speciale rozenmest, maar doe dit zeker niet meer na augustus om de plant goed afgehard de winter in te laten gaan.

Herfst

De zomer loopt op zijn einde en de meeste planten bereiden zich langzaam voor op de winter. Gelukkig blijven sommige rozen nog verder bloeien in de herfst. Dit seizoen staat bekend om de herfstbloeiende rozen en de heesterrozen, die een laatste touch van kleur geven voordat de winter zijn intrede doet. 

Breng waar nodig de heesters in vorm door de takken tot boven kniehoogte te snoeien. Dit maakt de rozen niet alleen esthetisch mooier, maar het geeft ze ook een betere bescherming tegen mogelijke vorst. Zodra de temperatuur onder 10 graden Celsius daalt, is het aangeraden om de eerste stappen tegen vorstbescherming te nemen.

Tips bij het verzorgen van rozenGezien ze tijdens de winter in rust gaan, is het belangrijk om je rozen tijdig voor te bereiden op de koude maanden met de juiste vorstbescherming. Doe dit door compost of tuinaarde rond de stam aan te brengen. In het geval van stamrozen kun je dit doen vanaf de ent- of oculatieplaats, wat de verdikking is waarboven de vertakking begint. Deze extra laag aarde beschermt de rozen tegen winterse weersomstandigheden en bevordert een gezonde groei in het komende voorjaar.

Bijkomende tips:

  • Zorg ervoor dat je het juiste snoeimateriaal hebt en deze goed onderhouden zijn. Een mooie scherpe snede laat de snoeiwond immers sneller genezen.
  • Laat je niet prikken! De roos is mooi maar o zo pijnlijk wanneer je bij het verzorgen aan één van haar doornen blijft hangen. Draag voor je eigen veiligheid steeds tuinhandschoenen.
  • Een roos is sterk; als je te veel snoeit of een keer vergeet, zal dit de plant niet schaden. Ze zal je nog steeds kunnen genieten van de heerlijke geuren en kleuren die ze geeft.
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).