menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 1 maart 2024

Hippe rozen hebben bottels, rozenbottels!

Hippe rozen hebben bottels, rozenbottels

Theoretisch produceren alle rozen bottels maar in de praktijk komt daar dikwijls weinig van terecht gezien uitgebloeide bloemen heel snel worden weggesneden om de aanmaak van nieuwe bloemen te stimuleren. Mocht je er dan toch voor kiezen enkele of alle uitgebloeide bloemen aan de struik te laten dan krijg je in het oog springende  bottels in de vroege herfst die de tuin tot diep in de winter kleuren.

De meeste bottels worden echter geproduceerd door rozensoorten die toegepast worden als solitair, in hagen of rozen voor verwildering die op natuurlijke wijze uit mogen groeien en weinig snoei vragen.  Ook Rambler- en klimrozen zijn een goede keuze, ook hun bloemtrossen transformeren in honderden rozenbottels.

rozenbottelthee uit zelfgekweekte rozenbottelsRozen zijn al sinds vanouds familie van de appel dus is het geen verrassing dat rozenbottels eetbaar zijn, ze smaken ietwat scherp zoals wilde appelen. Het is een rijke bron van vitamine C die tot 10 maal hoger ligt dan appelsienen. Het ideale tijdstip voor het oogsten van bottels is net nadat de eerste vorst ze wat zachter heeft gemaakt, ze moeten natuurlijk nog een goede structuur en een mooie kleur hebben.
Op de eerste vorst is het dit najaar natuurlijk nog eventjes wachten. Natuurlijk oogsten we niet alles want ook de tuinvogels oogsten mee en kunnen in het doorgaans kouder wordende najaar alle extra’s gebruiken.

Even enkele interessante bottelrozen op een rijtje, wie weet zegt het je wat en wil ook jij jouw tuin verrijken.

Verschillende soorten rozen

Rosa canina of hondsroos is een oude bekende. Tuinvogels zijn verlekkerd op de eivormige bottels die ook in de keuken een leuk ingrediënt blijken te zijn. Het is een goede soort voor de gemengde haag die uitbundig bloeit in de vroege zomer. De bloemen zijn lichtroze en hondsrozen worden zo’n drie meter hoog en anderhalve meter breed.

Rosa filipes ‘Kiftsgate’ is een aantrekkelijke klimroos met roomwitte enkelvoudige bloemen die soms per honderd n trossen samen staan op laaghangende takken. Ik hoef jullie niet uit te leggen dat vele bloemen voor evenveel oranje- rode bottels zorgen. De soort vraagt een hoge boom of een hoog gebouw als klimbegeleiding gezien ze een hoogte tot 15 meter en kan bereiken en 6 meter breed kan worden.


Rosa ‘Fru Dagmar Hastrup’ produceert kleine oranje- rode bottels die je qua uiterlijk met kerstomaatjes kan vergelijken. In de zomer wordt deze stevige struik met lichtroze bloemen bedekt, de bloemen ruiken naar kruidnagel. De struik wordt een 120 cm hoog en breed.

Rosa ‘Madame Grégoire Staechelin’ is een glorieuze klimmer  met reuzebottels die van geel naar rozerood verkleuren, ze ontspringen uit dubbele lichtroze, in de meimaand bloeiende bloemen. De soort is gevoelige aan schimmelziekten maar de schoonheid wint het van dit kleine minpuntje. Madame Grégoire klimt 6 meter hoog en wordt 4 meter breed.

soorten rozen en hun rozenbottels

Rosa moyesii zorgt voor unieke oranje- rode bottels in de vorm van een urne. Dit is een excellente borderroos met mooi gebogen hout en enkelvoudige roze of donkerrode bloemen in de zomer. Ze wordt 4 meter hoog en 3 meter breed.

Ook Rosa setipoda heeft urnevormige dit maal donkerrode bottels op mooi gebogen hout. In de zomer verschijnen er lichtroze bloemtrossen op deze twee meter brede en hoge struik.

Rosa rugosa ‘Alba’ is een robuuste hondsroos met blinkende op kerstomaten lijkende bottels, uitermate geschikt voor de gemende haag. De soort is uitermate geliefd bij tuinders, hobbykoks en tuinvogels tegelijk en heeft bovendien heerlijk geurende witte bloemen die uit roze bloemknoppen ontspringen. De hoogte en de breedte reiken tot 200 cm.

Rosa spinosissima, beter bekend als de Schotse roos is een charmante maar zeer stekelige soort. Paarse tot zwarte bottels volgen op de witte vroege bloei in de eerste zomermaanden. Met een breedte van 120 cm wordt deze rozenstruik breder dan hoog.

Ze zijn er dus in vele vormen en kleuren en allen zijn ze eetbaar, al smaakt de ene beslist wat beter dan de andere. Ze worden ondermeer gebruikt voor het maken van thee en jam maar ook voor enkele tuindieren en vogels is het een belangrijke vrucht om de winter mee door te komen,  daarnaast zijn ze uiteraard heel decoratief en zitten ze boordevol vitamines…voor iedereen!

Terug naar boven icoon