Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_lekkerste_aardappelgerechten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 30 november 2020

De lekkerste aardappelgerechten

Van 12 tem 22 november is het Week van de Smaak. Meer dan ooit hebben we nood aan kleine dingen die ons gelukkig maken. In deze bijzondere tijden zit koken voor familie en vrienden er jammer genoeg niet in maar je kan nog steeds in jouw eigen gezin of kleine bubbel genieten van het samen koken, experimenteren met ingredïenten en proeven van jullie favoriete gerechten. Koken en samen tafelen brengt ons bijeen. Kies voor gezonde gerechten maar gun jezelf ook nu en dan een "guilty pleasure".

Ik stel jullie drie gerechten voor op basis van aardappelen die bijzonder lekker zijn, niet zo moeilijk klaar te maken maar ons wel een feestelijk gevoel geven en dat zelfs op een doordeweekse dag!

Aardappelsoep met kokosmelk

Aardappelsoep met kokosmelkEen bijzonder lekkere soep met een oosters tintje en pittige kruiden. Kan ook gebruikt worden als aperitiefhapje in kleine porties.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram geschilde aardappelen, bij voorkeur vastkokend of licht vastkokend
  • 2 teentjes knoflook
  • ca. 3 cm verse gember
  • cayennepeper
  • Indische kruiden of een mengeling van currypoeder, paprikapoeder en kurkuma
  • limoen- of citroensap (ongeveer een halve citroen)
  • olijfolie
  • 2 dl kokosmelk
  • 8 dl water
  • 2 blokjes groentebouillon of zeezout

Hoe maak je dit gerecht?

  1. Meng in een vijzel de knoflook, geraspte gember en alle kruiden (peper, cayennepeper, Indische kruiden) samen met een gedeelte van het citroensap en de olijfolie. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
  2. Zet een kookpot op het vuur. Fruit al roerend het kruidenmengsel in wat olijfolie maar let op dat de kruiden niet verbranden.
  3. Voeg de stukjes aardappel toe, de kokosmelk, het water en een bouillonblokje. 
  4. Voeg naar smaak eventueel nog wat citroensap en wat extra Indische kruiden toe. Roer alles goed door elkaar, doe een deksel op de wok en laat de stukjes aardappel op een laag vuur gaar worden.
  5. Mix de soep. Breng verder op smaak met nog een bouillonblokje of zout en warm indien nodig nog even op. 

Tip: de soep kan verder gecombineerd worden met andere groenten zoals waterkers, kervel, courgette of venkel met een aangepaste hoeveelheid aardappelen. 

 

Aardappelpuree met zure room en gerookte zalm

Puree met zure roomPuree om jouw vingers bij af te likken! Heerlijk in combinatie met gebakken vis maar ook als aperitiefhapje, geserveerd in kleine potjes overgoten met wat geklaarde boter.

Wat heb je nodig?

  • 6 grote aardappelen, licht vastkokende of bloemige
  • 1 potje zure room
  • melk
  • kruiden: peper, zout, nootmuskaat, verse basilicum
  • gerookte zalm 

Hoe maak je dit gerecht?

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  2. Voeg wat olie of een klontje boter bij het water om te voorkomen dat het water overkookt.
  3. Pureer de aardappelen als ze gaar zijn met een passe vite of met een stamper.
  4. Vervang 2/3 van de verhouding melk die je normaal nodig hebt door zure room. Voeg verder melk toe tot de puree voldoende smeuïg is.
  5. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Versnipper de gerookte zalm en roer deze onder de puree.
  7. Neem een aantal blaadjes verse basilicum, scheur ze me de hand in niet te kleine stukjes en voeg ze aan de puree toe.

Tip: voor een speciale gelegenheid kan je ook truffelaardappelen gebruiken. Deze zijn paars van kleur en geven een leuk effect aan het gerechtje. 

Gebakken aardappelblokjes met pesto

Persoonlijk vind ik de aardappeltjes op z’n best als ze niet op voorhand zijn gekookt maar rauw worden gebakken tot ze gaar zijn. Dit is ook een tip die ik jullie wil meegeven. Zo is de smaak optimaal en er blijven meer vitaminen bewaard. Als je de blokjes iets kleiner maakt, kort je de baktijd ook een heel stuk in!

Wat heb je nodig?

  • ca. 6 aardappelen, vastkokend of licht vastkokend
  • olijfolie
  • 2 eetlepels pesto
  • mosterdzaad
  • sap van een halve citroen
  • peper

Hoe maak je dit gerecht? 

  1. Schil de aardappelen, spoel ze en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 à 2 cm.
  2. Neem een antikleefpan of een wok en doe er wat olijfolie in. Verhit de olie en voeg er de aardappeltjes aan toe.
  3. Bak de blokjes eerst wat bruin op een hoog vuur. Verminder daarna het vuur en laat de blokjes gaar worden met het deksel op de pan.
  4. Voeg 2 eetlepels pesto toe, wat mosterdzaad en kruid af met nog wat extra peper.
  5. Overgiet met wat citroensap naar smaak en schep alles goed door elkaar. 



#5812

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies