Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/de_amaryllis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

De amaryllis: fonkelende bloem die warmte brengt in koude dagen

De amaryllisEind van het jaar staat de amaryllis centraal. U leest hierin alles over deze fonkelende bloem die warmte brengt in koude dagen. Laat u de amaryllis ook stralen deze weken?

De amaryllis, fonkelende warmtebrenger

De amaryllis, ook wel bekend als Hippeastrum, komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. De naam amaryllis komt van het Griekse ‘amarussein’, wat ‘fonkelend’ of ‘stralend’ betekent. De stralende bloem maakt onderdeel uit van de narcisfamilie en groeit uit een bol.

Kleuren en vormen van de amaryllis

Deze fluweelachtige bloem heeft een lichte geur en is er in het wit, rood, geel, roze, (zalm)roze, paars, oranje en tweekleurig. Meestal zitten er vier tot zes bloemen aan de steel maar geen blad, daarom noemen ze de amaryllis in de Verenigde Staten ook wel een ‘Naked Lady’.

Verzorgingstips voor de consument

  • Snij de stelen schuin af.
  • Kies een stevige glazen vaas uit.
  • Zorg dat de vaas goed schoon is en vul deze met water en gebruik snijbloemenvoedsel voor bolbloemen.
  • Zet de vaas op een redelijk koele plaats, niet op de tocht of naast de fruitschaal.

De amaryllis

Inspiratie voor een amaryllisboeket

U kunt natuurlijk de traditionele rode amarylissen aan uw klanten aanbieden, maar denk ook eens aan andere kleuren, in een combinatie met de Ilex en de Ornithogalum, bloemen die nu goed verkrijgbaar zijn.

In het boeket op de foto zijn amaryllissen gecombineerd met Ilex. Er is een gemengde techniek gebruikt: korenschoof en een bindtechniek. De amaryllisen krijgen hun stevigheid doordat ze aan de ilex gebonden worden. De stelen worden twee keer per steel vastgebonden zodat ze stevig blijven staan.

Symboliek van de amaryllis

De amaryllis symboliseert trots en betoverende schoonheid en geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. Echt een bloem om harten mee te veroveren en genegenheid te tonen. 

De amaryllis

#4582

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl