Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/cursus_rozen_snoeien_wanneer

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 22 oktober 2021

Cursus rozen snoeien voor beginners met tekst en foto's

Rozen snoeien voor beginners.

In het voorjaar, als er geen strenge vorst meer te verwachten is, snoeien we de rozen. Voorzichtige en beginnende tuiniers aarzelen nog wel eens bij het hanteren van de snoeischaar. Daarom nu een minicursus .
Je begint met het wegknippen van het dode hout. Als je hebt gedaan, kun je de vorm van de roos beter zien.

Vervolgens knip je de takken boven het derde oog. Een oog is het plekje waar de roos zal gaan uitlopen. Meestal kun je dat goed herkennen aan de rode kleur of aan een kleine verdikking. Kies een oog dat naar buiten wijst. Daardoor stimuleer je, dat de roos een tak gaat vormen die naar de buitenkant groeit en het hart van de roos vrij en open houdt. Zo kunnen zon en wind het hart bereiken. Als de struik na een regenbui snel opdroogt doordat de wind er goed bij kan, heb je minder snel last van schimmels.

Knip een beetje schuin, zodat het snijvlak schuin afloopt naar de buitenkant van de roos. Dan blijft er na een bui geen water op de tak staan en drupt het ook niet het hart van de struik in. Op deze manier knip je alle takken.

We vragen veel van de rozenstruik. Ze moet takken vormen en daarna vele bloemen produceren. Daar heeft ze veel voedsel voor nodig. Geef daarom mest na het snoeien. Strooi de mestkorrels rondom de struik maar er niet dicht tegen aan. De voeding is bedoeld voor de wortels en die liggen een beetje van het hart vandaan.

De mestkorrels werk je licht onder. Na de eerste bloei herhaal je de mestgift bij de doorbloeiende rozen om de productie van nieuwe bloemen te stimuleren. Wij gebruiken de rozenmest van Xardin. Deze kun je verkrijgen via tuinkenner.nl

En dit is de kroon op het werk. Een gezonde roos met mooi blad en vele prachtige bloemen.Zondag 13 juni is er in de Tuinen in Demen de jaarlijkse rozendag.

#2418

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl