Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/compostmeesterscongres_leuven_2009

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 22 september 2020

Meer dan 1300 compostmeesters komen samen op het compostmeesterscongres te Leuven

Op zaterdag 14 maart organiseren de Vlaamse compostorganisatie (Vlaco vzw) de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM), het vijfde Compostmeesterscongres in de Brabanthal, Leuven.

 

Compostmeesters, beresterke steunpilaren

Compostmeesters zijn vrijwilligers die de gemeente bijstaan bij het promoten van thuiscomposteren en kringlooptuinieren. Zij helpen hun medeburgers met kringlooptechnieken waarin alle tuinresten (bladeren, snoeihout, grasmaaisel, keukenafval, …) een bouwsteen vormen van een gezonde tuin.

Zo vormt bijvoorbeeld versnipperd snoeihout een natuurlijk en waterdoorlatend tuinpad. Keukenafval composteert tot een bodemverbeteraar en bladeren vormen een luchtige en isolerende mulchlaag onder de tuinplanten.

Elke burger kan op de compostmeester beroep doen voor een persoonlijke uitleg. De compostmeesters zijn dus sterke steunpilaren waar de gemeente of stad haar afvalpreventiebeleid op kan bouwen.

 

Bekende Vlamingen over de vloer

Het Compostmeesterscongres betekent voor de compostmeesters een tweejaarlijks moment om ervaringen uit te wisselen en bij te leren.
Vlaco vzw zorgt in de voormiddag voor een gevarieerd congresprogramma. ‘On the spot’ wordt een kringlooptuin getekend. Groene Vinger Ivo Pauwels stelt het nieuwe kringlooptuinboek voor. De Low-Impactman Steven Vromman kadert het belang van materialenbeheer in de ecologische voetafdruk. En Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits zakt speciaal naar de Brabanthal af om de compostmeesters een hart onder de riem te steken. De compostmeesters van Vlaams-Brabant zorgen voor ludieke intermezzo’s.


 Steven Vromman - de Low-Impactman

 

Nationale plantentuin in Meise : overmeesterd

’s Namiddags over’meesteren’ meer dan 1000 compostmeesters de Nationale plantentuin van Meise.

 

Ter info:

Vlaco vzw, de Vlaamse Compostorganisatie ondersteunt en voert het beleid van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (de OVAM) uit op gebied van verwerking en preventie van organisch-biologisch afval. In nauwe samenwerking met de Vlaamse intergemeentelijke afvalverenigingen leidt Vlaco vzw jaarlijks meer dan honderd compostmeesters op. In Vlaanderen zijn er anno 2009 ruim 3.000 compostmeesters actief.

#1904

Bron: VLACO