Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/buxus_ziek_genezen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 11 mei 2021

Ziekten op buxus

Zieke buxus door schimmelsBuxus werd lang aanschouwd als één van de sterkste tuinplanten. Door veelvuldig snoeien zorgen we voor zeer compacte planten die na een regenbui binnenin nog moeilijk opdrogen. Een warme dag zal er dan voor zorgen dat een soort microklimaat gevormd wordt. Deze warmte en het aanwezige vocht zijn een ideale broeiplaats en ontwikkelingsomstandigheden voor schimmelziekten zoals Volutella buxi en Cylindrocladium buxicola. Met Eminent kunnen beide ziekten zowel preventief als curatief (voorkomend en genezend) aangepakt worden.

Volutella buxi

Deze ziekte uit zich in een sterke plaatselijke verbruining. Het blad blijft zo aan de plant hangen en na verloop van tijd is er een wit tot roze schimmelpluis zichtbaar aan de onderzijde van deze bladeren. Let wel dat ook een plasje van hond of kat zulke verbruining kan teweegbrengen! Daar deze ziekte tot diep in de plant doordringt is het aangewezen om bij een behandeling de planten te ‘wassen’ met uw spuitmengeling. Eigenlijk dien je de plant zodanig te bespuiten dat de spuitvloeistof er onderaan uitkomt. Doe je dit is de kans groot dat je niet het beoogde resultaat bekomt. Voor deze ziekte kan naast Eminent ook Sporgon gebruikt worden.

Cylindrocladium buxicola
Deze ziekte is heel anders dan Volutella buxi. Cylindrocladium uit zich in het begin door een aantal zwarte vlekjes op de bladeren. Deze groeien snel en sterk uit en uw buxus zal al snel een groot deel van zijn blad verliezen. Er blijven zo nog enkel wat kale takjes over en op deze takjes zijn ingezonken zwarte streepjes zichtbaar. Ook hier is het de bedoeling de planten goed nat te zetten met uw spuitoplossing om een efficiënte bestrijding te bekomen. Tegen deze ziekte kan je enkel Eminent gebruiken.

Algemene tip
Zorg dat uw buxussen iets luchtiger staan en dat ze op een plaats staan waar zon en wind beter aankunnen zodat ze makkelijker opdrogen na een regenbui. Bij een minimale aantasting behandel je best de volledige partij of haag. Bij het snoeien is het aan te raden regelmatig uw snoeimateriaal te ontsmetten om zo een voortzetting van eventuele ziekten te voorkomen. Een behandeling na elke snoeibeurt voorkomt dat eventuele sporen van de schimmels uw verse snoeiwonden kunnen infecteren.

Plagen op Buxus
Ook insecten laten buxus niet ongemoeid. Vroeg in het voorjaar komen zowel spint als bladvlo voor. Spint uit zich in kleine puntje en streepjes op de bladeren. Je ziet de schade vooral op het oudere blad. Buxusbladvlo geeft een soort van ronde bladgallen een beetje vergelijkbaar met een sluitkool. Hierin vormen zich al snel witte vlokjes. Deze witte vlokjes zijn wasdraden waarin de vlo zich gaat hullen. Was is waterafstotend waardoor een behandeling best gebeurt voor deze witte pluisje zichtbaar zijn. 

Behandelen tegen deze twee organismen kan met Formusect Buxus of Formusect Buxus RTU. Daar spint meestal diep in de plant en aan de onderzijde van de bladeren zit is het ook hier aangewezen de planten goed te bespuiten (tot afdruipen) om een goed bestrijdingsresultaat te bekomen.

Ook voor deze organismen houdt Garden Alert® u op de hoogte! 

eminent schimmelziekte bestrijding in sierplanten zoals buxus   sporgon tegen bladvlekken en verwelkingsziekten  
formusect tegen ongedierte op buxus   formusect Buxus RTU tegen insecten en spint op Buxus 

Op regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuin Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen!

#2490

Bron: Edialux
www.edialux.be