Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bonsai_ziektes_en_plagen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 24 september 2020

Bonsai ziektes en plagen komen sneller voor bij foutieve verzorging

Ziekten en plagen bij bonsai

Helaas komt het regelmatig voor dat bomen ziek worden. Vooral pas aangeschafte bonsais zijn extra vatbaar voor allerlei ziekten of verzorgingsfouten, mede omdat de boom plotseling in een geheel andere leefomgeving komt te staan.

Tegen de verschillende plagen is van alles te doen, maar het beste is voorkomen! Door je bonsai goed te verzorgen zal hij in de eerste plaats niet ziek worden, bovendien is een gezonde boom veel beter in staat ziekten te overleven. Wanneer een bonsaiboom toch ziek wordt is de kans zeer groot dat hij toch verkeerd verzorgd werd. De beste oplossing is dan ook om te begrijpen wat er fout is gegaan om zo erger te kunnen voorkomen.

Verzorgingsfouten en de gevolgen ervan

De standplaats
Bomen die op een verkeerde plek zijn geplaatst zullen vanzelf in de problemen komen.
Een veel voorkomende fout is om buitenbonsai binnen te plaatsen en andersom. Bovendien verdragen sommige bomen geen langdurige schaduw, en andere weer geen volle zon. Ook een teveel aan wind kan schadelijk zijn.
De oplossing is simpel, namelijk het plaatsen van de boom op de juiste plek.
Maar hoe weet je nou als beginner waar een boom moet staan? Er is natuurlijk wel een algemene standplaats, maar daarop zijn een aantal uitzonderingen. Belangrijk is dus te weten welke soort boom je hebt, zodat je kunt navragen waar hij moet worden geplaatst.

Het weer
Veel problemen worden ook veroorzaakt door het weer, in combinatie met eigen fouten.
Een goed voorbeeld hiervan is onverwachte nachtvorst, worden de bomen niet goed beschermd dan bestaat de kans dat je bomen kapot vriezen. Vooral pas gevormde of pas verpotte bomen zijn gevoelig voor nachtvorst. Belangrijk is dus om het weerbericht goed in de gaten te houden.
Naast koude is ook (extreme) hitte gevaarlijk. Sommige bomen kunnen niet goed tegen de volle zon, plaats deze dus in de (half)schaduw. Tijdens warm weer moeten bomen die in kleine schalen staan veel vaker water krijgen dan bomen die in relatief grotere potten staan, soms tot 2x daags. Vooral felle zon met een sterke wind zijn gevaarlijk omdat de verdamping van de bladeren op die momenten het grootst is.
Verder is ook regen een factor waar rekening mee moet worden gehouden. Ook tijdens de winter hebben bomen een kleine hoeveelheid water nodig, wanneer het lang niet regent moet je dus gewoon bewateren. Naast een tekort aan water is er ook zoiets als een teveel aan water, om wortelrot te voorkomen moeten de bomen in het juiste grondmengsel worden geplant en niet te vaak of te veel worden bewaterd.

Wanneer de boom goed wordt verzorgd is de kans om ziekten te krijgen veel kleiner. Toch is het altijd mogelijk dat bijvoorbeeld luizen zich nestelen op de bladeren. Het beste is om de boom te laten bekijken aan een kenner. Bestrijdingsmiddelen voor (kamer)planten zijn ook voor bonsais te gebruiken, maar dan wel met halve hoeveelheden.

#1355

Auteur: Oscar Jonker