Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemstuk_valentijn


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Bloemschikken Valentijns:een gecombineerd bloemstuk voor Valentijn

bloemschikken thema:

Valentijn

Een gecombineerd bloemstuk met Valentijn


BASISGEDACHTE

Bezorgt het feest van Sint-Valentijn je de nodige kopzorgen en heb je geen enkel idee wat er dit jaar op je liefste zijn of haar verlanglijstje staat dan kan deze creatie je misschien uit je lijden verlossen, een iets moeilijker bloemstuk, het vraagt ook wat tijd, maar het loont de moeite en voor de liefde is toch niets te veel?

We maken gebruik van 3 technieken en verwerken het tot 1 geheel: bladeren dakpansgewijs steken een ajourschikking en een corsage.
Dit stuk oogt als een prachtig versierde geschenkverpakking. Het is het ultieme geschenk om het ganse jaar door je liefde te bewijzen want het stuk kan perfect indrogen en gaat zeker mee tot de volgende Sint-Valentijn!

Ook meegenomen is het feit dat men kan werken met verse bloemen maar ook met droogbloemen, naar eigen smaak.

BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal

  • snoeischaar, scherp mes, enkele stokjes, krammen

  • guttalint, corsagedraad, raffia (nodig voor corsage en strik)

  • ronde pot of doos

  • droog steekschuim ( eventueel groene)

Plantaardig materiaal

  • Blad voor de bladaplecatie: Laurierkers ofPrunus laurocerasus var Otto Luycken, gewone laurier

  • Groen om op te vullen: Buxus ….

  • bloemen: een 10 tal rode rozen, Gypsophylla, Limonium, Solidaster,...

  • voor de corsage: enkele Hedera-bladeren, rode roos, Hypericumbessen, Gypsophylla, Limonium,...

UITWERKING
Neem 2 blokken droog steekschuim en leg ze samen in de vorm van een vierkant. Plaats er een omgekeerde pot of een ronde doos boven.
Snij met een mes een ronde uit het droge steekschuim. Snij het steekschuim overlangs door tot je 2 gelijke ronde schijven bekomt. Deze ronde vormen gaan we bekleden met het blad van de laurierkers.

Om de halve schijven vast te zetten maken we gebruik van enkele stokjes. In de handel zijn ook blokken te koop in één stuk, deze zijn duurder maar wel praktischer.

Neem gelijke bladeren van de laurierkers en snij ze voor de helft door. De halve bladeren met punt worden gebruikt om de ronde blokken te besteken (dakpansgewijs zodat er geen krammen te zien zijn (zie ook kransschikking Allerheiligen). Zowel de onderste als de bovenste schijf worden volledig bedekt met blad. In het midden van de bovenste schijf zullen er wel nog krammen zichtbaar zijn, deze wordenop het einde bedekt met de strik en de corsage.

Aan de rand van de schijf plooien we de bladeren om zodat ze gemakkelijker op hun plaats blijven. Als de 2 ronde blokken met blad bestoken zijn doen we er een goed spannende nylonkous omheen, de bladeren worden zo beter aangedrukt en sluiten perfect aan tegen de ronde vorm.

De nylonkous moet wel enkele dagen rond de bladeren blijven voor optimaal resultaat.

Nu de blokken met blad bekleed zijn gaan we over tot de volgende stap: de ajourschikking. We nemen een met water verzadigde blok groene oasis en snijden hem op dezelfde manier als de droge oasis. We plaatsen de oasis tussen het met blad bestoken steekschuim, opgelet: de groene oasis moet wel 3 cm inspringen (kleiner). Met droogbloemen gebruiken we uiteraard droge oasis.

Om de blokken goed op hun plaats te houden maken we in het midden terug gebruik van enkele korte stokjes .

Het opvullen tussen de 2 bladblokken met bloemen en groen kan nu beginnen.
Liefst gebruiken we bladeren en bloemen die goed indrogen en weinig of geen uitval geven
.
 

We nemen eerst kleine takjes Buxus van 5 cm lengte en steken ze op regelmatige afstand in de groene oasis zodanig dat ze maximum 1 cm uitspringen.

Vervolgens steken we de rozen op dezelfde regelmatige wijze in het groene steekschuim verdeeld over het ronde stuk. De rozen mogen 2cm uitspringen want later bij het indrogen zullen ze nog wat inkrimpen.
Tussen de rozen werken we af met gipskruid, Limonium, Solidaster. Stuk voor stuk bloemen die later mooi indrogen en hun kleur behouden.
Er mag geen groene oasis meer te zien zijn.
We maken een corsage om straks bij de afwerking bovenop ons bloemstuk te plaatsen. Kijk hiervoor even naareen vorig bloemschikartikel: "corsageschikking"
We binden beide helften met de versierde ajourschikking samen door middel van raffia of een passend lint net zoals we doen bij een geschenkverpakking.

Verder versieren met een strik en tenslotte de corsage onder de strik er bovenop plaatsen en het karwei is geklaard!

Dit bloemstuk zal zeker de nodige ohhhhh en ahhhh's uitlokken. Ben je nog op zoek naar de liefde van je leven, dan kan je uiteraard jezelf eens extra in de bloemetjes zetten, ben je bij de gelukkige bezitters van een lieve schat: verwennen is de boodschap!

#198Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon