Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloembollen_voor_het_voorjaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 21 juni 2021

Bloembollen voor het voorjaar

Bloembollen zorgen voor een gouden randje
Iedereen kan bloembollen planten! Het is makkelijk en de beloning is groot. Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen, narcissen, tulpen en blauwe druifjes geven je tuin een gouden randje. Wie nu even in de tuin of op het terras wat bollen plant, krijgt gegarandeerd een kleurrijk voorjaar.

Laat je fantasie het werk doen. Alles wat je moet weten over het planten van bloembollen staat op de verpakking geschreven of is verkrijgbaar bij de bloembollen leverancier. Wat je moet weten is; de kleur van de bloem, in welke maand deze bloeit, hoe hoog hij groeit, en hoe diep.De selectie

Naast tulpen en narcissen, kan je ook andere bijzondere Nederlandse bloembollen zoals Scilla, Puschkinia, Muscari, Fritillaria, Allium, Camassia en Eremurus planten.Voorjaarsbloeiende bollen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren, hoogtes en bloeiperiodes.

Door plaatjes uit te knippen uit postordercatalogi of informatieboekjes van je locale tuincentra, kun je zittend op de bank je droomtuin al plannen.

 

Bloembollen voor het voorjaarVerborgen kwaliteiten
Voor kleur, plezier, verrassing en vrolijkheid ben je bij bloembollen aan het juiste adres want ze hebben al die kwaliteiten in huis. Je zou het zo op het eerste gezicht misschien niet verwachten maar een droge bloembol is een en al belofte! Bloembollen kunnen niet mislukken want de bloem zit al in de bol. Het enige wat ze nodig hebben is een plekje in de aarde.

Bloembollen voor het voorjaar

Verschillende bloeiperiodes, kleuren en hoogtes
Wie het een beetje uitkient heeft wekenlang plezier van bloeiende bloembollen in zijn tuin. Een leukere lente kun je jezelf niet wensen. De lente begint al vroeg in januari/februari met winterakonieten, sneeuwklokjes, krokussen en dwergirissen. Dan volgen in maart/april onder meer anemonen, narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en tulpen. En de sieruien sluiten dan de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiende bloembollen af en dan zitten we alweer in juni.

De planttijd
Plant voorjaarsbloeiende bloembollen vanaf eind september tot in december op een zonnige plaats. Bloembollen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar te bloeien.

Hoe te planten? 

Veel voorjaarsbloeiende bloembollen zullen in volle of gedeeltelijke zon willen groeien. Bloembollen groeien bijna in elke omgeving, mits deze goede afwatering heeft. Bloembollen verrotten wanneer ze lang in het water staan, dus vermijdt omgevingen die veel overstromen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering.

Kies een plantplek

Graaf of een gat voor bedbeplanting of individuele gaten voor individuele beplanting van bollen of kleinere clusters. Om te zien hoe diep je moet planten, beschouw dan de grootte van de bol. Grote bollen (5 cm en groter) worden vaak 15 cm diep geplant; kleinere bollen (2,5 cm) worden 7 tot 10 cm diep geplant. 
Open de grond een beetje en verwijder onkruid en kleine steentjes. Mix een beetje natte turf om de grond beter te draineren. Plaats –niet duwen- de bollen zachtjes in de grond met de puntige kan boven. Zet grote bollen, 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bollen 3 tot 7 cm. Eigenlijk kan er niets fout gaan want zelfs onderste boven komen bollen nog boven de grond. 
Bedek de bollen met aarde en water, wanneer de grond nog niet nat is.

Niets is zo makkelijk! Door je aan de regels te houden wordt je tuin de mooiste van de buurt. Het komt allemaal hier op neer: koop Bloembollen, zet ze in de tuin, en droom van een mooi voorjaar tot de bloembollen uitkomen.

#4122

Bron: IBC