Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/binnenshuis_tuinieren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 26 januari 2022

Binnenshuis tuinieren

Binnenshuis tuinieren

Om moeder natuur te kopiëren en te starten met tuinieren binnenshuis, daarvoor is echt niet veel high-tech materiaal voor nodig. Het is vaak eenvoudiger dan de meesten denken. Hieronder enkele tips om uw kans op welslagen te vergroten:

Belangrijk is dat er minstens voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

 • voldoende licht
 • ventilatie
 • vocht
 • een aangename temperatuur

Kies voor goede verlichting en ventilatie om de groei van de planten te ondersteunen. De keuze van plaats en het groeistadium van de plant zal bepalend zijn voor het type van licht.

 • Om te stekken is een enkele TL-verlichtingsbuis zonder ventilatie meer dan voldoende.
 • In alle volgende stadia van het groeiproces heeft de plant er voordeel aan om één of andere vorm van (al dan niet contante) ventilatie te hebben.  Dit om de geproduceerde warmte af te voeren zodat de planten niet kapot gaan van de hitte.
 • Wit licht (TL-licht) is groeibevorderend, terwijl geel licht (afkomstig van natriumlampen) de bloei zal stimuleren.Natriumlampen zijn een voordeel bij het kweken van groenten of fruit.
 • Led-kweeklampen komen ook op de laatste jaren. Het grote voordeel van kweken onder LED-lampen is het lage verbruik van elektriciteit als wanneer dezelfde oppervlakte met natriumlampen zou verlicht worden. Bij LED-kweeklichten zijn er blauwe en rode LEDS. Hier is rood bedoeld om de bloei te stimuleren, blauw helpt de plant beter te ontwikkelen.

Houdt met behulp van een goede thermometer in de gaten of er niet te veel temperatuurschommelingen voorkomen. Te veel schommelingen zal wellicht betekenen dat de plaats die u heeft voorzien om binnenshuis te kweken niet goed gekozen is.

Plaatsbesparend tuinieren kan met de methode van "verticaal tuinieren".
Je kan dit systeem zowel binnen als buiten toepassen. Stel je voor, een kruidentuin tegen de keukenmuur...of een prachtige verticale tuin op je balkon op het achtste verdiep. Met dit modulair stapelsysteem maak je van elke muur een groene muur. Aardbeien, kruiden, verschillende groenten, bloembollen of eenjarigen kunnen allemaal in deze wand worden geplant.
Het voordeel van verticaal tuinieren is dat er meer planten kunnen geplaatst worden per vierkante meter en het bovendien een leuke en origineel iets is.

verticaal tuinieren

Voor binnentuinen, kunt u kiezen voor zowel grondgebonden teelt of hydrocultuur (of zelfs luchtteelt of aeroponics). Deze zullen een goede opbrengst geven als ook de planten goed verzorgd worden.

 • Bij sommige planten zult u zelf moeten zorgen voor de bestuiving, aangezien de nodige insecten niet aanwezig zijn binnenshuis.
 • Fruitvliegjes kunt u voorkomen door de potten wat droger te houden. Let er echter wel op dat de plant hier geen last van ondervind.
 • De meeste kweekexperimenten binnenhuis zijn kleinschalig omdat ook de plaats hier meestal voor ontbreekt. Hoewel het verleidelijk is om alle zaailingen of stekjes te houden, probeer je toch om alleen de sterkere planten over te houden.
 • Ziekten kunnen beperkt worden door het gebruik van olieën. Olie van de Antelaea azadirachta indica (neemboom) bevat oestrogeenachtige stoffen die virussen, bacteriën en schimmels kunnen doden. Bovendien zorgt deze stof dat de planten minder interessant worden voor ongedierte.
 • Selecteer ziekteresistente, winterharde plantvariëteiten. Dit zal de gezondheid van uw binnentuin bevorderen.
  Zie je dan toch tekenen van schimmels of ziekten, verwijder dan de plant uit de binnentuin. Doe dit om de rest van de planten te beschermen.
#3860