Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aubergine_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 6 juli 2020

Recepten met de aubergine of eierplant

Geroosterde aubergine met een kaassalade

aubergine receptenBenodigdheden

  • 6 à 7 aubergines
  • Olijfolie
  • Boter
  • Balsamico-azijn
  • Diverse soorten noten
  • Fijn geraspte kaas
  • Basilicum
  • Zout
  • Peper
  • Kruiden

Bereiding
Verhit een pan met wat boter en snij vervolgens de aubergines in schijfjes.
Leg de schijfjes ondertussen in de warme pan en laat alles gedurende 3 à 4 minuten per kant grillen.
Begiet de aubergines ondertussen met wat olijfolie zodat de smaak ten volle wordt benut.
Hierna kun je een bord garneren met de stukjes aubergine…
Voeg nu de basilicum (blaadjes niet snijden met een mes, doe dit met de hand) toe aan het gerecht met vervolgens wat geraspte kaas over de schijfjes. Het gerecht is warm en de kaas dus zal smelten.
Breng op smaak met zout en peper en voor een extra toets in het gerecht kan je wat balsamico-azijn* toevoegen.
Smakelijk!

* : Balsamico-azijn is een azijnsoort die niet op basis van alcohol wordt gemaakt en dat met Trebbiano-druiven uit het noorden van Italië.


Gegrilde aubergine opgevuld met romige kaas afgewerkt met tomatensaus

Benodigdheden

  • 4 aubergines
  • Basilicum
  • Tomaten
  • Romige kaas
  • Peper
  • Zout

Bereiding
Snij de aubergine in fijne, maar stevige schijfjes.
Verhit ondertussen de pan met olijfolie en voeg er de aubergines aan toe.
Laat alles zo’n 5 minuten per kant grillen zodanig dat de aubergine knapperig wordt, maar toch nog bewerkt kan worden.
Rol vervolgens de aubergines met de romige kaas binnenin.
Ondertussen wordt de tomatensaus gemaakt met 7 à 8 tomaten die even op het vuur moeten.
Voeg wat peper en zout toe en meng alles goed.
Bestrooi nu de aubergine met de tomatensaus en voeg wat basilicum toe voor de smaak.
Breng op smaak met peper en zout en het gerecht is klaar om opgediend te worden.
Aan tafel!

Aubergines bevatten heel wat vitaminen en voorzien ons dus van de nodige energie per dag...

Kaviaar van aubergines

Benodigdheden

  • 4 rijpe aubergines
  • 4 tomaten
  • 4 el olijfolie
  • 2 knoflook teentjes(plat drukken met een groot mes)
  • 1 bouquet garni ( 1 laurierblaadje, een takje tijm,enkel takjes peterselie)
  • grof zeezout en peper uit de molen.

Bereiding
De aubergines wassen, afdrogen en in vier stukken snijden.
In een pan 3 el olijfolie doen en verhitten. De stukken aubergine erin leggen en zeer heet laten bakken. Afdippen met keukenpapier.
De tomaten ontvellen en ontpitten en in vieren snijden.
De tomaten samen met 1 lepel olijfolie, de look en het bouquet garni in een pan doen en zachtjes laten stoven gedurende een tiental min.
Goed kruiden met peper en zout.
De aubergines toevoegen en het geheel op een heel klein vuurtje gedurende een half uurtje laten stoven.
Het bouquet garni eruit halen.
De groenten gaan nu in een mixer om een purée te bekomen.
In de frigo plaatsen.
Koud opdienen.
Boerenbrood onder de grill plaatsen en dan serveren met de gekoelde kaviaar van aubergines.

#1348

Auteur: Rita de Clercq