menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Appeltips: Soorten appelbomen in de tuin planten

appels in de tuinIk ben van mening dat er in elke tuin, groot of klein, een appelboom moet staan. Het is echter niet beleefd een mening aan iemand op te dringen maar bij deze doe ik het toch want appelen -of fruit in het algemeen- zijn gezond, de vroege appelbloesems zijn geweldig en een boompje vol glanzend rode appeltjes spreekt natuurlijk tot ieders verbeelding.

Er zijn echter weinig betrouwbare zelfbestuivende rassen dus informeer je goed wanneer je overgaat tot de aanschaf van een appelboom. De meeste soorten zijn verkrijgbaar als halfstam (120 cm) of als hoogstam (500 cm).

Heb je niet voldoende plaats voor een boomvorm dan kan je steeds kiezen voor lei- of struikvormen. Er zijn zelf appelbomen die reeds in pot zijn opgekweekt en dus op het balkon of in de patio kunnen. Ook met deze dwergvormen kan je perfect appels kweken.
Indien u een ras kiest dat niet zelfbestuivend is en toch maar plaats hebt voor één appelboom kan je voor een zogenaamde ‘kleine bestuiver’ kiezen. Enkele betrouwbare wilde appelsoorten zijn de iets grotere ‘John Downie’ en de kleine ‘Evereste’. Het zijn bovendien beiden excellente bijenplanten.


appelboom in de tuin

De zogenaamde junival is een natuurlijk wijze waarop de appelboom zijn vruchten een eerste maal uitdunt. Toch is het nodig zelf stevig uit te dunnen zodat er bij het oogsten enkel prachtige grote vruchten overblijven. Kleine en misvormde vruchten kan je manueel of met de snoeischaar verwijderen. Soms moet je bepaalde trossen volledig weghalen om takbreuk te voorkomen.
Oogst de appels ook steeds op het juiste moment, niet alle rassen rijpen gelijktijdig af. Als ze plukrijp zijn laten ze makkelijk los als je ze voorzichtig optilt en draait. Een pluknetje kan handig zijn om appels buiten handbereik te plukken. Het netje heeft veelal een geschubde ijzeren snijrand die het steeltje van de appel doorsnijdt.

Hoe houden we die vers geoogste appeltjes nu lekker knapperig? Bewaar ze in een kartonnen doos in droge lagen turfmolm of cocopeat op een koele droge plaats. Uiteraard kan je ze ook laten drogen. Dit doe je door de appels te schillen en het klokhuis te verwijderen, nadien snij je ze in schijfjes van om en bij de 5 mm. Dop ze vervolgens in een schaaltje met water en citroensap om verbruining te voorkomen en hang ze boven een radiator aan een touwtje. Bewaar ze in papieren zak eenmaal ze volledig droog zijn.
Of wat dacht je van een lekkere appeltaart, appelcider of gewoon vers appelsap!

Redenen genoeg dus… om die ene appelboom dan toch aan te schaffen!

Terug naar boven icoon