Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/anthurium_flowers_onderhoud?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 4 augustus 2021

Anthurium (Andreanum Grp) Baby Boomer als tweekleurige Anthurium

Anthurium (Andreanum Grp) Baby Boomer

Rijk bloeiende, kleinbloemige Anthuriums zijn in de huiskamer in opmars, zoals de tweekleurige Baby Boomer. De Baby zorgt inmiddels voor ‘booming’ verkoopcijfers.

Het gaat hier om een zeer sterk groeiende en uitbundig bloeiende soort met groengerande, rode bloemen. De helderwitte kolf met vrolijke gele punt geeft de plant iets feestelijks. Een ideale plant om cadeau te doen of jezelf eens mee te verwennen. Gezien de verkoopcijfers op de Nederlandse veilingen, ziet de consument de plant blijkbaar wel zitten.

Anthurium Baby Boomer is in augustus 2006 gelanceerd, maar pas in april 2007 kwamen de eerste serieuze aantallen in de verkoop. In heel 2007 zijn er bijna 40.000 stuks van verkocht. In 2008 verdubbelde dat aantal ruimschoots naar bijna 100.000 stuks. De top-10 heeft de plant nog niet bereikt, maar in het huidige groeitempo moet dat binnen enkele jaren lukken. Met dank aan de snelle groei en rijke bloei (ook in kleine potmaten), volle planten en goede houdbaarheid.

Familie:
Het geslacht Anthurium behoort tot de familie van de Araceae of Aronskelkachtigen.

Soorten Anthurium:
Er zijn twee belangrijke soorten: Anthurium andreanum en Anthurium scherzerianum.
Er zijn een aantal verschillen. De eerste groep heeft vaak witte bloemkolven en hartvormige schutbladeren in oranje, rood, roze, bruin, tweekleurig, groen of wit. De stelen zijn lang en de bladeren glanzend. De tweede groep heeft gekrulde rode of oranje bloemkolven en een rond schutblad met korte stelen en doffe bladeren.
Het assortiment van Anthurium andreanum is volop in beweging. De variatie zit vooral in de plantvormen, de compactheid van de plant en de bloemkleuren. Verder wordt er gekeken naar de stevigheid van het gewas en de bloemproductie in de winter. Ook let men er op dat de bloemen boven het bladerdek uit komen en dat de bladeren een compacte vorm hebben. Uiteraard zoekt men ook naar bijzondere kleuren, zoals bruin, zwart of paars en naar nieuwe bloemvormen. De wat oudere bloemen dienen enige sierwaarde te behouden. De anthuriumkwekers werken steeds meer met toegevoegde waarden, zoals sierpotten.
Hoewel het aandeel van Anthurium scherzerianum in de veilingaanvoer beperkt is, zit de veredeling niet stil. Nieuwe kleuren, zoals paars en roze, dienen zich aan, naast de bestaande witte, rode en gespikkelde cultivars. Hiermee kunnen de kwekers een mooie mix maken. Bij de veredeling wordt ook gekeken naar de compactheid van de plant en een goede bloempresentatie boven het blad. De bloemen moeten bovendien sterk zijn, zodat er geen ondersteunende stokjes nodig zijn.

Verzorgingstips:

Op een lichte plaats zetten, maar vermijd de felle zomerzon. Kamertemperatuur is voldoende.
Houd de potkluit steeds matig vochtig. Geef lauw water, bij voorkeur regenwater. Geef elke twee weken voeding.
Sproei de bladeren regelmatig voor een hoge luchtvochtigheid en/of leg een omgekeerde schotel onderin de pot, zodat de plant op een eilandje staat.
In de winter circa zes weken koeler - bij circa 15 graden Celsius - en droger houden voor een rijke bloei daarna. De plant kan in de zomer naar buiten.
Verwijder uitgebloeide bloemen voor een goede doorbloei.
Om het jaar verpotten is voldoende. De plant doet het ook goed in een hydrobak.

Top 10 Anthurium Andreanum Grp
(o.b.v. VBN-omzet november 2007 t/m oktober 2008)

  • ‘Red Queen’
  • ‘Leny’
  • Vivaro
  • Pink Champion
  • Vito
  • ‘Red Love’
  • Avento
  • Ambition
  • Secret Love
  • Anthura Latino

Verklaring van de naam
Anthurium dankt zijn naam aan de bloeiwijze, die bestaat uit een schutblad en een kolf. Deze wordt met een staart vergeleken. Want het Griekse ‘anthos’ betekent bloei en ‘oura’ betekent staart. De Oostenrijkse arts en botanicus Dr. Karl van Scherzer vond in 1857 de eerste vertegenwoordiger van het geslacht, die de naam Anthurium scherzerianum kreeg om de ontdekker de eer te geven die hem toekwam. De ander volgde in 1876, Anthurium andreanum, een soort die eveneens naar haar ontdekker genoemd werd. In dit geval Edouard Francois Andre, een Franse tuinarchitect, auteur en redacteur van diverse tuinbouwbladen.

Belangrijkste kleuren Anthurium
Bij Anthurium Andreanum Grp is er een ruime keuze aan kleuren. Rood, roze, wit zijn de meest voorkomende kleuren, maar er zijn ook veel tweekleurige variëteiten beschikbaar. Aan een goede groene en bruine cultivar wordt gewerkt. Bij Anthurium scherzerianum bestond de keuze tot voor kort uit wit en rood. Sinds enige tijd is ook een gespikkelde variant verkrijgbaar en zijn er een roze, groene en een paarse aan toegevoegd. Aan een zwarte variant wordt nog gewerkt.

Bekend van de speciale dag(en)
Anthurium is door de rode en witte kleur een aantrekkelijk product voor de kerstperiode.

Aanvullende informatie
Het schutblad wordt vaak ten onrechte aangezien voor de bloem. De echte bloemetjes worden namelijk gevormd op de kolf (spadix). Die bestaan uit kleine bobbeltjes. Anthurium is een van de planten die bijdraagt aan een gezonder leefmilieu, op kantoor en in de huiskamer.

#1797

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl