Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/amelanchier_lamarckii_krentenboompje

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 29 september 2020

Amelanchier lamarckii of krentenboompje is altijd mooi met bloemen, bessen of gekleurde bladeren

Kenmerken van Amelanchier lamarckii - Amerikaans krentenboompje

Familie : Rosaceae
Bloeikleur : wit
 
Bloeimaand : april, mei
Bladkleur : Groen, met mooie herfstverkleuring en voorjaarverkleuring
 


Herfstverkleuring van het krentenboompje

Hoogte : 2 - 4 m
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon, halfschaduw
Soort gewas : Heester
PH bodem : Zuurminnend
Speciale kenmerken : Bijen aantrekken, opvallende vruchten
Habitat : Droge bodem, normale bodem, vochtige bodem

Het vanuit Noord-Amerika afkomstige krentenboompje doet het buitengewoon goed in ons land. Een echte aanwinst voor elke tuin waar het altijd wel een mooie verschijning is. In de vroege lente zijn de blaadjes bij het ontluiken en na het ontvouwen nog koperrood gekleurd en bloeit hij met massa's witte bloemtrosjes. Vanaf juli verschijnen de eetbare rode/blauwpaarse eetbare bessen. In de zomer kleuren de bladeren mooi groen om in de herfst wederom in felle kleuren afscheid te nemen.

De roodachtige bessen die de struik draagt, zijn bijzonder lekker. Vroeger werden deze bessen gebruikt als alternatief voor krenten.
Door het formaat en de mooie verkleuringen is het krentenboompje een ideale sierheester om achteraan in de sierborder te verwerken. Plant er enkele naast elkaar zodat ze een ideaal vogelbosje kunnen vormen.


Herfsttinten

Het liefst staat de Amelanchier in de volle zon, maar half schaduw lukt ook nog prima. Hoe zonniger de planten staan, hoe beter de vruchtjes zullen rijpen. Vogels zijn trouwens verzot op de krenten en zijn er dan ook meestal sneller bij dan de tuineigenaar. Daar de zaden van de vruchtjes niet in de maag verteren worden ze door de vogels via hun ontlasting razend snel over ons land verspreidt.
Wil je het krentenboompje onder controle willen houden, dan is het wel aangeraden deze elk jaar een stuk in te snoeien. Zoniet worden de planten veel te snel en hij kan tot 10 meter hoog worden. Snoei niet te veel of te diep terug zodat de plant het volgende voorjaar terug op gang kan geraken.

#1443

Auteur: Kurt Vossaert