Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/8_handige_tips_voor_gezonde_kamerplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 10 december 2019

Kamerplanten in topconditie

Verkleurde of verdorde bladeren? Weinig tot geen bloemen? Kamerplanten hebben specifieke verzorging nodig. Door een aantal eenvoudige tips in acht te nemen, kan je er voor zorgen dat ook je kamerplanten er fris en fleurig bijstaan.

1. Geef water, niet te veel, niet te weinig

De meeste soorten kamerplanten moeten geregeld water krijgen. Check dan ook regelmatig of de grond in de pot niet te droog is. Teveel water geven, zorgt er echter voor dat de wortelkluit permanent nat is en hierdoor gaat rotten. Staat er een uurtje na het water geven nog altijd water in de pot, giet het overtollige dan zeker weg. In de winter hebben kamerplanten minder water nodig, in de zomer des te meer. Sommige soorten houden er trouwens van om regelmatig beneveld te worden (op de bladeren, niet op de bloemen!). 

2. Zorg voor het perfecte licht

De meeste kamerplanten houden niet van direct zonlicht. Vaak groeien planten naar het licht toe, draai de pot dan ook regelmatig van plaats zodat de planten gelijkmatig groeien. Gele bladeren duiden dan weer vaak op een gebrek aan licht. 

3. Kamerplanten willen een kamertemperatuur

kamerplantenDe meeste kamerplanten gedijen het beste bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Vermijd echter grote temperatuurverschillen, bijvoorbeeld door de kamerplanten te dicht bij een buitendeur of in de tocht te plaatsen. Anderzijds staan kamerplanten ook best niet te dicht bij een verwarming of open haard. In de winter mogen de meeste kamerplanten wel op een iets koelere plaats gezet worden.

4. Gebruik kokospotgrond als basis

Kamerplanten stellen hoge eisen aan potgrond. Door de vaak beperkte omvang van de pot is het belangrijk dat er voldoende voeding beschikbaar komt. Kokosvezel houdt 50% meer vocht vast dan traditionele potgrond op basis van turf, door sponswerking van kokosvezels waardoor de plant minder snel zal uitdrogen.

5. Geef regelmatig extra voeding

Aangezien de voedingsstoffen uit de potgrond na een 6-tal weken opgebruikt zijn, is het belangrijk vanaf dat ogenblik de kamerplant wekelijks extra voeding te geven. Dit met name tijdens de grootste groeiperiode (maart – september). Dit kan met een vloeibare bemesting die aan het gietwater toegevoegd wordt. Aanraders hiervoor zijn ECOstyle Vitality+ Universeel en Vitality+ Terras & Balkon.

Geef regelmatig extra voeding Bestrijd plagen op kamerplanten

6. Bestrijd plagen op kamerplanten

Vaak krijgen kamerplanten te kampen met plagen van wol-, dop- of schildluizen. Met ECOstyle Promanal Spray kunnen deze effectief aangepakt worden. Het product – op basis van gezuiverde paraffine olie – is volledig ecologisch. Bijkomend voordeel is dat de olie de bladeren een mooie en gezonde glans geeft.  

7. Verplant kamerplanten naar een grotere pot

Kamerplanten naar een grotere pot verplanten, is een must als u de groei en gezondheid wil blijven stimuleren. De beste periode hiervoor is het voorjaar. Snelle groeiers moeten vaak jaarlijks verpot worden, tragere groeiers eerder om de 2 of 3 jaar. Verpotten is noodzakelijk wanneer de potgrond volledig doorworteld is. Kies dan voor een nieuwe pot die zeker 2 tot 3 cm groter is. Verpotten kan je het hele jaar door, maar het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is ideaal.

8. Verwijder uitgebloeide bloemen

Kamerplanten moeten zelden echt gesnoeid worden. Echter is het wel belangrijk om de uitgebloeide bloemen geregeld te verwijderen.

#5116

Bron: Ecostyle
www.ecostyle.be