Tuinadvies
Webwinkel Digituin Tuinproblemen Tuinforum Plantengids Groenagenda Handelsgids Fotoalbum Video's
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische_planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin_Allerlei
Vaste_planten
Vijver
  * Kalender
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

Nieuwste Producten

Welkom bordje met haan
Keukenrolhouder haan
Tuinbeeld engel met schaal
Vilt roze 500 x 15 cm
Kabouters tuinierend - set van 4

Tuinadvies services

Webwinkel
Digituin
Tuinproblemen
Tuinforum
Plantengids
Groene uitstapjes
Handelsgids
Fotoalbums
Video's
Visitekaartjes
E-cards
Google+

Nieuwste planten

Rosa polyantha 'Pink The Fairy'
Centaurea montana 'Amethyst Dream'
Carex flacca 'Blue Zinger'
Carex dolichostachya 'Silver Sceptre'
Carex conica 'Snowline'
 
Tuinadvies - Vijver - Vijverrand vijver aanleggen
Volg ons op: Volg Tuinadvies op Facebook Volg Tuinadvies op Twitter

Een vijver aanleggen met de juiste vijverrand


Het kiezen en juist uitwerken van een vijverrand is van groot belang bij de aanleg van een vijver. Verkeerde vijverranden maken de vijver onnatuurlijk en folies kunnen vroegtijdig verslijten. Vaak gaat het om dezelfde fouten waardoor een vijver niet het uitzicht krijgt wat we als doel hadden. Dit artikel bespreekt een aantal situaties waarbij de vijverrand op een foutieve manier wordt uitgewerkt.

Eerst de vijver en dan de vijverrand
Veel beginnende vijverliefhebbers leggen eerst hun vijver aan en denken nadien aan welke vijverrand ze willen gaan gebruiken.
Het is van groot belang om eerst een keuze te maken uit het soort vijverrand(en) dat je wilt gaan toepassen vooraleer de vijver uit te graven en aan te leggen. Elk type vijverrand vraagt om een eigen aanlegmethode. Een vijver die rondom voorzien moet worden van een moeraszone of een bed van keien zal verschillend moeten uitgegraven worden dan een vijver met grindfolie als afwerking.
Een vijver hoeft niet uit één soort vijverrand te bestaan. Je kunt verschillende methodes toepassen afhankelijk van uw vijvertype en smaak.

De vijverrand te vroeg aanleggen
Bij het aanleggen van een vijver is iedereen enthousiast. Soms kan de pret niet op en men begint aan de vijverrand terwijl de vijver nog aan het vullopen is met water. Bij folievijvers zal dit problemen geven want de folie zal bij het verder vullen in de vijver getrokken worden en zich zetten door de druk van het water. De pas aangelegde vijverrand loopt kans om de diepte in te schuiven.
Je mag daarom enkel aan de afwerking van de vijverrand beginnen als de folievijver voor 3/4 gevuld is. De folie heeft zich dan voldoende kunnen zetten en het water zal maar een minieme druk uitoefenen op de folie. Beter is nog om te wachten met de vijverrand totdat de vijver volledig is gevuld, zo kunt u perfect zien hoe u de vijverrand op de beste manier kunt aanleggen.

De vijverrand te ondiep maken
Een vijverrand zone moet voldoende diep zijn.
Het waterpeil van je vijver zal voortdurend schommelen, zeker in de zomer. Bij een te ondiepe vijverrand komen bijvoorbeeld keien, moeraszones enz boven het waterpeil te liggen zodat je een uitzicht krijgt van een zwevende vijverrand.

 

Geen stevige vijverrand aan de buitenkant van de vijver
Inspoelen van tuingrond in de vijver en waterverlies zijn vaak de oorzaak van een slecht verzorgde vijverrand.
Let er dus op dat je vijverrand aan de buitenzijde van de vijver voldoende hoog en stevig is. Wegzakken van folies door de druk van het water komt vaak voor. Veel fouten gebeuren ook met het verwerken van folie, polyester en andere vijvermaterialen wanneer gekozen wordt voor vijverrand in combinatie met terrassen of klinkers.

De vijverrand zone schuin laten aflopen
Eén van de grootste problemen bij vijverranden is dat keien, steentjes en substraat dat gebruikt wordt om de rand op te bouwen vroeg of laat in het diepere deel van de vijver beland.
De vijverrand zone moet je in ieder geval waterpas maken en liefst een paar graden naar omhoog laten hellen, zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van keien. Bij vijverranden met moeraszones moeten we nog een stap verder gaan en moeten we op het einde van de vijverrand zone een dam voorzien. Hoog genoeg om substraat of vijvergrond in de vijverrand zone te houden. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen.

Zwevende vijverranden
Wanneer men een terras of een pad met tegels voor een stuk over het wateroppervlak wil aanleggen moet je dit in voldoende mate doen. Hoe verder je het materiaal laat oversteken hoe minder je van de folie of polyester kan zien wanneer het waterpeil zakt. In hoeverre je een terras of tegels mag en kan laten oversteken hangt van de situatie af. Denk ook aan de veiligheid.

Achterliggende vijverrand
Ik denk dat iedere, niet voldoende geïnformeerde vijverliefhebbers hier in de fout gaat. Heel vaak zie je dat ondanks de vijver boordevol met water staat toch nog delen van folies of polyester zichtbaar zijn.
Een slecht uitgegraven vijverrand en te vlug te werk willen gaan zijn de belangrijkste oorzaken van deze fout. Keien en zo meer moet men noodgedwongen achter de vijver leggen. Begroeiingsmatten, kokos plantzakken en grindfolie kunnen hier een oplossing bieden.

De vijverrand zone te smal maken
Soms lijkt het wel of men wil besparen op de breedte van de vijverrand zone. Vaak zijn de vijverrand zones zo smal dat alle keien of waterplanten op één rijtje moeten worden geplaatst. Van een natuurlijk uitzicht is dan geen sprake meer.
Voor vijverranden bestaande uit moeraszone in combinatie met keien varieert men best met de breedtes. Maak in dit geval de rand niet overal even breed maar in de bochten wat breder dan op andere plaatsen. Vooral wanneer je werkt met planten en keien moet je voldoende breed werken.

Keien over de rand laten komen
Een fout die heel veel gemaakt wordt zijn keien over de vijverrand laten uitsteken. Je ontrekt er de wanden van de vijver mee maar keien over de rand plaatsen is gevaarlijk voor je vissen. Ze kunnen ernstige verwondingen oplopen als ze per ongeluk de stenen aanraken bij een vluchtreactie of ze kunnen de overstekende stenen ook gaan gebruiken om zich te schuren.

Auteur: © Ief De Laender
Bron : De Vijver Bibliotheek - The Pond Library
www.vijverbibliotheek.infowww.pondlibrary.info


Print dit artikel     Stuur dit artikel door

Meer tuintips en teksten:

Koi vangen, vervoeren of inspecteren: koop het juiste materiaal soorten kois vissen aankopen verkopen
Koi vangen, vervoeren of inspecteren
Zuurstofplanten voor de vijver soorten planten vijverplanten water zuiverende waterplanten kiezen
zuurstofplanten vijver
vijverplanten, waterplanten, soorten, planten, vijver, vissen, kopen, water
Waterplanten voor de vijver
Verlichting van tuin en vijver, vijververlichting, onderwaterverlichting vijvers, tuinverlichting, verlichting in de tuin plaatsen, vijverlicht plaatsen, verlichting van vijvers
Verlichting van tuin en vijver
Gratis nieuwsbrief:
E-mailadres:In de kijker:
Prijsdaling - 15% - Pindakaasbistro met zinken afdak
Pindakaasbistro

€ 4,45

Nieuwste teksten

Eetbare paddenstoelen
Tuinklussen begin december
Nieuwste tuintips van lezer
Foto's van week 48
Tuintaken eind november

Eveneens interessant:

Vis metaal solar
Ecolat 25m
Ecolat 25m
Set 8 hekjes 56 x 40 cm
Wilde eend

Laatste forumtopics

Zantedeschia aethiopic...
Inspiratie voor klimpl...
Probeersel
sidalcea beschermen
adventskrans 2

Partners


© www.tuinadvies.be Over ons Adverteren Redactie Links Partners Disclaimer Sitemap Briketten kopen Bushnell trail cam