Tuinadvies
Webwinkel Digituin Tuinproblemen Tuinforum Plantengids Groenagenda Handelsgids Fotoalbum Video's
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische_planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin_Allerlei
Vaste_planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

Nieuwste Producten

Haardblokkentas
Tuinwoeler
Deurmat kokos
Potten 10 liter
Terraskachel

Tuinadvies services

Webwinkel
Digituin
Tuinproblemen
Tuinforum
Plantengids
Groene uitstapjes
Handelsgids
Fotoalbums
Video's
Visitekaartjes
E-cards
Google+

Nieuwste planten

Fuchsia 'All Summer Beauty'
Fuchsia 'Bridal Veil'
Fuchsia 'De Mijnlamp'
Fuchsia 'Frans Stoolhuis'
Fuchsia 'Godelieve'
 
Tuinadvies - Groenten - Champignons zelf kweken
Volg ons op: Volg Tuinadvies op Facebook Volg Tuinadvies op Twitter

Champignons en andere paddestoelen zelf kweken

ZELF CHAMPIGNONS KWEKEN

Latijnse naam : Agaricus bisporus

Enkele gekende paddestoelen :

truffel, morielje, weidechampignon, melkzwam, keizeramaniet, cantharel,fluweelpootje, oesterzwam, judasoren, eekhoorntjesbrood,...

Geschiedenis :

De eerste champignons werden in 1650 per toeval ontdekt en waren bruin van kleur.
Deze kwamen tot stand op meloenkwekerijen, waar deze spontaan op het afval (van meloenen en bladeren) begonnen te groeien.
Vervolgens gaan we terug tot in 1707. In deze periode werden de eerste eetbare paddestoelen gecultiveerd op stalmest van paarden.
Anno 1800 gebruikte men steengroeven daar het klimaat in de ondergrond als ideaal werd bevonden. Pas omstreeks de jaren 1950 ging men over op de 'gewonere' bovengrondse teelten.
 

De 2 belangrijkste onderscheidingen bij paddestoelen zijn de :

  • Saprophyten : overleeft op rot (dood) hout, en plantenresten
     
  • Mycorrhiza : leeft in symbiose met de wortels van de bomen. De paddestoel kan op deze manier koolhydraten aanwenden die hij anders zelf niet kan aanmaken.

Heden zijn er al reeds meer dan 3000 soorten paddestoelen ontdekt waarvan er amper een 50 eetbaar zouden zijn.

De kweek van paddestoelen in het algemeen :

De planten 'zaaien' zich rijkelijk uit door middel van miljarden sporen, het zijn de gekiemde sporen die we nodig hebben om de opkweek, bestaande uit schimmels (het Mycelium) te verkrijgen, zij vormen ondergronds een netwerk van draden. Wij noemen dit ook wel eens het broedsel dat wordt uitgezet of geŽnt op zijn gastheer of 'host', zijnde op stro, kompost, zaagsel,...

Het belangrijkste is dat men gepasteuriseerd - of vers stro neemt om geen crosscontaminatie te krijgen van andere zwammen of paddestoelen. Na een 2 tal weekjes mag je dan de hypade verwachten die grijsachtige draden vertoond. Bij vergroeiing leidt deze tot een vezelige structuur zijnde de zwamvlok. Het is uit deze vergroeide structuur dat de champignons zullen opschieten.

Een kweker besproeit de kompost met 25 tot 35 liter water per vierkante meter.(Om een goed transport te bewerkstelligen van voedingstoffen naar de champignon). 

De indeling van de champignon gebeurd volgens grootte : 45 mm (fijne), 65 mm (middelgrote), en 120 mm (de reuzen, of Portabella's).
De houdbaarheid ligt rond de 3 tot 7 tal dagen al naargelang de soort. (In de ijskast).
Champignons worden normaal geborsteld of gepeld. Wil je ze toch liever afspoelen, doe dit dan voor je ze versnijd.

Tip : om de bruine verkleuring tegen te gaan tijdens het versnijden, kan men citroensap aanwenden! (Antioxydant).

Kweekvereisten :

  • volledig donkere opstelling is gewenst.
  • temperatuur van 16 graden celsius (boven 35įC sterft het mycelium af).
  • Een goede ventilatie
  • Een PH-waarde van 7.5 is ideaal.

Zelf aan de slag met de gewone champignon :

Eventueel in de kelder of op een donkere plaats. In dit geval moeten we stro gebruiken vanuit de stal dat we nat gaan maken. We leggen het stro op een hoopje en bevochtigen het met regelmaat. Dan om de 5 dagen keren we de hoop om en doen dit tot het stro bruin wordt en verkruimeld is. Als er geen sterke geur meer loslaat (ammoniak geur), is de 'kompost' klaar voor gebruik. Tot slot doen we de 'kompost' in bakjes of emmers, en kijken of de temperatuur in het midden de 24 įC niet overstijgt . Nu gaan we over op het enten van het mycelium, wat trouwens te koop is in de speciaalzaak, het wordt afgeleverd in blokjes of graankorrels. Blokjes duw je zo de kompost in, en de korrels (zijnde gekookte graankorrels waarop het mycelium is gegroeid) worden uitgestrooid over de 'kompost' en daarna met een toplaagje bedekt. (5cm dikte bestaande uit 80 % turf en 20 % schuimaarde). De dekaarde wordt gebruikt om bacteriŽn in de grond te krijgen, die dienen als stimuli voor de aanmaak van het mycelium. Na een tweetal weken gaat de zwam uitlopen. Vanaf nu houden we alles goed vochtig en na een 4 tal weken verschijnen dan de eerste champignons. Het plukken wordt met ťťn draaibeweging gedaan en breekt de hoed toch af verwijder dan de steel nadien. Pluk de champignon alvorens de hoed opent.

Verscheidene broedvormen als voorbeeld:

  1. Oesterzwam : wordt geŽnt broedsel op gepasteuriseerd stro van tarwe.
  2. Shii-take : wordt geŽnt op hardhout zaagsel (duurtijd is 1 jaar), oogst loopt op tot 5 jaar lang.
  3. Fluweelpootje : wordt geŽnt op zaagsel en mout.
  4. Stinkzwam (nog in eivorm) : wordt geŽnt op zaagsel en suikerriet.
Pleurotus Ostreatus (Ostronmussling)
oesterzwam

shii-take
    

fluweelpootje

stinkzwam


Medisch gezien
:
De aanmaak van sporen bij deze paddestoelen kan leiden tot allergische reacties. (kwekerijen).Judas oren zouden helpen tegen het voorkomen van bloedklonters.
Dictyophora duplicata (ofwel stinkzwam), wordt aangewend tegen hoge bloeddruk, voor de verlaging van de cholesterol, en om het verminderen van lichaamsvet.
 

Culinair toepassing :
Hierover moet weinig over gezegd, daar de mogelijkheden en het aanbod door iedereen gekend zijn. Ze kunnen zowel rauw als gebakken gegeten worden.
Alvast voor de soep hebben we de Crťme Champignon.
Voorgerecht gekend als de toast Champignon.
Gewoon als vervangende 'groente' bij hoofdgerechten.
Talrijke toepassingen in sausen.

Auteur: hofmeester Maurice Claes.

Kweek uw eigen paddenstoelen:

Zelf oesterzwammen kweken Zelf champignons kweken
Print dit artikel     Stuur dit artikel door

Meer tuintips en teksten:

grondontleding, zelf grond ontleden, tuindoosje, kopen, bestellen, bodemkundige dienst, belgie, grond ontleden, zelf doen
Grondontleding: het tuindoosje
bonen, zaaien, soorten, staakbonen, ziektes, bestrijden, ongedierte, moestuin, groente, eten, plukken, telen, bloemen, vergeten groente, vlinderbloemigen
Bonen (Phaseolus vulgaris)
zaad, winnen, oogsten, tomaten, tomatenzaad, tomaat, zaad, zaden, soorten
Tomatenzaden winnen
pastinaak kweken, pastinaak bereiding, pastinaaksoep, recepten met pastinaak
Pastinaak
Gratis nieuwsbrief:
E-mailadres:



In de kijker:
ACTIE Mosbestrijding 150m≤ ~ 1+1GRATIS
Actie 1+1 gratis
Mosbestrijder 150m≤

€ 13,25

Nieuwste teksten

Tuinklussen in uw tuin
Zelf kippen kweken
Ambrosia hooikoortsplant
Eetbare veredelde distel
Mascarpone met passievrucht

Eveneens interessant:

Paddenstoelenmes
100 trossteunen
Foliekas medium
Groeibed kunststof
Folietunnel Sweet Rocket

Laatste forumtopics

conifeer thuja smarag
gescheurde boom
Bougainvillea algemeen...
Pompoenenschaal.
oerwoud van een tuin

Partners






© www.tuinadvies.be Over ons Adverteren Redactie Links Partners Disclaimer Sitemap Briketten kopen Bushnell trail cam