Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/vleesetende_plant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 24 januari 2021

Verzorging van vleesetende planten

Vleesetende planten, ze bestaan echt. Met hun kleurrijke en ongewone uiterlijk vangen ze insecten en spinnetjes. Niet bepaald alledaags en net daarom zijn vleesetende planten de Woonplanten van de maand september.

Carnivoor op de vensterbank
De bekendste vleesetende planten zijn Dionaea muscipula, Sarracenia, Drosera en Nepenthes. Ze lokken insecten met hun geur en kleur, vangen en verteren. Dat vangen doen ze allemaal op hun eigen manier. Dionaea of de Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtklappen. Bij de Drosera blijft de prooi kleven aan de tentakels in de bladeren. Ook ingenieus: de bladeren van Sarracenia hebben een bekervorm waarin insecten gevangen worden. Nepenthes gebruikt ook bekers die aan de bladuiteinden hangen.

Zeldzaam in het wild
In het wild leven vleesetende planten in gebieden met een stikstofarme bodem, zoals moerassen. Ze komen overal ter wereld voor, maar je loopt ze niet zo snel meer tegen het lijf. Vleesetende planten zijn inmiddels nogal zeldzaam.

Plaats: De meeste vleesetende planten houden van volle zon en natte voeten. Zet ze tijdens de groei gerust in zure potgrond in een grote schaal met een paar centimeter water. Klappen de vangbladeren van de Dionaea of de venusvliegenvanger maar langzaam dicht? Zet de plant dan iets meer in het zonlicht.

Water: Regenwater is favoriet, maar gedestilleerd water of zacht kraanwater lusten ze ook. Liever geen hard water, want door ophoping van zouten in de grond gaan de wortels rotten

Zorg: Plantenvoeding hebben ze niet nodig, ze vangen ten slotte hun eigen maaltijd. Verwijder wel de dode bruine blaadjes en kelken, deze zijn namelijk favoriet bij schimmels. In de winter zijn er minder insecten in huis, je zal zien dat de vallen van Vleesetende planten verdorren, maar in de lente opnieuw verschijnen, klaar voor actie!

Leuk om te weten
• Vleesetende planten bijten niet.
• Verpot vleesetende planten elke een of twee jaar in grove turf, het liefste in het voorjaar.
• Leuk maar niet slim: de val van vleesetende planten met je vinger dicht laten slaan. Dit kost de plant veel energie en hij krijgt er geen maaltijd voor terug. Een val kan ongeveer zes keer dichtklappen voor hij afsterft.
• In The Little Shop of Horrors, een film uit 1960 met Jack Nicholson in zijn eerste filmrol, creëert een bloemist een nieuwe bloem die kan praten. Eén klein nadeel: de bloem lust alleen mensenvlees…
• Geef vleesetende planten geen stukjes vlees, want hier gaan de vallen van rotten. Je kunt de plant wel voeren met levende insecten.
• Charles Darwin schreef in 1875 Insectivorous Plants, de eerste bekende beschouwing over Vleesetende planten.

#4869

Bron: VLAM
www.vlam.be