Tuintip - De natuur in de war
De herfstvakantie lijkt werkelijk door regen te worden overgoten. Dagelijkse buien blijven volharden en zorgen ervoor dat de prachtige najaarszon maar zelden tevoorschijn komt. Niettemin is dit het ideale moment om tuinklussen op te pakken.
Met de bladeren die gestaag naar beneden dwarrelen en de regen die het grondwater aanvult, biedt deze week een unieke gelegenheid voor degenen die nog geen tijd hebben gehad om zij of haar tuin winterklaar te maken. Of je nu van plan bent om bladeren op te ruimen, bloembollen te planten, of de tuinmeubels op te bergen, vergeet niet om tussen de buien door de nodige voorbereidingen te treffen voor de aankomende vorst, zoals winterbescherming voor planten (of haal deze snel in huis) voordat de eerste nachtvorst toeslaat.
Algemeen
- Zolang het niet vriest en niet al te nat wordt, kunnen er nog stukken grond worden voorbereid voor tal van doeleinden: een nieuw stuk border of een nieuwe moestuin . Doe deze zware klus nog voor de winter zodat de weersomstandigheden hun invloeden op de omgespitte bodem kunnen uitoefenen. Dit geeft je een forse voorsprong in het voorjaar.
- Bomen en struiken kunnen in zachte periodes nog steeds worden verplant, zorg ervoor dat er een goede plantkluit meekomt bij het verplanten. Geef bij het verplanten van bomen steeds voor de nodige steun in de vorm van één of meerdere boompalen. Nieuwe planten vind je in onze tuinshop.
- Bescherm vaste planten zoals Gunnera die niet volledig winterhard zijn tijdig tegen de vorst door ze met een dikke laag bladafval af te dekken.
- Vaste planten kunnen nog steeds worden gescheurd bij het begin van deze maand. Plant ze tijdig zodat ze nog voor de winter kunnen inwortelen.
- Geniet van de prachtige herfstkleuren en de laatste bloemen en bessen. Ik denk aan Viburnum bodnantense, Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ en Callicarpa.
- Bloembakken kunnen nu worden opgevuld met winterbeplanting.
- Zijn de tuinmeubelen al schoongemaakt en binnengezet? Is er geen plaats om ze op te bergen, dan kan je jouw tuinmeubelen beschermen met een hoes.
- Doe de grasmaaier tijdig binnen voor winteronderhoud of beter nog, probeer de maaier zelf te onderhouden. Doe dit onmiddellijk na de laatste maaibeurt want de onderhoudsman heeft nu heel veel werk! Hetzelfde geldt uiteraard voor andere tuinmachines.
- Hang nu reeds nieuwe nestkasten op voor volgend voorjaar en reinig de oude. Vogels in jouw tuin zullen nu inspectierondes uitvoeren om uit te kiezen waar ze in de lente hun nestje zullen bouwen.
- Plant nu nog voorjaarsbloembollen van narcissen, tulpen, en crocussen zodat je in de lente van de bloemenpracht kan genieten. Onthoud dat de plantdiepte gelijk is aan tweemaal de hoogte van de bol.
- Denk al aan de zaden die je wil bestellen voor volgend voorjaar.
Groentetuin
- Hou de groentetuin net en vrij van onkruiden.
- Er kan nog steeds gespit worden indien dit nog niet is gebeurd. Als alles reeds klaar ligt kan je lege percelen afdekken met organisch materiaal zoals bladeren, gazonmaaisel of stro. Ook ruwe compost kan worden aangebracht. De percelen worden beschermd en weer en wind zullen dit materiaal verder verteren.
- Zorg er ook voor dat de groentetuin vrij blijft van plassen of opstapeling van regenwater. Graaf tijdig geulen om dit water naar een minder belangrijk deel in de tuin af te voeren. Een natte bodem warmt in het voorjaar veel trager op en dit zal alles aanzienlijk vertragen.
- Wacht voor de oogst van spruiten en groene kolen op de eerste nachtvorst. Vriesweer zet het zetmeel om in suikers en dit komt de smaak van deze gewassen zeker ten goede.
- Haal knolselders uit de tuin alvorens de eerste vorst eraan komt en knip het aspergegroen weg.
Fruittuin
- Het fruit kan nog steeds worden gesnoeid, aangeplant of verplant.
- Frambozen en bramen kunnen voorzien worden van een laagje stalmest.
- Bessenstruiken kunnen nu worden vermeerderd door winterstek.
- Scheur nu nog rabarberstruiken om ze opnieuw uit te planten.