menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Tuintip - Hydrangea snoeien.

De afgelopen dagen en zelfs weken doen ons nog even wegdromen naar een warme zomer. Ondanks de zachtere temperaturen, is het nog geen mooi weer geweest. Maar toch is het nu hét moment om de tuin beetje bij beetje op te ruimen en voorbereidingen te treffen op het nieuwe moestuinseizoen. We blijven de tuinvogels voederen en zorgen dat onze neerhofdieren een binnenverblijf hebben voor koude nachten! Want hou het weerbericht in de gaten, de nachten blijven nog steeds dalen richting het vriespunt of net daarboven.

Hydrangeas verzorgen in het voorjaar

Algemeen

Gezien de tuintaken week na week vooral voorbereidend zijn zoals spitten, plannen maken, de moestuin, serre of kas inrichten, het tuinhuis opruimen en het gereedschap controleren, richt ik vandaag een groot stuk op het snoeien van een alomtegenwoordige en intussen heel bekende sierheester: de hortensia.

Natuurlijk is het belangrijk om te weten over welke cultivar je beschikt alvorens je begint te snoeien. We kunnen de Hydrangea- familie opdelen in drie groepen:

  • H. macrophylla (bolhortensia’s)
  • H. paniculata (schapenkop)
  • H. petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea macrophylla Semperflorens
Hydrangea macrophylla Semperflorens

Hydrangea paniculata Grandiflora
Hydrangea paniculata Grandiflora

Hydrangea anomala petiolaris
Hydrangea anomala Petiolaris


Bolhortensia’s snoeien we in de vroege lente wanneer de ergste vorstperiodes achter de rug zijn. Uiteraard, een beetje eigen aan de plantenwereld, kunnen we deze soort nog opdelen in bol- en schermbloemigen. Die laatste variëteit ‘Teller’ dient nauwelijks of niet gesnoeid te worden. Enkel uitgebloeide bloemen en dode of zwakke takken kunnen aan de basis worden weggenomen.

Bij de bolvormige soort snijden we eerst alle uitgebloeide bloemen van het voorgaande jaar weg net boven een dikke bloembot. De bloembotten zijn vergrote knoppen die zich net onder de uitgebloeide bloemen bevinden. Éénjarig hout snoeien we niet gezien er bijna steeds een bloembot op het eind van zo’n tak klaar staat voor het volgende seizoen. Zwakke stengels en oud hout worden vanaf het derde jaar bij de basis weggenomen. Bij magere struiken kan je ook jong hout diep insnijden net boven twee knoppen zodat dit hout opnieuw vertakt waarna de struik voller wordt. Volle struiken kunnen worden uitgedund, hou ze luchtig en mooi van vorm. Mooie soorten binnen deze groep zijn de Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue'Hydrangea macrophylla 'King George V' en de Hydrangea Macrophylla 'ENDLESS SUMMER The Bride'.
Denk eraan: deze soort bloeit enkel op tweejarig hout! Indien je de struik integraal kortwiekt heb je het jaar daarop geen bloemen.

Schapenkoppen of de ronde bekende Annabelle hortensia kunnen we zowel tijdens de winter als in de lente snoeien.  Deze soorten bloeien op éénjarig hout en kunnen dus volledig kort worden gesnoeid. Let op: indien je ze jaar na jaar kortwiekt heb je jaarlijks lange twijgen met zeer grote bloemen die gemakkelijk afbreken of omvervallen. Indien je niet of minder snoeit heb je meer bloemen maar ze blijven kleiner en vallen bijgevolg minder snel om. Volledig kort gewiekte struiken kan je bij het uitlopen nog eens toppen zodat ze opnieuw moeten vertakken en zo kleinere bloemen zullen produceren. De bekendste soort is de Hydrangea arborescens 'Annabelle'

De klimhortensia is opnieuw een ander paar mouwen. Deze snoeien we het best in de zomer na de bloei. Bij deze klimmende heester nemen we vooral takken weg die van de muur weg groeien om de muurbedekking te stimuleren. Te veel in één keer wegnemen zal de bloei uiteraard reduceren. Hiervoor zijn Hydrangea anomala subsp. petiolaris en Schizophragma hydrangeoides uitstekende hortensia's voor.

Soorten zoals de Hydrangea quercifolia en de Hydrangea aspera (ontdek alle varianten in onze plantenshop) vragen op de juiste standplaats en met de juiste ruimte weinig tot geen snoei. Uitgebloeide bloemen weghalen en dood hout verwijderen zijn bij deze soorten veelal voldoende.

Zowel in de moestuin als in de siertuin begint het onkruid stilaan weer de bovenhand te nemen. Schoffelen is dus de boodschap. Doe het nu om later niet tot overmaat van ramp in de problemen te komen. Jonge scheuten van brandnetels, vogelmuur en zevenblad zijn allen eetbaar en kunnen gebruikt worden in soep en in allerlei lentesalades.

Pepers, paprika en tomaten kunnen nu binnenshuis worden gezaaid in een vensterbankkas of zaaibakje bij een temperatuur van 20°C.

Vergeet eerder gezaaide gewassen niet tijdig te beluchten en voorzie ze van voldoende water.
Gebruik vliesdoek om reeds buiten gezaaide soorten te beschermen tegen koude nachten, insecten en vogels. Je krijgt bovendien extra warmte en windbeschutting.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).