Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintip_11

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 18 april 2021

Tuintip - Verse groentinten.

Binnenkort vullen helder groene tinten de tuin en springen de magnolia’s enthousiast open! Mezenpaartjes ruilen de voedertafel weldra definitief voor de nestkast en prachtige krokussen en narcissen vertegenwoordigen de lente. Geniet met volle teugen maar vergeet niet… er is werk aan de winkel in onze nu snel ontwakende tuinen.

 Siertuin

  • onkruid wieden in maartAlles kan nog worden aangeplant, verplant, gescheurd en gedeeld. Denk goed na over de keuze van je beplanting: de standplaats en de bodemsoort in combinatie met de planteigenschappen zijn essentiële factoren bij het maken van uw keuze.
  • Een  haag…is niet zomaar een haag! Beuk of  haagbeuk? Bladverliezend of wintergroen? Loofhaag of conifeer? Bekijk ook hier wat de mogelijkheden zijn en denk eens aan de verhoogde diversiteit bij de aanplant van een gemengde haag?
  • Bloembollen van zomerbloeiers kunnen stilaan de grond in: crocosmea, anemoontjes en gladiolen zijn hier enkele voorbeelden. Sommigen zijn echter vorstgevoelig en blijven beter nog eventjes binnen. Eucomis en Tigridia plant je beter vanaf volgende maand!
  • Dahlia’s kunnen worden gestekt door scheuten van ongeveer 10 cm onder de eerste bladknoop af te snijden met een scherp mes. We verwijderen de onderste bladeren en plaatsen de stekken in een miniserre bij een minimum temperatuur van10°C.
  • Bij een recente ochtendwandeling merkte ik dat onze slijmerige tuinvrienden de  slakken al lustig verorberen wat ze verorberen kunnen. Rozetten van het prachtige vingerhoedskruid, jonge verse muntscheuten en andere malse lekkernijen verdwijnen reeds als sneeuw voor de zon. Er is afgelopen winter geen slakkeneitje stukgevroren dus zoals reeds eerder aangekondigd: het slakkenleger is onderweg. Meer nog…het is nooit weggeweest.  Slakken kunnen we op verschillende manieren bestrijden. Je kan ze manueel afvangen maar het plaatsen van  slakkenvallen lijkt mij dit seizoen aangewezen. Vul de overdekte vallen met heerlijk bier van hoge gisting -slakken houden van de geur van gist- of gebruik in de handel verkrijgbare slakkenkorrels met lokaas om de slakken te vangen. Ook melk en water met gistpoeder kunnen wonderen doen! Stimuleer de natuur en  creëer  schuilplaatsen voor  padden en  egels. Zij helpen je graag bij het bestrijden van de slakkenplaag.


Bij dit onderwerp veeg ik graag nog eens het volgende misverstand van de kaart. Voor velen zijn slakken gewoon slakken maar wat als ik jullie nu eens vertel dat huisjesslakken bijzonder nuttige dieren zijn en zich zelden met vers plantenmateriaal voeden! Dat is een leugen, denken velen. Niets is minder waar, zeg ik dan.
Huisjesslakken voeden zich voornamelijk met dood plantenmateriaal, een mals blaadje gaat er nu en dan ook wel in maar is verre van prioritair. Zij verorberen zelf af en toe de eieren van hun naakte verwanten. Die laatste groep is echter de grote boosdoener, de naaktslak, een echte veelvraat die zich overdag schuilhoudt  en zich ’s nachts of tijdens een malse regenbui te goed doet aan echte schranspartijen. Nadien verstoppen ze zich onder stenen, tussen hout of onder de grond terwijl de huisjesslak overdag nietsvermoedend de schuld krijgt en massaal uit ieders tuin wordt verbannen.

Kleinfruit en groentetuin

zaaien onder vliesdoek

  • Bessenstruiken voorzien een we van een laagje compost en bij vroegbloeiende van fruitbomen kunnen we de bloemen met een vliesdoek beschermen tegen vorst.
  • Leg je pootaardappelen netjes in een kistje in een koele maar lichte ruimte zodat ze reeds kunnen voorkiemen.
  • Groente die langzaam kiemen zoals prei, peterselie en selderij kan je nu reeds zaaien.
  • Zaai reeds  raapjes bij lage temperaturen, zij kiemen snel! Na het uitdunnen kunnen zij als bladgroente in salades worden gebruikt. In mei kan je deze veelgekleurde (groen, geel, wit, paars) knolletjes reeds oogsten.
  • Een spinaziebed kan reeds worden gezaaid. Vlak voor het zaaien werken we voldoende compost in het plantbed. S pinazie kan wel wat extra voeding gebruiken.

TIP: zaai eens voor in WC- rolletjes. Knip ze middendoor en vul ze met potgrond. Zet ze naast elkaar in een schaal zonder gaten. Nadat de plantjes zijn gekiemd mag je ze met de rolletjes uitplanten. Het karton zal het nodige vocht behouden en langzaam wegteren.

#4264

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p