menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 juli 2024

Tuintip - De start van het zaaiseizoen?

'In februari al lente? Dat geeft broden zonder krenten.'

Het lijkt erop dat we dit jaar geen echte winter meer krijgen. De temperatuur stijgt regelmatig boven de 10 graden en ook de minima blijven redelijk zacht! Daarmee is het duidelijk zachter dan de gemiddelde 5 graden die we normaal kennen. Deze milde temperaturen laten ons proeven van een vroeg lentegevoel, als er geen regen was. Helaas krijgen we deze week regelmatig te maken met regenbuien die ons tuinklussen belemmeren. Voel je jouw groene vingers toch al kriebelen? Maak je tussen de regenbuien door dan klaar voor wat heerlijk tuinwerk.

zaailingen kweken  de tuin in februari - sterke zaailing

onderhoud van tuinmaterialenOndertussen kunnen we wel stellen dat de tuin er bijna piekfijn bij ligt. Alle percelen liggen klaar voor het aankomende voorjaar en het werkmateriaal blinkt als nooit tevoren. Motoren draaien zonder aarzelen en de bestelde zaden komen er deze week aan. Binnenskamers of in een verwarmde kas kunnen we reeds tal van gewassen zaaien die binnen enkele maanden de groentetuin in kunnen waardoor we de seizoenen een stapje voor zijn. Sommige gewassen kunnen bij zacht en vorstvrij weer reeds buiten worden gezaaid: sla, radijs, prei, rode biet, snijbiet, spinazie en tuinbonen. Ook vergeten groente pastinaak kan nu reeds worden gezaaid.

Deze gewassen kunnen vanaf volgende maand buiten onder cloches en tunnels. Zaai alles voor in kleine pluggen of trays en zorg ervoor dat er genoeg licht is. Op het moment dat je binnen zaait kan je ervoor kiezen de zaaibedden buiten reeds af te dekken met plastiek, tunnels of vliesdoeken zodat de grond vooraf wordt beschermd en reeds voldoende kan opwarmen. Het gebruik van tunnels of cloches kan een voordeel van een drietal weken opleveren.

Bij aankomende zachte temperaturen en regen verdient ons gazon een lichte dosis kalk. Regen is een must voor de snelle verwerking van het kalk granulaat dus kies jouw aangekondigde regenbui uit en strooi vooraf de juiste dosis voor jouw gazon. Vanaf februari kan je opnieuw graszoden aanleggen of een stuk grond voorbereiden om verder in het voorjaar opnieuw te gaan zaaien.

knoppen van hydrangeaHeesters en bomen met naakte wortel kunnen nog steeds worden aangeplant. Ook voor hagen aan te planten lijkt de tweede helft van februari uitermate geschikt te worden.
Maak voldoende diepe plantgaten en voorzie organische meststoffen indien de grond niet is voorbereid.
Voorzie bomen van de nodige steun en hou vooraf rekening met de huidige en toekomstige standplaats van de verschillende soorten. 

De knoppen van Hydrangeas bijvoorbeeld zijn zeer vorstgevoelig en kunnen invriezen tijdens late vorstperiodes.


Opgelet:

buxusschimmelDe natte periode komt er naar alle waarschijnlijkheid aan en dan vieren allerlei schimmelziekten hoogtij. Dit is niet anders voor de gevreesde schimmelaantastingen bij buxus. Bij deze geliefde plant zijn er twee schimmels die zorgen voor bladval en taksterfte namelijk Volutella en Cylindrocladium.

De hoge agressiviteit van deze buxusschimmels leidt vaak tot het afsterven van een hele buxusaanplanting. In het natte najaar hadden reeds vele planten en massieven last van deze vernietigende plaag. Opletten dus, indien februari de aanloop is naar een zacht en nat voorjaar dan hebben we er alle baat bij de schimmels tijdig te bestrijden.

Dahliaknollen die de gehele winter droog zijn bewaard dienen gecontroleerd te worden en kunnen eventueel al in potten. Geef deze voldoende licht en nu en dan al eens water.

Voer de vissen nog niet, wacht geduldig af tot het water minimum 10°C is.
Let op: er is nog steeds te weinig voedsel voor onze tuinvogels, dus blijven bijvoeren is de boodschap. Zorg ook voor de nodige hygiëne rond de voedertafel zodat ongewenste gasten zoals muizen en ratten niet al te snel worden aangetrokken.
Bewaar voedsel voor neerhofdieren in afgesloten containers want deze gasten gaan in de koude maanden uiteraard op zoek naar extra lekkernijen.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).