menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 april 2024

Vijverkalender: de vijver in februari

Vissen in de vijverHet leven in de vijver is rond februari nog heel stil. Heel wat vissen bekomen van de wintermaanden en houden het graag nog even rustig. De conditie van de vissen is er na de winter sterk op achteruit gegaan, met dikwijls vissterfte tot gevolg. Ook het water heeft afgezien en ziet er troebel uit. Belangrijk is om deze winterschade te beperken en de vijver een gezondheidskuurtje te geven. 

Water

  • In februari is er weinig onderhoud. Tijdens vriesperiodes is het belangrijk het water ijsvrij te houden zodat er voldoende zuurstof is voor de vissen en planten. Gelukkig worden we deze winter gespaard van lange koude vriesperiodes en hoeven we hier weinig voor te doen. 
  • Voer een gezondheidskuur uit. Om de vijverconditie te verbeteren, is het noodzakelijk het bodemslib te verwijderen. Het organisch afval dat op de bodem is terechtgekomen, gaat op een gegegeven moment rotten, waarbij er giftige gassen vrijkomen. Dit gas verstoord het natuurlijk evenwicht in de vijver en vormt de ideale voedingsbron voor algen. Reeds ontwikkelde draadalgen kan je makkelijk losmaken met een vijverborstel en verwijderen met een schepnet.

Vissen en planten

  • Ondanks dat het deze maand zacht is en het water niet kan dichtvriezen, zijn de vissen nog in een 'winterslaap'. Het voeren van de vissen kan je beter nog niet doen. Bij watertemperaturen van minus 5°C zijn de lichaamsfuncties vertraagd waardoor het voer niet wordt opgenomen. Let op voor eventuele ziekteverschijnselen.
  • Katten en reigers zijn al vroeg in het jaar actief. Vooral bij ondiepe vijvers waar vissen moeilijk kunnen schuilen, is het belangrijk het wateroppervlak te beschermen met een vijvernet of een schrikdraad.

Vissen voederen

#5744Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon