menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 26 juni 2024

Tuintip - Gelukkig Nieuwjaar!

Aan alle lezers een fantastisch nieuw jaar gewenst met veel tuinplezier en een heleboel uitdagendeGelukkig nieuwjaar 2024, en vooral nieuwe, groene realisaties. We gaan dit jaar opnieuw voor heel veel warmte, liefde, verdraagzaamheid, een goede gezondheid en heel wat geluk.

De eerste maand van 2024 start met veel te zachte temperaturen. Gelukkig kregen we al wat koudere nachten begin december en komen de tuinvogels nu volop richting onze voedertafels. Als het weer het even toelaat kunnen we al een heleboel voorbereiden om het voorjaarswerk te verlichten.

Algemeen in de tuin

 • Bij velen gaat de kerstboom de eerste week al de deur uit, anderen geloven dat hij pas weg mag na Driekoningen op 6 januari. In ieder geval zijn er verschillende mogelijkheden. Een kunststof kerstboom gaat uiteraard gewoon terug op zolder. Heb je dit jaar een echte boom in huis gehaald? Dan kan je hem nu nog in je tuin planten, indien de ondergrond niet is bevroren. Heeft jouw kerstboom onvoldoende of geen wortels, dan kan je deze ook gaan versnipperen om als mulchlaag te gebruiken.
 • Uiteraard voorzien we tuinvogels van een gevarieerd buffet en vers drinkwater
 • Blijf onkruid in de gaten houden! Ook op een zachte winterdag kiemt onkruid bijzonder snel. Tijdig schoffelen bespaart je ongelooflijk veel werk tijdens de drukke tuinmaanden.
 • We blijven losse bladeren weghalen om in de composthoop te verwerken. Haal ze ook weg uit de harten van vaste planten om rotting te voorkomen.
 • Controleer, alvorens het vriest, nog alle plantenbescherming en aangebrachte muchlagen. Deze kunnen zijn weggewaaid of omgewoeld waardoor ze hun doel compleet missen.
 • Vang overal in de tuin zoveel mogelijk water op in regentonnen en emmers. Een heel eenvoudige manier van besparen.
 • Uiteraard is het nooit te laat om al het tuinmateriaal grondig te controleren.
 • Bomen en heesters die niet op de juiste plaats staan kunnen nog worden verplant of nieuwe exemplaren kunnen nog steeds worden aangeplant met blote wortel. Controleer boombanden en palen regelmatig zodat pas aangeplante bomen de nodige steun krijgen. Rond nieuwe wintergroene aanplantingen voorzien je best een windscherm tijdens de gure wintermaanden.
 • Er kan nog steeds van alles worden gesnoeid, bomen kunnen een vormsnoei krijgen en ook bij onze blauwe regen kunnen alle zijscheuten worden ingekort tot op twee of drie knoppen van de hoofdtak. Ook verschillende wingerdsoorten, klimop en klimhortensia kunnen nu nog worden gesnoeid. Hou ramen en deuren vrij en hou ook dakgoten in het oog. Heb je ze al gereinigd deze winter?
 • Controleer opgeslagen bollen en knollen op rotting. Aangetaste knollen kunnen van de planten worden verwijderd.
 • Beschadigd gras kan nog steeds worden hersteld. Repareer kuilen en bulten door de zode op te heffen en de ondergrond te egaliseren. Loop in geen geval op bevroren gras om vergeling te voorkomen. Nieuwe graszoden kunnen nog steeds worden gelegd indien de ondergrond niet is bevroren.
 • Bescherm fruitkooien en kassen tijdig tegen stormschade en zware sneeuwval.

De moestuin/groentetuin

 • moestuin omspitten in januariIndien deze niet te nat is kan de moestuin nog steeds worden gespit.
 • Denk ook eens aan het toepassen van vruchtwisseling waardoor je plagen en ziekten kan voorkomen. Doe dit door groenten in verschillende groepen op te delen en jaarlijks op een ander plantbed te kweken. Let op: groenten zoals asperges, artisjokken en zeekool hebben hier absoluut geen nood aan.
 • Sommige tuiniers kunnen nog steeds spruitjes, pastinaak en verschillende koolsoorten oogsten.
 • Anderen starten reeds met zaaien, dit kan zowel binnen in zaaitrays, als buiten onder cloches op een beschutte plaats. Buiten zaaien start je echter beter in februari.
 • Denk verder al eens aan het zaaien van uien, de eerste vroege aardappeltjes en wees de seizoenen een slag voor door witloof voor te trekken.
 • Controleer opgeslagen fruit en groenten.

Verder is januari de optimale maand om nieuwe tuinconstructies te maken: oppottafels, voedertafels, klimconstructies of een nieuw terras. Alles kan deze maand indien het weer ons toelaat buitenshuis te werken.
Let bij alle werkzaamheden steeds op voor tuinbewoners in winterslaap en laat ook de vijver of andere waterpartijen rusten! Hou het weerbericht in de gaten om tijdig de nodige winterbescherming te voorzien.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).